Συνωστισμός στις παραλίες σκύλων, ζητούν περισσότερες και μεγαλύτερες οι φιλόζωοι

Περισσότερες και μεγαλύτερες παραλίες για σκύλους ζητούν οι φιλόζωοι, αφού τα τελευταία δύο χρόνια οι ιδιοκτήτες σκύλων που επιλέγουν να απολαύσουν ανάσες δροσιάς στις θαλάσσιες περιοχές του νησιού, παρέα με τα αγαπημένα τους τετράποδα, αυξάνονται. Η αυξητική τάση που παρατηρείται, δίνει την εικόνα πως πλέον η Κύπρος έχει γυρίσει σελίδα, όσον αφορά την ευημερία των ζώων, ωστόσο, το ερώτημα που τίθεται, είναι εάν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές που να ικανοποιούν τις ανάγκες που έχουν προκύψει.

Στην Κύπρο έχουν καθοριστεί επτά συνολικά οργανωμένες παραλίες για σκύλους, κάποιες εκ των οποίων περιορίζουν το κοινό λόγω της έκτασής αλλά και της προσβασιμότητάς τους, ενώ σε άλλες περιπτώσεις προσφέρονται μικρές οργανωμένες παραλίες σε μεγάλες πόλεις, με αποτέλεσμα να παρατηρείται συνωστισμός.

Μία από τις παραλίες που κατά τους καλοκαιρινούς μήνες παρατηρείται συνωστισμός, είναι η παραλία σκύλων κοντά στο αεροδρόμιο της Λάρνακας. Εκεί, σύμφωνα με την εθελόντρια και υπεύθυνη του καταφυγίου Nicosia Dog Shelter, Βικτώρια Νικολάου, πριν από χρόνια η έκταση που είχε δοθεί ως παραλία για σκύλους ήταν μεγαλύτερη, ωστόσο μετά από αντιδράσεις από περίοικους που ήθελαν να απολαμβάνουν τις παραλίες χωρίς να είναι απαραίτητη η παρουσία ζώων, η διαθέσιμη έκταση της παραλίας για σκύλους μίκρυνε. «Η παραλία Κασιανές στη Λάρνακα πρέπει να μεγαλώσει ξανά, αφού πλέον ο κόσμος που την επισκέπτεται είναι περισσότερος από τον αριθμό ατόμων που μπορεί να την επισκεφτούν», ανέφερε μιλώντας στον REPORTER.

Μια από τις πιο όμορφες και ταυτόχρονα πιο προσβάσιμη παραλία σκύλων, σύμφωνα με την ίδια, είναι η παραλία Γλυκύ Νερό στο Παραλίμνι. Μπορεί να είναι μικρή, αλλά διαθέτει όλα όσα επιθυμούν οι ιδιοκτήτες ζώων για να περάσουν μια όμορφη μέρα στην παραλία με τα σκυλιά τους. Στη συγκεκριμένη παραλία παρέχονται δωρεάν κρεβατάκια και ομπρέλες για λουόμενους από τον Δήμο. «Είναι πολύ σημαντικό για εμάς που ο Δήμος παρέχει αυτή τη δυνατότητα. Είναι μια απόδειξη πως οι κηδεμόνες σκύλων, δεν είναι άτομα δεύτερης κατηγορίας», σημείωσε η κα Νικολάου, που όμως τόνισε πως, τόσο στο Παραλίμνι, όσο και στην Αγία Νάπα θα πρέπει να καθοριστεί ως παραλία σκύλων, τουλάχιστον άλλη μια παραλία για σκύλους.

Ένα μικρός κόλπος καθορίστηκε ως παραλία σκύλων στην περιοχή Νέο Χωριό, κοντά στο Λατσί της Πάφου. Η παραλία αυτή, όπως εξήγησε η κα Νικολαόυ, ενώ είναι μεγάλη σε έκταση, οι ιδιοκτήτες σκύλων περιορίζονται μόνο σε ένα μικρό κομμάτι της και αναμένεται πως οι φιλοζωικές οργανώσεις θα απαιτήσουν, σε αυτή την περίπτωση, να δοθεί μεγαλύτερη έκταση ώστε να ικανοποιηθούν οι ανάγκες που προέκυψαν λόγω της αυξημένης επισκεψιμότητας.

