Ανησυχεί η ΕΕ για την υπόθεση του Αλί Κισμίρ-Απαντά στον ΥΠΕΞ ο Μπορέλ

Η υπόθεση του Τ/κ δημοσιογράφου Αλί Κισμίρ, προέδρου της τ/κ συντεχνίας εργαζομένων στον Τύπο (ΒASIN-SEN) Αλί Κισμίρ ανησυχεί την ΕΕ, η οποία προβάλλει πως η δίωξη εναντίον του εγείρει ζητήματα σε ό,τι αφορά προσπάθειες για υπονόμευση της ελευθερίας της έκφρασης και του πλουραλισμού των ΜΜΕ στην τ/κ κοινότητα. Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ απάντησε, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, σε επιστολή ημερομηνίας 14ης Αυγούστου που του είχε απευθύνει ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος για το θέμα της δίωξης του Κισμίρ για ένα άρθρο του που ενόχλησε την Τουρκία, ενώ η Άγκυρα απαγόρευσε το 2021 την είσοδο στην Τουρκία και στη συνέχεια απέλασε τον Κισμίρ.

Ο κ. Μπορέλ αναφέρει ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι από τις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ και από τις βασικές αρχές για ένταξη στην ΕΕ. Προσθέτει ότι η ανησυχία της ΕΕ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία είναι προφανής και υπενθυμίζει ότι στην έκθεση προόδου του 2022 καταγράφονται αυτές οι ανησυχίες για θέματα δημοκρατίας , κράτους δικαίου και άλλα και ότι στο πακέτο διεύρυνσης του 2023 που θα υιοθετηθεί τον Οκτώβριο και πάλι θα καταγράφονται αυτές οι ανησυχίες και η υποχρέωση της Τουρκίας να προβεί σε θεσμικές αλλαγές.

Αναφέρει ότι η ΕΕ έχει καταστήσει σαφές στους συνομιλητές της στην Τουρκία πως υπάρχει η αναγκαιότητα να προχωρήσει σε αλλαγές σε ό,τι αφορά το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επίσης, αναφέρει, έχει διαβιβαστεί και στον Τ/κ ηγέτη η σημασία της διατήρησης της ελευθερίας της έκφρασης και του συνέρχεσθαι στην τ/κ κοινότητα.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ αναφέρει εξάλλου ότι η τουρκική πλευρά πρέπει να συμβάλει εποικοδομητικά στη δημιουργία συνθηκών για επανάληψη των συνομιλιών, κάτι που τονίστηκε και στα συμπεράσματα της συνόδου Κορυφής του περασμένου Ιουνίου. Επίσης σημειώνει ότι η επίλυση του Κυπριακού θα είναι επωφελής για τη βελτίωση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας και για τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, ο κ. Κόμπος στην επιστολή του ανέφερε ότι ο κ. Κισμίρ είναι πολίτης της ΚΔ και ότι με βάση απόφαση του ΕΔΑΔ η Τουρκία έχει ευθύνη για τις προσπάθειες για υπονόμευση της ελευθερίας και του πλουραλισμού των ΜΜΕ στην τ/κ κοινότητα. Αναφέρεται σε συνεχείς προσπάθειες της Αγκυρας για παρεμβάσεις σε θέματα ελευθερίας του Τύπου και για υπονόμευση των προοπτικών επανάληψης των συνομιλιών. Καλεί τον κ. Μπορέλ να τοποθετηθεί σαφώς και ευθαρσώς στο θέμα και να υπάρξει αναφορά στο Συμβούλιο του προσεχούς Οκτωβρίου.  

Δειτε Επισης

Από το 2020 στο 2024... Ένας πόλεμος με πολλές μάχες και τίτλοι τέλους με προαναγγελία για νέα αρχή
Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την διατήρηση διαδικασίας επιτήρησης εφαρμογής αποφάσεων ΕΔΑΔ για περιουσιακό
Ζητά επαναπροσδιορισμό πορείας στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Άνοιξε πυρ κατά Εισαγγελέα για την παύση Οδυσσέα ο ΟΠΕΚ-«Ανάρμοστη συμπεριφορά έδειξαν άλλοι»
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Εξύμνησε την συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ ο Χέρτζογκ-Λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας
«Ιστορικό» χαρακτήρισε το ψήφισμα ΟΗΕ για Δυτική Όχθη ο Παλαιστίνιος Πρέσβης
Μπηχτές ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ με αφορμή την παύση Οδυσσέα-«Λαϊκισμός και χυδαία ψηφοθηρία εις βάρος των θεσμών»
Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Μητσοτάκη-«Ο συντονισμός μας περισσότερο απαραίτητος από ποτέ»