Εξάγει συμπεράσματα για τις πραγματικές προθέσεις της άλλης πλευράς ο ΟΗΕ

Με στόχο να ακούσει πιο σημαντικά και ωφέλιμα πράγματα, από τα όσα άκουσε από τον Ερσίν Τατάρ βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Άγκυρα ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μίροσλαβ Γιέτζια με στόχο να ανιχνεύσει τις προθέσεις της Τουρκίας ενόψει τις υπό εκκόλαψη πρωτοβουλίας του Αντόνιο Γκουτέρες, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, με στόχο τη λύση του Κυπριακού.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Γιέτζια τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκε στην Κύπρο, όπου είχε επαφές, τόσο με τον Νίκο Χριστοδουλίδη όσο και με τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ. Η περιοδεία του κ. Γιέτζια στην περιοχή, περιλαμβάνει το επόμενο διάστημα και μια επίσκεψη στην Αθήνα, καθώς επίσης και στο Λονδίνο, έτσι ώστε να αποκτήσει μια σφαιρική και ολοκληρωμένη εικόνα για τις προθέσεις τις κάθε πλευράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θετικά αποτιμά τις επαφές Γιέτζια η Κυβέρνηση-«Αναγνωρίζουν την ετοιμότητά μας τα ΗΕ»

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Κύπρο ο κ. Γιέτζα δεν άκουσε κάτι καινούριο. Άκουσε από τη μια τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη να δηλώνει την ετοιμότητα του να εμπλακεί σε μια νέα προσπάθεια, καθώς και τι θέση του ότι συμφωνεί και υποστηρίζει τον διορισμό ενός ειδικού απεσταλμένου για το Κυπριακό και από την άλλη, το γνωστό ποίημα του κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ, πως οι διαπραγματεύσεις θα επαναρχίσουν μόνο εάν και εφόσον, ικανοποιηθούν οι εκτός πλαισίου όροι που θέτει για αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας των Τουρκοκυπρίων.

Εξάλλου, ο κατοχικός ηγέτης με το γνωστό αλαζονικό ύφος του μετά το πέρας της συνάντησης, αποκάλυψε μέρος των όσων είπε στον Βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, λέγοντας που του ξεκαθάρισε πως η έναρξη μιας διαδικασίας με μηδέν στρατό-μηδέν εγγυήσεις δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή και δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή. Υποστήριξε επίσης ότι ο τουρκοκυπριακός λαός θα μπει σε περιπέτειες και κινδύνους με τον τερματισμό της εγγυοδοσίας της Τουρκικής Δημοκρατίας σε ομοσπονδιακό πλαίσιο και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ντουζαρίκ: Στο πλαίσιο δέσμευση των ΗΕ για Κυπριακό η επίσκεψη Γιέτζια στην Κύπρο

Ο Τατάρ τόνισε ότι είναι απαραίτητο να διαπιστωθεί αν υπάρχει κοινό έδαφος πριν προχωρήσουμε σε επίσημες διαπραγματεύσεις και ότι δεν θα υπάρξει σημαντική εξέλιξη στο Κυπριακό μέχρι να βρεθεί κοινό έδαφος. Σημειώνοντας ότι, «η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς, είναι απαραίτητα στοιχεία της νέας πολιτικής που συνεχίζεται εδώ και δυόμισι χρόνια», ο Τατάρ υπέδειξε στη συνέχεια ότι, «δεν θα είχε νόημα να σύρουμε τον τουρκοκυπριακό λαό πίσω στις παλιές διαπραγματεύσεις χωρίς να δούμε την πραγματικότητα».

Αναμφίβολα ο κ. Γιέτζια δεν έπεσε από την καρέκλα ακούγοντας τις γνωστές θέσεις του κ. Τατάρ. Αντιθέτως, είναι πράγματα που όχι μόνο έχουν καταγραφεί στις εσωτερικές αναφορές του Οργανισμού, αλλά και που ο ίδιος έχει ακούσει ξανά στο παρελθόν, όπως άλλωστε και η συνάδελφος του Ρόζμαρι Ντι Κάρλο. Είναι πράγματα άλλωστε που άκουσε και ο ίδιος ο Αντόνιο Γκουτέρες τα τελευταία δύο χρόνια σε όσες συναντήσεις είχε με τον κατοχικό ηγέτη.

Το ερώτημα που τίθεται είναι από που προκύπτει η αισιοδοξία των διαφόρων διπλωματών που ασχολούνται με το Κυπριακό, για την έναρξη μιας νέας προσπάθειας από τον Αντόνιο Γκουτέρες. Πώς δηλαδή, από τη στιγμή που καταγράφουν από πρώτο χέρι το χάσμα των θέσεων του Τατάρ από τις αποφάσεις του ίδιου του Οργανισμού, αλλά και από τις θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, εμφανίζονται έτοιμοι να εμπλακούν σε μια νέα προσπάθεια;

Η απάντηση που δίδεται στο συγκεκριμένο ερώτημα, δείχνει προσωπικά τον Ταγίπ Ερντογάν. Υπάρχει και συνεχίζει να καταγράφεται η εκτίμηση, ότι ο Τούρκος Πρόεδρος είναι έτοιμος να σπρώξει μια διαδικασία, φιλοδοξώντας να αποκομίσει μια σειρά από οφέλη, που όχι μόνο θα βελτιώσουν το διπλωματικό status της Άγκυρας, αλλά κυρίως θα τονώσουν την τουρκική οικονομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποκτά παλμό με ονοματολογία απεσταλμένου για επανέναρξη διαπραγματεύσεων το Κυπριακό

Αυτός είναι και ο λόγος που έχει ιδιαίτερη σημασία η επίσκεψη του Βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Άγκυρα. Αν και δεν αναμένεται ότι οι Τούρκοι θα ανοίξουν τα χαρτιά τους, υπάρχει η πεποίθηση ότι θα δοθεί ενός είδους στίγμα των τουρκικών προθέσεων, ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Πάντως, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των επαφών Γιέντζα στην Άγκυρα, θεωρείται δεδομένο πως οι πραγματικές τουρκικές προθέσεις, θα καταγραφούν στη Νέα Υόρκη, όπου έχει ήδη κλειδώσει το τετ α τετ του Τούρκου Προέδρου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν συναντήσεις του κ. Ενρτογάν και με άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους, αλλά και με τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα. Την ίδια ώρα βέβαια που όλα δείχνουν πως θα υπάρξει και σχετική πρόσκληση του Αντόνιο Γκουτέρες προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη και τον κατοχικό ηγέτη για μια τριμερή συνάντηση.

Πάντως αυτό που χρήζει ξεκαθαρίσματος, είναι πως τα Ηνωμένα Έθνη απορρίπτουν τις θέσεις τις άλλης πλευράς. Αυτό ξεκαθάρισε και κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ο οποίος σημείωσε πως ο κ. Γέτζια υπενθύμισε την ομόφωνη δήλωση των μελών του ΣΑ με την οποία πέρα της δέσμευσής τους στο συμφωνημένο πλαίσιο στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μετέφερε την προσήλωση Γκουτέρες στο Κυπριακο, κάλεσε όλους να δουν τη μεγάλη εικόνα ο Γιέτζια

Δειτε Επισης

Ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών οι προϋπολογισμοί των ΥΠΕΣ, Υφ. Μετανάστευσης και Ναυτιλίας
Τα αιώνια προβλήματα, η διαχρονική αδιαφορία και τα μερίδια ευθύνης
Ξεκαθαρίζει ο ΥΠΕΣ για οικονομική αυτονομία των δήμων-«Η κρατική χορηγία προβλέπει παραχώρηση 117 εκ.»
Συντονισμένες προσπάθειες Κυβέρνησης για ρήξη αδιεξόδου στο Κυπριακό-«Μοναδικός στόχος βιώσιμη λύση»
Κ. Λετυμπιώτης: Η Κυβέρνηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια διάρρηξης του αδιεξόδου στο Κυπριακό
Β. Πάλμας: Υπενθύμιση του χρέους μας οι ηρωικές πράξεις των πεσόντων
Πλήρως ικανοποιημένη η Κυβέρνηση με τη διπλή αναβάθμιση-«Ψήφος εμπιστοσύνης στην οικονομία μας»
Ο Elon Musk θέλει τον Φειδία Παναγιώτου για πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου
«Για πρώτη φορά ολοκληρωμένη η στεγαστική πολιτική, δίνει λύσεις σε βασικά κεφάλαια»
Προκλητικός ξανά ο Χακάν Φιντάν-«Ιστορικό λάθος της ΕΕ να εντάξει την Κύπρο»