Από τα γυμνά καλώδια στο δάσος της Πάφου, στο σκουπιδότοπο του Αγίου Μάμα-Μετά τι;

Από σκουπιδότοπο, χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει μέχρι στιγμής εάν τέθηκε κακόβουλα, ή ήταν αποτέλεσμα αντανάκλασης κάποιου γυαλιού, ξεκίνησε σύμφωνα με τον Διευθυντή του Τμήματος Δασών, Χαράλαμπο Αλεξάνδρου η μεγάλη φωτιά που κατέκαψε έκταση περίπου δύο τετραγωνικών χιλιομέτρων μεταξύ των χωριών Αγίου Μάμα, Κάτω Μύλου και Πελεντρίου το απόγευμα της Τετάρτης στη Λεμεσό.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η φωτιά που κατέκαψε 20 εκτάρια στο δάσος της Πάφου, απειλώντας έναν εκ των πιο σημαντικών πνευμόνων πρασίνου του νησιού, ξεκίνησε από εναέρια καλώδια της ΑΗΚ που συνδέουν τους δασικούς σταθμούς Κάμπου και Σταυρού της Ψώκας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Από βραχυκύκλωμα εναέριων καλωδίων της ΑΗΚ η φωτιά στο Δάσος της Πάφου

Κοινός παρονομαστής των δύο πυρκαγιών, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο είναι ο ανθρώπινος παράγοντος. Είτε ακούσια, είτε εκούσια, η πιο σημαντική προίκα που η Κυπριακή Δημοκρατία καλείται να διαφυλάξει ως ό,τι πιο πολυτιμο διαθέτει κινδυνεύει. Και δεν κινδυνεύει επειδή οι καιρικές συνθήκες το φετινό καλοκαίρι είναι ακραίες, αλλά γιατί οι υπηρεσίες του κράτους, αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες, αδιαφορούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Από σκουπιδότοπο ξεκίνησε η μεγάλη φωτιά στον Άγιο Μάμα

Και επιβεβαιώνοντας τη συνήθεια που έγινε πλέον παράδοση, οι αρμόδιοι φορείς τρέχουν μετά από ένα επικίνδυνο γεγονός να λάβουν μέτρα και να διορθώσουν την κατάσταση. Για τα εναέρια καλώδια, ήδη έχουν κινητοποιηθεί ΑΗΚ και Τμήμα Δασών για να βρουν λύσεις εκεί και όπου υπάρχουν προβλήματα, αφού πρώτα τα καταγράψουν, ενώ με οδηγίες του αρμόδιου υπουργού, η συγκεκριμένη γραμμή που ηλεκτροδοτεί τους σταθμούς του Κάμπου και του Σταυρού της Ψώκας θα καταργηθεί και πλέον η ηλεκτροδότηση θα γίνεται με φωτοβολταϊκά.

Τις επόμενες ημέρες, αναμένεται να ληφθούν μέτρα και σε σχέση με τους παράνομους σκουπιδότοπους που βρίσκονται στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές και που αποτελούν στην κυριολεξία ωρολογιακές βόμβες για τα κυπριακά δάση.

Όσοι βρέθηκαν στο Συντονιστικό Κέντρο του Τμήματος Δασών που στήθηκε έξω από το κοινοτικό γήπεδο Πελεντρίου αντιλήφθηκαν την επικινδυνότητα της κατάστασης και πόσο εύκολα θα μπορούσε η ανεξέλεγκτη πυρκαγιά που τέθηκε υπό έλεγχο μετά από 12 ώρες, να φτάσει στον Διπόταμο κι από εκεί να ταξιδέψει με ιλιγγιώδη ταχύτητα, ανάλογη με αυτή που καταγράφηκε στην μεγάλη πυρκαγιά του Αρακαπά προς τις απειλούμενες κοινότητες της περιοχής.

Αναμφίβολα η άμεση επέμβαση των εναέριων μέσων από τη μια και η κινητοποίηση όλων των επίγειων δυνάμεων του Τμήματος Δασών, της Πυροσβεστικής και των εθελοντικών ομάδων από την άλλη, ήταν ο βασικός λόγος που αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Θα πει κάποιος πως, τόσο στην πυρκαγιά στο Δάσος της Πάφου όσο και σε αυτήν του Αγίου Μάμα, φανήκαμε τυχεροί, αφού οι καιρικές συνθήκες και ειδικά η άπνοια που επικρατούσε, δεν τάισαν τις αδηφάγες φλόγες.

Αυτό που η πολιτεία καλείται να αντιληφθεί, είναι πως όπως ι τυχεροί στο δάσος της Πάφου και στον Άγιο Μάμα, ανά πάσα στιγμή, έχοντας από μόνοι μας δημιουργήσει τις τέλειες συνθήκες για να ξεσπάσει μια πυρκαγιά με την ανοχή στους παράνομους σκουπιδότοπους ή με την ύπαρξη γυμνών καλωδίων πάνω από τα πεύκα, την επομένη φορά, μπορεί να φανούμε άτυχοι, όπως συνέβη στον Αρακαπά και να μιλάμε για μια νέα τραγωδία.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο κ. Αλεξάνδρου, είχε υποδείξει πως η αντιμετώπιση του προβλήματος των εκ προθέσεως πυρκαγιών είναι ίσως το πλέον δύσκολο προς επίλυση πρόβλημα. Και ενδεχομένως να έχει δίκιο, ωστόσο είναι πλέον ξεκάθαρο πως και άλλοι παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν το ξέσπασμά πυρκαγιών. Παράγοντες που όχι το Τμήμα Δασών, αλλά ολόκληρη η πολιτεία καλείται να εκμηδενίσει, έτσι ώστε να αποφεύγονται καταστάσεις ανάλογες με αυτές των δύο τελευταίων εβδομάδων, τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα, η οποία ακόμα μετρά τις πληγές της από την πύρινη λαίλαπα.

Δειτε Επισης

Τον ερχόμενο μήνα το σχέδιο επιδότησης διαμονής σε στέγες ηλικιωμένων
Σε «ειλικρινή διάλογο» για επίλυση προβλημάτων καλεί η Ισότητα τον Προϊστάμενο Υπ. Θήρας
Καταγγέλλει προσπάθεια εκμετάλλευσης με σκοπό την απαξίωση ο Δήμος Πάφου-Η θέση του για τη γιαγιά
Πρόταση νόμου επέκτασης της περιόδου αδειοδότησης ξενοδοχείων-Για αφέλεια μίλησε ο Χατζηγιάννης
Γκανγκστερική απόδραση κατάδικου με τρεις νεκρούς δεσμοφύλακες στη Γαλλία
Δημοσίευση πορίσματος διοικητικής έρευνας για Ακάμα ζητούν Οργανώσεις
Απορρίφθηκαν οι λόγοι εφέσεις των υπόπτων για το «Δημητρούι»-Διαπιστώθηκε μεν σφάλμα αρχής, αλλά...
Βγαίνουν μπροστά οι δικηγόροι του Ζαννέττου μετά την επίδοση κατηγορητηρίου-Αιχμές για προεκλογικές σκοπιμότητες
Γεραπετρίτης σε Ολγκίν-«Το Κυπριακό είναι ύψιστης προτεραιότητας ζήτημα για την Ελλάδα»
Καταγγέλλει μαζική θανάτωση γάτων από ανθρώπινο χέρι το Κίνημα Οικολόγων