Στο γήπεδο της Βουλής η μεταφορά στον ΟΑΥ της ευθύνης παραπομπών ασθενών στον εξωτερικό

Διαφωνίες για την μεταφορά της ευθύνης για παραπομπές ασθενών στο εξωτερικό στον ΟΑΥ από το Υπουργείο Υγείας, όπως ήταν και το αίτημα των οργανωμένων ασθενών, διατυπώνονται από την αντιπολίτευση, με την Ελεγκτική Υπηρεσία να επισημαίνει πως χρειάζεται ψήφιση νέων κανονισμών, που να διασφαλίζουν το αδιάβλητο της διαδικασίας. Η συζήτηση αναμένεται να μεταφερθεί στο γήπεδο της Βουλής, καθώς ο ΔΗΣΥ θα προχωρήσει με εγγραφή του θέματος, θεωρώντας ότι δεν μπορεί η αλλαγή αυτή να γίνει μέσω μίας πολιτικής εντολής.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Φιλελευθέρου», η Κυβέρνηση έλαβε την απόφαση οι αποστολές των ασθενών στο εξωτερικό να καταστούν μέρος του ΓεΣΥ και στο Υπουργείο Υγείας να παραμείνει μόνο το κομμάτι που αφορά μη δικαιούχους του ΓεΣΥ και πολύ επείγοντα περιστατικά. Η Υπουργός Υγείας, Πόπη Κανάρη, δήλωσε ότι αναμένει από τον ΟΑΥ να ετοιμάσει τα χρονοδιαγράμματά του για να προωθηθούν οι διαδικασίες, ενώ αναγνώρισε την απουσία τεχνογνωσίας από μέρους του Οργανισμού, λέγοντας ότι θα γίνει μεταφορά έμπειρων λειτουργών του Υπουργείου Υγείας.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, η Ελεγκτική Υπηρεσία, σε ανακοίνωσή της, επανέλαβε τη θέση της ότι «το σχέδιο επιδότησης ασθενών στο εξωτερικό από το ΥΥ δεν συνάδει με το άρθρο 33 του περί Γενικού Συστήματος Υγείας Νόμου» και την εισήγησή της όπως η όποια πολιτική απόφαση να ρυθμιστεί νομοθετικά.

«Η Υπηρεσία μας έχει, ταυτόχρονα, καταγράψει τα τελευταία χρόνια πολύ σοβαρές παθογένειες και καταχρήσεις στο ΓεΣΥ και αναδείξει περιπτώσεις, όπου ο ΟΑΥ χειρίστηκε θέματα κατά τρόπο που, συγκρινόμενος με το ΥΥ, τον άφηνε ιδιαίτερα εκτεθειμένο. Στη βάση των πιο πάνω, η Υπηρεσία μας παραμένει στη θέση ότι η απόφαση για το ποιος θα έχει την ευθύνη διαχείρισης του προγράμματος είναι πολιτική. Η απόφαση αυτή, όποια και να είναι, απαιτεί την ψήφιση νέων Κανονισμών που θα διασφαλίζουν το αδιάβλητο της διαδικασίας. Υπό κάποιες προϋποθέσεις, ενδεχομένως να απαιτηθεί τροποποίηση και της νομοθεσίας», πρόσθεσε.

Διαφωνίες εξέφρασε η Ελεγκτική Υπηρεσία και με τον διαχωρισμό που αποφασίστηκε. «Σε σχέση με τη διαφαινόμενη απόφαση για διαχωρισμό της ευθύνης, ανάλογα με το επείγον (ή πολύ-πολύ επείγον) της κάθε περίπτωσης, θεωρούμε τούτο κακή πρακτική. Εξ ορισμού τα σοβαρά θέματα υγείας που απαιτούν παραπομπή στο εξωτερικό είναι κατά κανόνα επείγοντα και συνεπώς ο διαχωρισμός, με βεβαιότητα θα δημιουργήσει προβλήματα και ασάφεια αρμοδιοτήτων και άρα ευθύνης. Ως εκ τούτου, εφόσον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αποφασίσει τη μεταφορά της σχετικής ευθύνης στον ΟΑΥ, είναι άποψη μας ότι αυτή θα πρέπει να είναι πλήρης και χωρίς εξαιρέσεις (εκτός φυσικά για τους μη δικαιούχους του ΓεΣΥ)», τόνισε.

