Καθορίζονται δικαιώματα και υποχρεώσεις-Όσα αλλάζουν στο Νόμο για τη διαχείριση πολυκατοικιών

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε κατά τη χθεσινή του Συνεδρία το νομοσχέδιο «ο περί Διαχείρισης Κοινόκτητων Οικοδομών και Συναφών Θεμάτων Νόμος του 2022», το Νομοσχέδιο δηλαδή που αφορά τη διαχείριση των πολυκατοικιών και που επιδιώκει να δώσει λύσεις, σε χρόνια προβλήματα, εκεί και όπου υπάρχουν ιδιοκτήτες που αρνούνται να συνεισφέρουν το αντίτιμο που τους αναλογεί, είτε για τη συντήρηση, είτε για τα πάγια έξοδα της πολυκατοικίας.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Εσωτερικών, το εν λόγω νομοσχέδιο αποσκοπεί στον καθορισμό ενός πλαισίου ρύθμισης για τις κοινόκτητες οικοδομές στην Κυπριακή Δημοκρατία με σκοπό τη διαχείριση, την εποπτεία τους και την εύρυθμη λειτουργία τους.

Επιλύει επιπλέον, προβλήματα νομικής ερμηνείας της Διαχειριστικής Επιτροπής, αλλά και διάφορα άλλα πρακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κοινόκτητες οικοδομές, διασφαλίζοντας την ορθολογική λειτουργία τους.

«Το εν λόγω νομοσχέδιο, λαμβάνει υπόψη τις διάφορες εξελίξεις – αλλαγές στη στεγαστική πραγματικότητα της Κυπριακής Δημοκρατία, καθώς και τις υφιστάμενες πρακτικές διαχείρισης των κοινόκτητων οικοδομών», αναφέρει το ΥΠΕΣ.

Επίσης, λαμβάνει υπόψη τις αδυναμίες και κενά της ισχύουσας νομοθεσίας και την ανάγκη καθορισμού αποτελεσματικότερης εφαρμογής της διαχείρισης κοινόκτητων οικοδομών, δεδομένου ότι διάφοροι ιδιοκτήτες μονάδων διαφεύγουν των υποχρεώσεων τους, περιλαμβανομένων της μη επαρκούς συντήρησης οικοδομών, με αποτέλεσμα να υφίστανται κίνδυνοι που σχετίζονται με την ασφάλεια και υγεία.

Οι πρόνοιες του νομοσχεδίου, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Πέραν των εγγεγραμμένων κοινόκτητων οικοδομών, η υποχρέωση για τήρηση των προνοιών του προτεινόμενου νομοσχεδίου, επεκτείνεται και σε όλες τις κοινόκτητες οικοδομές, οι οποίες έχουν εξασφαλίσει άδεια οικοδομής και διαίρεσης, ανεξάρτητα του γεγονότος ότι δεν έχουν εξασφαλίσει πιστοποιητικό έγκρισης ή/και δεν έχουν εγγραφεί στο κτηματικό μητρώο και κατ’ επέκταση δεν έχουν εκδοθεί ξεχωριστοί τίτλοι των μονάδων.
  • Ορίζεται Υπηρεσία Εγγραφής Κοινόκτητων Οικοδομών και Εποπτείας Λειτουργίας Διαχειριστικών Επιτροπών, όπως και οι αρμοδιότητες της.
  • Θεσπίζονται πρότυποι εσωτερικοί κανονισμοί για τη ρύθμιση της διαχείρισης των κοινόκτητων οικοδομών και καθορίζονται τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών. Οι πρότυποι κανονισμοί θα τυγχάνουν εφαρμογής στην περίπτωση μη έκδοσης κανονισμών από τις οικείες Διαχειριστικές Επιτροπές, δυνάμει του προτεινόμενου νόμου για τη ρύθμιση των οποιονδήποτε ζητημάτων.
  • Παρέχεται η εξουσία στη Διαχειριστική Επιτροπή να προβαίνει σε δαπάνες εύλογα αναγκαίες για τη συντήρηση και εύρυθμη λειτουργία των κοινόχρηστων χώρων της κοινόκτητης οικοδομής, τις οποίες ο ιδιοκτήτης αμελεί να καταβάλει.
  • Διασφαλίζει την υποχρέωση της Διαχειριστικής Επιτροπής ή και των ιδιοκτητών  για συμμόρφωση με υποχρεώσεις επιβαλλόμενες από τον προτεινόμενο νόμο ή τους Κανονισμούς. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, θεωρείται αδίκημα και υπόκειται σε χρηματική ποινή.
  • Παρέχεται η εξουσία στην Υπηρεσία για επιβολή διοικητικού προστίμου στην περίπτωση που διαπιστώνεται ότι ιδιοκτήτης ή η Διαχειριστική Επιτροπή με πράξη  ή παράλειψη, σε σχέση με την κοινόκτητη οικοδομή, παραβαίνει τις διατάξεις του παρόντος Νόμου.  

Δειτε Επισης

Έμειναν με άδειες τις τσέπες το Πάσχα χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι-«Τελικά τα €100 έγιναν €50 διότι τα μοίρασαν»
Κραυγή απόγνωσης από τον πατέρα δεκάμηνου βρέφους-«Θα πέθαινε στα χέρια της μάνας του»
Παραδόθηκαν σε 160 οικογένειες κουπόνια και πακέτα με τρόφιμα για το Πάσχα
Τήρησαν και φέτος το έθιμο της αναπαράστασης της μεταφοράς του Σταυρού στον Κάθηκα (pics&vid)
Φράγκος: Από Β’ Παγκόσμιο έχουμε να δούμε τόσους νεκρούς δημοσιογράφους όπως στη Γάζα
Στολίστηκαν με κατάνυξη οι Επιτάφιοι και ξεκίνησε το προσκύνημα των πιστών στις Εκκλησίες (pics)
Φαίδωνος: Σύντομα ολοκληρώνονται οι έξυπνες στάσεις επιβίβασης
Συνεχίζεται η παράδοση με τη συνάντηση Επιταφίων στην Πάφο
Η EΣΚ ενώνει τη φωνή της με τη  Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων-Καλεί το Ισραήλ να αφήσει τον Τύπο να εισέλθει στη Γάζα
Συννεφιασμένο το σκηνικό του καιρού, αναμένονται βροχές και καταιγίδες το Πάσχα-Πέφτει η θερμοκρασία