Καταλογίζουν ευθύνες σε Υπουργό και Αρχηγό βουλευτές-«Έπρεπε να υπάρξουν παραιτήσεις»

Την θέση πως τόσο η υπουργός Δικαιοσύνης, όσο και ο Αρχηγός Αστυνομίας, θα έπρεπε να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους, σε σχέση με την συνάντηση που είχαν με τον Σύρο σε βάρος του οποίου εκκρεμούσαν δύο εντάλματα σύλληψης, ενώ όπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια βρισκόταν ελεύθερος υπό όρους σε σχέση με άλλη υπόθεση, εξέφρασαν οι βουλευτές, Κυριάκος Χατζηγιάννης του ΔΗΣΥ και ο Κωστής Ευσταθίου, μεμονωμένος σοσιαλιστής βουλευτής, ενώ από την παρόμοια ήταν και η άποψη του Μαρίνου Μουσιούτα από τη ΔΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται πως ο Σύρος, που είχε απειλήσει πως θα γυρίσει την Πάφο ανάποδα και θα μπουν στα σπίτια των κατοίκων αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους, ήταν ένα από τα τρία πρόσωπα που μεταφέρθηκαν με περιπολικό στην Αστυνομική Διεύθυνση Πάφου, ώστε να έχουν συνάντηση με τον Αρχηγό Αστυνομίας και την Υπουργό Δικαιοσύνης. Ωστόσο, παρά τις επικρίσεις, τόσο η Άννα Προκοπίου όσο και ο Στέλιος Παπαθεοδώρου, υπεραμύνονται των ενεργειών τους και θεωρούν πως ουδέν μεμπτό γύρω από την απόφαση να μην εκτελεστούν τα εντάλματα σύλληψης κατά τον ουσιώδη χρόνο. Υπενθυμίζεται επίσης, πως λίγο μετά τη συνάντηση ο Σύρος συνελήφθη για ύβρεις και πρόκληση ανησυχίας, ενώ ήταν θετικός στο νάρκοτεστ.

Μιλώντας στην μεσημβρινή εκπομπή του Σίγμα, ο Κωστής Ευσταθίου και ο Κυριάκος Χατζηγιάννης τόνισαν ότι από τη στιγμή που οι δυο αξιωματούχοι διαπραγματεύτηκαν με έναν καταζητούμενο, θα έπρεπε να είχαν υποβάλει την παραίτηση τους, ενώ ο Μαρίνος Μουσιούτας, υπέδειξε πως αν ο Αρχηγός και η υπουργός γνώριζαν πως εναντίον του εκκρεμούσαν εντάλματα, τότε θα έπρεπε να παραιτηθούν, αν όμως δεν γνώριζαν, τότε έχουν ελαφρυντικό.

Σημειώνεται πως και οι δύο με τις δηλώσεις τους επιβεβαίωσαν πως γνώριζαν πως εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για τις απειλές που εκτόξευσε κατά τις δηλώσεις τους και μάλιστα ενημέρωσαν σχετικά τον Σύρο.

Ο μεμονωμένος σοσιαλιστής βουλευτής, Κωστής Ευσταθίου, στην τοποθέτηση του ανέφερε: «Είναι ποτέ δυνατόν η υπουργός Δικαιοσύνης με τον Αρχηγό Αστυνομίας να μετέχουν σε σύσκεψη για το πολύ σοβαρό αυτό ζήτημα με έναν καταζητούμενο για αδικήματα κοινού ποινικού δικαίου; Ο οποίος ήταν και υπό την επήρεια ναρκωτικών. Αυτά είναι δείγματα σοβαρού κράτους; Αυτό έπρεπε να είχε οδηγήσει σε παραιτήσεις των μετεχόντων. Εγώ θα παραιτούμουν… Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έπρεπε να τους είχε παύσει. Αν δεν πούμε τα πράγματα με το όνομά τους και συνεχίζουμε να λέμε κλισέ, όχι μόνο Χλώρακα αλλά θα γίνει έκρηξη στην Κύπρο όχι μόνο για το μεταναστευτικό».

Σε σχέση με το επεισόδιο με τον εθνοφρουρό, ο κ. Ευσταθίου ανέφερε πως «θα ανέμενε κάποιος από το επίσημο κράτος να πει ότι οι δημοσιεύσεις (π.χ για στρατιώτη) δεν ισχύουν ή ισχύουν. Όντως έγινε αυτό με τον εκβιασμό να σκοτωθεί ένας στρατιώτης; Ναι ή όχι. Να το πει ξεκάθαρα η Υπουργός, ότι δεν πήγε γι’ αυτό αλλά για κάτι άλλο. Οι ευθύνες όμως είναι εκεί, διαπραγματευόταν με έναν εγκληματία. Αν αφεθούν όλα αυτά στον ψίθυρο τότε κινδυνεύουμε με κοινωνική έκρηξη».

Την θέση ότι είναι απόλυτα αναγκαίο να έχουμε παραιτήσεις και θα πρέπει να διασφαλίσουμε και τη διαφάνεια του τι έχει συμβεί εκεί, διατύπωσε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Κυριάκος Χατζηγιάννης. «Διερωτώμαι αν πρέπει να μπούμε σε λογική διαπραγμάτευσης... Τι γύρευε εκεί η Υπουργός; Τι διαπραγματευόταν; Βρισκόταν κάτω από κάποιο άλλο ευρύτερο εκβιασμό και χρειαζόταν η εμπλοκή πολιτικού προϊσταμένου; Καλώ να δοθούν απαντήσεις. Αν αυτά που βλέπουμε ευσταθούν, είτε για ζωή είτε άλλες ενέργειες, πρέπει να μας πει η Υπουργός. Γιατί η Υπουργός ήταν εκεί; Τι να διαπραγματευτεί, τι να κάνει διαφορετικό από τον Αρχηγό; Αντιλαμβάνομαι ότι δεν πρέπει να δημιουργήσουμε κλίμα πόλωσης αλλά πρέπει να δώσει απαντήσεις για το τι ακριβώς έγινε».

Κληθείς να τοποθετηθεί για το σάλο γύρω από τους χειρισμούς με το Σύρο και ερωτηθείς εάν έπρεπε να υπάρξουν παραιτήσεις, ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μαρίνος Μουσιούττας, ανέφερε πως: «Είναι μια δύσκολη ερώτηση αν έπρεπε να παραιτηθούν. Αν γνώριζαν ποιος ήταν ο συνομιλητής τους, τότε θα έπρεπε να είχαν υποβάλει στη διάθεση του Προέδρου τις παραιτήσεις τους. Αν δεν γνώριζαν υπάρχει ένα ελαφρυντικό παρόλο που υπάρχει το μεμπτό, του τι έκαναν οι υφιστάμενοι τους. εξαρτάται σε ποιο βαθμό υπάρχει ευθύνη».

Δειτε Επισης

Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»
Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης στο 2ο Greece-Cyprus Summit
Η ExxonMobil ξεκινά γεωτρήσεις στα τεμάχια 5 και 10 περί τα μέσα Ιανουαρίου
Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία-«Πρέπει να προβάλουμε απευθείας πτήσεις και εμπόριο»
Δείπνο προς τιμήν του Τατάρ από τον Τούρκο Πρέσβη στις Βρυξέλλες
Στα τέλη Ιανουαρίου τοποθετεί την πενταμερή ο Τατάρ-Μίλησε για συμμετοχή ΗΒ «σε χαμηλότερο επίπεδο»
Οι εξελίξεις σε Βαλκάνια και Αν Μεσόγειο στο επίκεντρο συζήτησης Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων Κύπρου-Σερβίας