Η Ελεγκτική σημείωσε ακόμη πως το σχέδιο παραπομπής ασθενών στο εξωτερικό ήταν εξαιρετικά παθογόνο και προβληματικό για πάρα πολλά χρόνια. Οι πρώτες προσπάθειες εξυγίανσης ξεκίνησαν από τον Υπουργό Σταύρο Μαλά (2011-2013) και προωθήθηκαν ουσιαστικά από τη νυν Γενική Διευθύντρια του ΥΥ. «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κάποια παραμένοντα προβλήματα, τα οποία καταγράφηκαν στις Ειδικές Εκθέσεις μας για το ΥΥ», επεσήμανε. «Σε πρόσφατο έλεγχό μας στο ΥΥ, διαπιστώσαμε ότι η Υπουργός Υγείας ζήτησε στις 8.8.2023 και έλαβε στις 10.8.2023 πλήρη κατάλογο, για την περίοδο 1.3.2023 - 31.7.2023, όλων των παραπομπών ασθενών στο εξωτερικό, των εργαστηριακών και άλλων εξειδικευμένων αναλύσεων στο εξωτερικό και των αερομεταφορών. Αντίγραφο των καταστάσεων ζήτησε εκ των υστέρων και έλαβε και η Υπηρεσία μας, για σκοπούς μελλοντικού ελέγχου. Εναπόκειται στην Υπουργό να αποφασίσει κατά πόσο θα απαντήσει στους συνεχείς ψιθύρους ότι στους καταλόγους αυτούς βρίσκονται επώνυμα πρόσωπα και απουσιάζουν απλοί πολίτες ή ξένοι υπήκοοι», πρόσθεσε. «Εφόσον κατατεθούν σχετικό νομοσχέδιο ή Κανονισμοί στη Βουλή, η Υπηρεσία μας θα εκφράσει και εκεί τις τεκμηριωμένες απόψεις και εισηγήσεις της επί του θέματος», κατέληξε η ανακοίνωση.

«Η Υπουργός να ασχοληθεί με τα σοβαρά προβλήματα»

Ξεκάθαρη διαφωνία για την πρόθεση ένταξης της υπηρεσίας αυτής στο ΓεΣΥ εξέφρασε και ο ΔΗΣΥ, διά στόματος του αναπληρωτή προέδρου του, Ευθύμιου Δίπλαρου, που είναι ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας.

«Μας προβληματίζει έντονα η πρόθεση της Κυβέρνησης για μεταφορά στον ΟΑΥ των αποστολών ασθενών στο εξωτερικό και η παραμονή, τελικά, ενός μικρού σκέλους του προγράμματος επιδοτούμενων ασθενών στο Υπουργείο Υγείας. Απόφαση που είδε το φως της δημοσιότητας μέσα από δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας», ανέφερε.

Εξηγώντας τη θέση του ΔΗΣΥ, δήλωσε πως «η έντονη ανησυχία και διαφωνία μας, πηγάζει καταρχήν από τα όσα προβλήματα ενδέχεται να προκύψουν από μία τέτοια απόφαση, εφόσον ανακύπτουν ζητήματα τεχνογνωσίας και υποδομών. Απαιτείται επίσης και μεταβατική περίοδος ούτως ώστε να τροποποιηθούν η νομοθεσία και το λογισμικό».

«Δεν είναι λοιπόν ένα απλό ζήτημα που μπορεί να διεκπεραιωθεί μέσω μιας πολιτικής εντολής. Μιλάμε για τη διαφύλαξη και ορθή λειτουργία ενός προγράμματος που στοχεύει στην προστασία της υγείας και της ζωής των συνανθρώπων μας, που είχε μέχρι στιγμής θετικά αποτελέσματα. Άρα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αντιμετωπίζεται με προχειρότητα ή σκοπιμότητα», τόνισε ο κ. Δίπλαρος.

Γι’ αυτό και έχουμε άμεσα ζητήσει ως Δημοκρατικός Συναγερμός, όπως εγγραφεί το ζήτημα για ενημέρωση και συζήτηση σε έκτακτη συνεδρία της αρμόδιας Επιτροπής Υγείας της Βουλής, την ερχόμενη εβδομάδα, ανέφερε.

«Καλούμε την Υπουργό Υγείας να ασχοληθεί με τα δεκάδες άλλα, σοβαρά προβλήματα, που αντιμετωπίζει ο τομέας της υγείας και το ΓΕΣΥ, και να αφήσει στην άκρη ρυθμίσεις τις οποίες έχουμε πετύχει και δούλευαν μέχρι σήμερα», κατέληξε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Δειτε Επισης

Ψεκασμοί κατά των κουνουπιών-Ενημερώνει τους κατοίκους για το Aedes aegypti το Υπουργείο Υγείας
Επιστρέφει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 31 βαθμούς η θερμοκρασία
Ανοίγει η συζήτηση για αναγνώριση της τουρκικής ως επίσημη γλώσσα-«Είναι εφαρμογή του Συντάγματος»
Έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στις υπεραγορές το Πάσχα οι καταναλωτές-Σε φυσιολογικά επίπεδα οι τιμές
Πάνω από είκοσι επικίνδυνα προϊόντα στην αγορά-Οι συστάσεις της Υπηρεσίας Καταναλωτών
Αποσύρθηκαν ακατάλληλα καλλυντικά από την ευρωπαϊκή αγορά
Το 4,3% των μαθητών στα σχολεία ασκεί bullying-Χαμηλά τα ποσοστά σε σχέση με την ΕΕ
Τα κατεχόμενα συμμετέχουν σε τουριστική έκθεση στο Ντουμπάι
Με παρέμβαση Παναγιώτου αίρονται τα απεργιακά μέτρα στο λιμάνι Λάρνακας
Εκφοβισμό και κακομεταχείριση καταγγέλλουν οι «φοιτητές» στα κατεχόμενα