Μπαίνει στα βαθιά για υλοποίηση έργου η Κυβέρνηση μετά τις καλοκαιρινές βουτιές

Στα βαθιά αναμένεται να μπει η Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη από τον Σεπτέμβριο. Δεδομένου ότι οι πρώτοι μήνες ήταν αναγνωριστικοί και παράλληλα οι Υπουργοί προσπαθούσαν να υλοποιήσουν σχεδιασμούς της προηγούμενης Κυβέρνησης ή να διαχειριστούν εκκρεμότητες που τους έχει αφήσει, τώρα εισερχόμαστε ουσιαστικά στην περίοδο που μπορούν να προχωρήσουν πραγματικά με την εφαρμογή του κυβερνητικού έργου, όπως το οραματίστηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Προφανώς και ορισμένα πράγματα έχουν προχωρήσει το προηγούμενο διάστημα ή βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης. Όμως τώρα αναμένεται να είναι η περίοδος που η Κυβέρνηση θα εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της και θα προχωρήσει με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και την προώθηση σημαντικών ζητημάτων που έχει θέσει ως στόχο.

Ως φάρος γι’ αυτή τη διαδικασία αναμένεται να λειτουργήσουν τα σχέδια δράσης που ετοίμασε το κάθε μέλος της Κυβέρνησης. Υπουργοί και Υφυπουργοί θα τα παρουσιάσουν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα αξιολογηθεί κατά πόσον οι στόχοι που τέθηκαν είναι ορθοί και εφικτοί. Τα πλάνα, βέβαια, θα χωρίζονται σε βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα και δεν αναμένει κανείς ότι όλα όσα υποσχέθηκε η νέα Κυβέρνηση θα υλοποιηθούν άμεσα. Όμως στόχος είναι να είναι ρεαλιστικά τα χρονοδιαγράμματα, έτσι ώστε να υπάρχει σταθερή πρόοδος.

Η περίοδος αυτή συμπίπτει και με την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής. Ως εκ τούτου, η εκτελεστική εξουσία θα μπορεί εκ νέου να καταθέτει νομοσχέδια και να προχωρά με την παραγωγική εργασία. Είναι, επίσης, η περίοδος προετοιμασίας του κρατικού προϋπολογισμού και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να συνυπολογιστεί το κόστος έργων και πολιτικών που προωθούνται.

Υπενθυμίζεται ότι, κατά τη δημοσιογραφική διάσκεψη που παρέθεσε για τις πρώτες 100 ημέρες του στη διακυβέρνηση του τόπου, ο Νίκος Χριστοδουλίδης είχε αναφέρει πως θα προβεί σε αξιολόγηση των Υπουργών τον Σεπτέμβριο, αφού δει τα σχέδια δράσης τους. Αν και απέφυγε να αναφέρει ευθέως κατά πόσον θα προβεί σε ανασχηματισμό, σημείωσε πως αν προκύψει τέτοια ανάγκη, θα λάβει τις ανάλογες αποφάσεις. Συνεπώς, δεν είναι απόλυτα σαφές τι θα πράξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εάν δεν ικανοποιηθεί από τα σχέδια δράσης ή από το μέχρι στιγμής έργο του κάθε μέλους της Κυβέρνησής του. Το ενδεχόμενο του ανασχηματισμού παραμένει ανοικτό, όπως επίσης και το ενδεχόμενο να δοθεί κάποιος χρόνος για βελτιώσεις, προτού γίνουν διορθωτικές κινήσεις.

Είναι σαφές πως, πέραν των σχεδίων δράσης, ο κ. Χριστοδουλίδης θα πρέπει να αξιολογήσει κι άλλες πτυχές της μέχρι στιγμής παρουσίας των Υπουργών και Υφυπουργών του, αφού είναι η συνολική τους εικόνα που αξιολογείται καθημερινά από τον κόσμο. Ορισμένα μέλη του Υπουργικού Συμβούλιου δεν έχουν ακόμη καταφέρει να διορθώσουν την παρουσία τους σε επικοινωνιακό επίπεδο, με αποτέλεσμα να εκτίθενται ή να στέλνουν λανθασμένα μηνύματα, τα οποία αντανακλώνται σε ολόκληρη την Κυβέρνηση και αυτό είναι άλλο ένα στοιχείο που αναπόφευκτα θα πρέπει να συνυπολογίσει ο Πρόεδρος, όταν αξιολογήσει την ευρύτερη παρουσία τους στο κυβερνητικό σχήμα.

Πάντως, την ίδια περίοδο που αναμένεται να παρουσιαστούν τα σχέδια δράσης, θα έχει πιάσει δουλειά και η Γραμματεία Παρακολούθησης του Κυβερνητικού Έργου, καθώς ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για στελέχωσή της. Η Γραμματεία θα λειτουργεί υπό την αρμόδια Υφυπουργό παρά τω Προέδρω, Είρηνη Πική, και θα έχει ως αποστολή να συντονίζει και να παρακολουθεί το κυβερνητικό έργο, διασφαλίζοντας την εφαρμογή των αποφάσεων και αναλαμβάνοντας τη διαμεσολάβηση μεταξύ των συμβαλλόμενων κυβερνητικών μερών.

Δειτε Επισης

Ανακοίνωσε στήριξη αθλητών Ολυμπιακών/Παραολυμπιακών Αγώνων ο ΠτΔ
Εξέφρασε έντονη προσήλωση για λύση ο ΠτΔ-«Διασφαλίζεται η προοπτική της Κύπρου με επίλυση Κυπριακού»
Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών