Ξεπέρασαν τις 150 οι αιτήσεις για το «κτίΖΩ», συμπληρώθηκαν οι αριθμοί για νέες πολυκατοικίες

Με γοργούς ρυθμούς φαίνεται ότι προχωρά το σχέδιο «κτίΖΩ» του Υπουργείου Εσωτερικών, αφού οι αιτήσεις που έχει δεχθεί έχουν ξεπεράσει τις 100, ενώ μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί πλήρως οι τέσσερις από τις 20 άμεσα κατεδαφιστέες πολυκατοικίες. Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Εσωτερικών αναμένεται άμεσα να προχωρήσει στο επόμενο βήμα, ώστε να ξεκινήσουν οι ανοικοδομήσεις νέων κτιρίων και οι κατεδαφίσεις των παλιών.

Παρά το γεγονός ότι διαμεσολάβησε καλοκαίρι και ο περισσότερος κόσμος βρισκόταν σε διακοπές, αρκετοί είναι εκείνοι που υπέβαλαν αιτήσεις για συμμετοχή στο σχέδιο «κτίΖΩ», αφού μέχρι στιγμής το Υπουργείο Εσωτερικών μετρά 161 συμμετοχές. Σημειώνεται πως ανάμεσα στις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί, υπάρχουν και κάτοικοι από τις 23 άλλες πολυκατοικίες που ναι μεν έχουν χαρακτηριστεί επικίνδυνες, εντούτοις δε κρίθηκαν άμεσα κατεδαφιστέες.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή από το Υπουργείο Εσωτερικών, από τις 161 αιτήσεις, οι 48 αιτήσεις είναι από τις 23 πολυκατοικίες και οι υπόλοιπες 133 είναι από τις 20 άμεσα κατεδαφιστέες, κάτι που σημαίνει ότι έχουν συμπληρωθεί αριθμοί για ανέγερση νέων πολυκατοικιών, σε διάφορες περιοχές. Πάντως, όσον αφορά στα άτομα που διαμένουν στις 23 πολυκατοικίες και έχουν δηλώσει συμμετοχή στο σχέδιο, μπορούν να παραμείνουν στο διαμέρισμά τους ή να φύγουν, σε περίπτωση που εντοπίσουν νέο σπίτι και να λαμβάνουν επίδομα ενοικίου.

Πάντως, ο αυξανόμενος ρυθμός των αιτήσεων φαίνεται ότι ικανοποιεί το Υπουργείο Εσωτερικών, αφού δείχνει ότι ο κόσμος έχει αναγνωρίσει τη σοβαρότητα της κατάστασης και έχει αποδεχτεί ότι πρέπει να αποχωρήσει από τις πολυκατοικίες, ώστε να κατεδαφιστούν. Μάλιστα, οι αρμόδιοι στο Υπουργείο θεωρούν ότι τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να αυξηθούν οι αιτήσεις, αφού θα ξεκαθαρίσει το σκηνικό με τα διαθέσιμα διαμερίσματα, που κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ίσως να ενοικιάζονταν από τουρίστες.

Την ίδια ώρα, συνεχίζουν να παρουσιάζονται και αυτοί που αντιδρούν και δεν θέλουν να αποχωρήσουν από τα σπίτια τους, με το Υπουργείο Εσωτερικών να παραμένει σε επαφή μαζί τους, ώστε να βρεθεί μία λύση, που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές, χωρίς να χρειαστεί να οδηγηθεί οποιαδήποτε περίπτωση ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Πάντως, αυτό που διευκρινίζεται είναι ότι μέχρι Οκτώβριο-Νοέμβριο, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση όσοι ένοικοι των 43 πολυκατοικιών επιθυμούν να συμμετάσχουν στο σχέδιο, καθώς το Υπουργείο Εσωτερικών θέλει να είναι σε θέση να γνωρίζει τον αριθμό των συμμετεχόντων, ώστε να καθορίσει και τον αριθμό των κτιρίων που θα ανεγερθούν.