Ελεύθερη η πρόσβαση σε μη οργανωμένες παραλίες λουόμενων

Πάντως, φαίνεται πλέον πως οι παραλίες σκύλων έχουν καθιερωθεί από τους ιδιοκτήτες σκύλων. Μεγαλύτερη ικανοποίηση για τους φιλόζωους αποτελεί και η τροποποίηση της νομοθεσίας του περί Προστασίας της Παραλίας νόμου, η οποία από το 2020 δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες σκύλων να βολτάρουν σε παραλίες που δεν είναι οργανωμένες, εκτός από αυτές που καθορίζονται ως παραλίες σκύλων από την Κεντρική Επιτροπή Παραλιών. «Μπορεί να υπάρχουν αντιδράσεις από τον κόσμο που δεν έχει συνηθίσει την παρουσία των σκύλων στις παραλίες, αλλά υπάρχει η σχετική νομοθεσία. Καλό είναι να συνηθίσουμε και εμείς οι Κύπριοι να συνυπάρχουμε με τα σκυλιά», σχολίασε η κα Νικολάου.

Παρόλα αυτά, η συγκεκριμένη νομοθεσία περιλαμβάνει και κάποιος περιορισμούς, όπως πως σύμφωνα με την σχετική πρόνοια, για τη διέλευση ή σε περίπτωση λουσίματος σκύλων, απαιτείται όπως οι σκύλοι είναι εμβολιασμένοι και οι ιδιοκτήτες τους έχουν στην κατοχή τους σχετικό βιβλιάριο υγείας, το οποίο, εφόσον ζητηθεί να παρουσιάζεται στην αρμόδια αρχή. Επίσης οι ιδιοκτήτες πρέπει να μεριμνούν να καθαρίζουν το περιβάλλον από τα περιττώματα του σκύλου τους.

Οι παραβιάσεις επιφέρουν πρόστιμα προς τους ιδιοκτήτες σκύλων από την αρμόδια αρχή.

Οι επτά παραλίες των σκύλων

Οι οργανωμένες παραλίες για σκύλους στην Κύπρο είναι επτά. Μια στην επαρχία Λευκωσίας, μια στην επαρχία Λάρνακας, μια στην επαρχία Αμμοχώστου, δύο στην επαρχία Πάφου και δύο στην επαρχία Λεμεσού.

*Στην επαρχία Λευκωσίας η παραλία σκύλων βρίσκεται στην τοποθεσία Στερατζιά στον Κατω Πύργο Τυλληρίας.

*Στην επαρχία Λάρνακας, έχει καθοριστεί ως παραλία σκύλων, η παραλία Κασιάνες (Spyros Beach) νότια του αεροδρομίου Λάρνακας.

*Στην επαρχία Αμμοχώστου, η παραλία Γλυκύ Νερό Α΄ στο Παραλίμνι κοντά στην περιοχή Κάππαρη, έχει καθοριστεί ως παραλία σκύλων.

*Στην επαρχία Πάφου, έχουν καθοριστεί ως παραλίες σκύλων, η παραλία βορειοδυτικά του αεροδρομίου Πάφου, στις εκβολές του ποταμού Έζουσα στην Αχέλεια και η παραλία στην περιοχή Πιτίλη, ανατολικά της εκβολής του ποταμού Πλατάνια στο Νέο Χωριό της Πάφου.

*Στην επαρχία Λεμεσού, η παραλία 6, στην τοποθεσία Καραβόπετρα, νοτιοανατολικά της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων του Σ.Α.Λ.Α. στο Μοναγρούλλι και η παραλία στην τοποθεσία Πρόλιμνος, δυτικά του Πισσουρίου, είναι οι δύο παραλίες που έχουν καθοριστεί ως οργανωμένες παραλίες σκύλων.

Δειτε Επισης

Στήριξη του αγώνα νοσηλευτών για επαρκή στελέχωση στον ΟΚΥπΥ από Συντεχνίες ΠΕΟ
Επανέρχονται οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ-Ζητούν άμεσες απαντήσεις για τη στελέχωση
Κλήση TfL σε κυπριακή Αρμοστεία για οφειλές τελών κυκλοφοριακής συμφόρησης
Ακρίβεια, έγκλημα και διαφθορά προκαλούν ανησυχία στους πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας
Προτεραιότητα για το Υπ. Γεωργίας η ολοκλήρωση διαταγμάτων για NATURA 2000
Παρουσιάστηκε η ψηφιακή υπηρεσία έκδοσης πιστοποιητικού στρατολογικής κατάστασης
Από τις 25 Ιουνίου μέχρι τις 26 Ιουλίου θα λειτουργήσουν τα θερινά σχολεία του ΥΠΑΝ
Μονόωρη εκδήλωση διαμαρτυρίας νοσηλευτών ΠΑΣΥΝΟ και ΠΑΣΥΔΥ για υποστελέχωση
Ένας στους δύο Κύπριους θεωρεί εύκολη την έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας
Εθελοντική Αιμοδοσία στο Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου