Ταυτοποιήθηκαν και επιστράφηκαν τα λείψανα 1.033 αγνοούμενων-«Δεύτερη καλύτερη παγκοσμίως η Κύπρος»

Η Κύπρος έχει τα δεύτερα καλύτερα αποτελέσματα παγκοσμίως σε ό,τι αφορά τις έρευνες για την ανεύρεση αγνοούμενων προσώπων, δήλωσε το τρίτο μέλος της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους στην Κύπρο (ΔΕΑ), Πολ – Ανρί Αρνί, μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου που παραχώρησε το πρωί της Τετάρτης, στα γραφεία της ΔΕΑ, στη νεκρή ζώνη στη Λευκωσία, καθώς σήμερα ολοκληρώνεται η θητεία του ως το τρίτο μέλος της Επιτροπής έπειτα από 10,5 χρόνια.

Ο κ. Αρνί είπε πως από τους 2.002 αγνοούμενους στην Κύπρο έχουν ταυτοποιηθεί και επιστραφεί τα λείψανα 1.033 από αυτούς, 571 εκ των οποίων κατά τη διάρκεια της θητείας του. Το ποσοστό επιτυχίας ανέρχεται δηλαδή στο 51,5%, σημείωσε.

Ανέφερε ακόμη πως έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα μέσω του  Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ, Μίροσλαβ Γέτζια, τον οποίο συνάντησε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Κύπρο, για την ανάγκη πρόσβασης στα τουρκικά στρατιωτικά αρχεία για πληροφορίες για το θέμα των αγνοουμένων.

Ο κ. Αρνί είπε πως το καλύτερο αποτέλεσμα στον κόσμο στην αναζήτηση αγνοουμένων έχει επιτευχθεί στην πρώην Γιουγκοσλαβία με ποσοστό 75%.

Έτσι το 51,5% στην Κύπρο είναι ένα αξιοσημείωτο αποτέλεσμα. «Ασφαλώς δεν είναι αρκετό αφού υπάρχουν ακόμη 950 Κύπριοι και από τις δυο κοινότητες που αγνοούνται και τους οποίους ενεργά αναζητούμε», σημείωσε ο κ. Αρνί.

Ανέφερε πως 42 χώρες στον κόσμο έχουν αγνοούμενους από συγκρούσεις ή πολιτική βία και στις περισσότερες το ποσοστό επιτυχίας είναι κάτω από 20%.

«Κάποιες βρίσκονται στο 0%, κάποιες στο 1%. Η Γεωργία είναι στο 16%, η Αργεντινή – μια πολύ παλιά υπόθεση – στο 20%», ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Διευκολύνσεις εκλογέων σε τροχοκάθισμα για άσκηση εκλογικού δικαιώματος
Στάση αναμονής τηρούν οι εργαζόμενοι στο λιμάνι Λάρνακας
Επαφές για την επόμενη μέρα για λιμάνι και μαρίνα άρχισε ο Δήμος Λάρνακας
Ισραηλινός ΥΠΕΞ σε Ερντογάν: Δικτάτορας που δολοφονεί Κούρδους και κατέχει τη βόρεια Κύπρο
Ανησυχία εκφράζει το ΥΠΕΞ για αφαίρεση σημαδούρων στον ποταμό Νάρβα
Αμάλθεια, Κυπριακό, διμερείς σχέσεις θα συζητήσουν o Πρόεδρος και ο Εμίρης του Κατάρ
Η επέλαση της συντηρητικής Δεξιάς στην Ευρώπη και η «εποχή της μόνιμης κρίσης»
Οι ιδιαιτερότητες του Δήμου Λευκωσίας και ο ιδιαίτερος προεκλογικός της πρωτεύουσας
Πρωτοβουλία του Eύρου Λοϊζίδη για δημιουργία γηπέδου της Πάφος FC
Την ανάγκη για ενιαία προσέγγιση της ΕΕ στην ανθρωπιστική κρίση υπογράμμισε ο ΥΠΕΞ