Συμπληρώθηκαν οι αριθμοί για νέες πολυκατοικίες

Το γεγονός ότι οι αιτήσεις έχουν ξεπεράσει τις 100, υποδεικνύει ότι έχουν συμπληρωθεί οι απαιτούμενοι αριθμοί, ώστε να ανεγερθεί νέα πολυκατοικία. Αυτό επιβεβαιώνει και αρμόδια πηγή από το Υπουργείο Εσωτερικών και αυτό αφορά σε διάφορες περιοχές, ενώ την ίδια ώρα διαμηνύεται πως έχουν εκκενωθεί πλήρως τέσσερις εκ των είκοσι επικίνδυνων πολυκατοικιών. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις τέσσερις εκ των πέντε επικίνδυνων πολυκατοικιών στα Λατσιά και εντός των επόμενων ημερών, αναμένεται να εκκενωθεί και η πέμπτη, αφού μόνο δύο διαμερίσματα δεν έχουν εκκενωθεί.

Όσον αφορά στις ανοικοδομήσεις και στις κατεδαφίσεις, το επόμενο βήμα για το Υπουργείο Εσωτερικών είναι να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για να εντοπιστεί η εταιρεία που θα αναλάβει το έργο, ώστε να κατατεθούν προσφορές, να αξιολογηθούν και να ακολουθήσουν την διαδικασία μέχρι την κατοχύρωση. Αυτό, όπως πληροφορείται ο REPORTER υπολογίζεται να γίνει αρχές Σεπτεμβρίου, καθώς τα έγγραφα είναι έτοιμα, ώστε μέχρι αρχές Οκτωβρίου να είναι σε θέση να ξεκινήσουν οι εργασίες για ανέγερση.

Στο μεταξύ, όπως όλα δείχνουν από τα Λατσιά αναμένεται να ξεκινήσουν και οι κατεδαφίσεις, αφού ήταν ο πρώτος δήμος που επικύρωσε την απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι σε άλλες περιοχές δεν μπορούν να αρχίσουν οι ανοικοδομήσεις. Και αυτό επειδή μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις αναμένεται να γίνει κατεδάφιση και ανοικοδόμηση στο ίδιο σημείο, καθώς οι πλείστες νέες πολυκατοικίες θα ανεγερθούν σε διαφορετικά τεμάχια.

Δειτε Επισης

BINTEO: Αεροσκάφος κάνει αναγκαστική προσγείωση και αναποδογυρίζεται σε παραλία
Νέες απειλές των Χούθι-Θα στοχεύουν όσα πλοία πάνε στο Ισραήλ και είναι στην εμβέλεια των όπλων τους
Πόσα ευρώ θα έπαιρνε σήμερα o Ιούδας αν πρόδιδε τον Ιησού;
Τουλάχιστον 15 νεκροί σε τρεις ταυτόχρονες επιθέσεις του ISIS κατά στρατιωτικών θέσεων στη Συρία
Προειδοποιεί ο ΟΗΕ-«Μια ισραηλινή εισβολή στη Ράφα θα μπορούσε να οδηγήσει σε σφαγή αμάχων»
Έπεσε στο 6% η ανεργία τον Μάρτιο στην Κύπρο σύμφωνα με τη Eurostat
Με αυξημένα μέτρα ασφαλείας λόγω του πολέμου στη Γάζα θα μεταφερθεί στην Ελλάδα το Άγιο Φως
Μπορέλ: Η ΕΕ καταδικάζει παραβιάσεις στον κυβερνοχώρο από ελεγχόμενους από Ρωσία
Χωρίς ρεύμα περιοχές της Λευκωσίας λόγω βλάβης
Στη φυλακή ο νονός που ασέλγησε στο βαφτιστήρι του στην Κρήτη-«Με προκάλεσε» είπε και δήλωσε άρρωστος