Σκληρή απάντηση της Αθήνας στις ανιστόρητες δηλώσεις Ερντογάν-«Δεν συμβάλλουν στο κλίμα ηρεμίας»

Την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, προκάλεσαν οι εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι «οι Έλληνες κατέστρεψαν και έκαψαν τη Σμύρνη».

«Εχθροπαθείς δηλώσεις είναι αντιπαραγωγικές και δεν συμβάλλουν στην εμπέδωση του κλίματος ηρεμίας, συνεργασίας και διαλόγου που επιχειρείται να οικοδομηθεί στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας την τρέχουσα περίοδο», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο Τούρκος Πρόεδρος, διαστρεβλώνοντας τα γεγονότα που κορυφώθηκαν πριν από έναν σχεδόν αιώνα, με την Μικρασιατική Καταστροφή, υποστήριξε προκλητικά:

«Οι Έλληνες έκαψαν και κατέστρεψαν την Σμύρνη το 1922».

Μιλώντας σε εκδήλωση για την 101 επέτειο της νίκης των Τούρκων κατά των Ελλήνων και των συμμαχικών δυνάμεων το 1922, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, αναφέρθηκε στη Μικρασιατική Καταστροφή, λέγοντας ότι κέρδισε τον πόλεμο εναντίον του εχθρού: «ο οποίος με τις προδοτικές φιλοδοξίες του αλλά και τις βρώμικες μπότες του λέρωσε τη μόνιμη μας πατρίδα την Ανατολία».

Η αναφορά Ερντογάν στο 21:38 του βίντεο

Οι προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν δυναμιτίζουν το ήρεμο σχετικά κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την επικείμενη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, στις 5 Σεπτεμβρίου στην Άγκυρα.

H ομιλία Ερντογάν πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του Προεδρικού Μεγάρου στην Άγκυρα, όπου στην όψη του δέσποζαν τα πορτραίτα του Κεμάλ Ατατούρκ και του Ταγίπ Ερτογάν.

«O Αύγουστος για εμάς είναι ένας τόσο ιδιαίτερος μήνας, καθώς έχουμε γράψει ιστορία με τα νίκες μας. Φτάσαμε στο τέλος αυτού του μήνα, που με χρυσά γράμματα γράψαμε ιστορία, όπως στο Ματζικέρτ, στο Βελιγράδι και στην Κύπρο. Τον Αύγουστο τον κλείνουμε με μία μεγάλη νίκη που οδήγησε στην ίδρυση της ιστορίας μας. Στις 26 Αυγούστου του 1922 ο στρατός μας ξεκίνησε την μεγάλη επίθεση, με την εντολή του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος αναφερόμενος στις διαχρονικές οθωμανικές – τουρκικές νίκες που έλαβαν μέρος μήνα Αύγουστο.

Στη συνέχεια, και αναφερόμενος στα γεγονότα του 1922 που οδήγησαν στην Μικρασιατική Καταστροφή, ο ίδιος επιτέθηκε κατά της Ελλάδας, παρερμηνεύοντας τα γεγονότα. «Ο ηρωικός στρατός μας διέλυσε τα εχθρικά μέτωπα και στις 30 Αυγούστου διέλυσε ένα μεγάλο μέρος των ελληνικών δυνάμεων εισβολής και άνοιξε το δρόμο προς την Σμύρνη. 15 ημέρες μετά την έναρξη της «μεγάλης επίθεσης» κυμάτιζαν οι τουρκικές σημαίες στη Σμύρνη την οποία είχε κάψει ο εχθρός που διέφυγε. Και έτσι κερδίσαμε τον πόλεμο με μάχες που δώσαμε επι 3,5 χρόνια εναντίον του εχθρού, ο οποίος με τις προδοτικές φιλοδοξίες του αλλά και τις βρώμικες μπότες του λέρωσε τη μόνιμη μας πατρίδα την Ανατολία» δήλωσε.

Της προκλητικής δήλωσης του Τούρκου προέδρου, προηγήθηκε το συγχαρητήριο μήνυμα του ΝΑΤΟ προς την Τουρκία, και συγκεκριμένα της ΝΑΤΟϊκής Διοίκησης Χερσαίων Δυνάμεων (LANDCOM) με έδρα τη Σμύρνη, για τον εορτασμό της λεγόμενης «Ήμεράς Νίκης» στις 30 Αυγούστου. Ημέρα που ξεκίνησε η επίθεση των κεμαλικών δυνάμεων και οδήγησε στην ήττα του ελληνικού Στρατού στο Μικρασιατικό Μέτωπο.

Δειτε Επισης

Ανησυχία για τα 5,3 Ρίχτερ στο Άγιο Όρος-Ζημιές στη Μονή Σίμωνος Πέτρας
Σεισμός 5,3 Ρίχτερ στο Άγιο Όρος-Ταρακουνήθηκε η Βόρεια Ελλάδα
Σε εξέλιξη οι συνομιλίες για τα γλυπτά του Παρθενώνα-Τα σενάρια περί επικείμενης συμφωνίας
Μητέρα και γιος βρέθηκαν νεκροί μέσα στο σπίτι τους σε χωριό των Τρικάλων
Νέο θρίλερ με τη δολοφονία του Γιώργου Καριώτη στη Ρόδο-Συνελήφθη 41χρονος μετά από τρια χρόνια
Ζητούν από ανθρώπους που έχασαν συγγενείς τους στο Μάτι να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας του 2018
Τραγωδία στην Σκιάθο-Νεκρή τουρίστρια ανήμερα των γενεθλίων της
«Δεν μας ζήτησε συγγνώμη ο βοηθός νοσηλευτή»-Ξεσπά ο γιος της 62χρονης που δίνει μάχη για τη ζωή της στο Τζάνειο
Πλήγηκαν πέντε βασικά κέντρα του οργανισμού της 62χρονης που έλαβε λάθος αίμα-Δεν έχει επαφή με το περιβάλλον
Ένοχος για το διπλό φονικό στα Ανώγεια ο Μανώλης Καλομοίρης-Ο πατέρας του το ένα θύμα