Ικανοποίηση για τους μισθούς, προβληματισμός με την έλλειψη προσωπικού στα ξενοδοχεία

Με θετικό μάτι αντίκρυσαν την απόφαση του Υπουργικού Συμβούλιου για την ενίσχυση των απολαβών των χαμηλόμισθων εργαζομένων οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, καθώς με διάταγμα που έχει τεθεί σε ισχύ, έχει γίνει αύξηση του ορίου των κατώτατων μισθών στην ξενοδοχειακή βιομηχανία. Ωστόσο, αυτό που προβληματίζει τους ξενοδοχοϋπάλληλους, είναι η οφθαλμοφανής έλλειψη προσωπικού στους χώρους εργασίας τους, κάτι που αναγκάζει φυσικά τους ξενοδόχους, να προσλαμβάνουν πρόσωπα από τρίτες χώρες, που θεωρείται η εύκολη αλλά και φθηνή λύση.

Πάντως, αυτό που διαμηνύουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, είναι ότι αυτό που έχει αποφασίσει το Υπουργικό Συμβούλιο, δεν είναι αύξηση μισθών, αλλά είναι ουσιαστικά η ενσωμάτωση του τιμαριθμικού επιδόματος, κάτι που θα έπρεπε να γίνει σύμφωνα με τους ίδιους, εδώ και αρκετό καιρό και γι’ αυτό τον λόγο σήμερα, δεινοπαθεί η ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Σε δηλώσεις του στον REPORTER, ο Γ.Γ. της Συντεχνίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Νεόφυτος Τιμινής, ανέφερε ότι, «έστω και με καθυστέρηση ενάμιση χρόνου, βλέπουμε μια κίνηση προς την ορθή κατεύθυνση και μπορούμε να πούμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι. Εκείνο που προέχει τη δεδομένη στιγμή και είναι κάτι που αναμένουμε από τον Υπουργό Εργασίας, είναι να υλοποιήσει τις εξαγγελίες και τις δεσμεύσεις του για την εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας που αφορά την επέκταση και τη διεύρυνση των συλλογικών συμβάσεων, διότι μια κίνηση τέτοια εάν εξελιχθεί θετικά, θα λύσει ένα τεράστιο πρόβλημα στη ξενοδοχειακή βιομηχανία, που είναι η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού».

Μάλιστα, αυτό που διαπιστώθηκε με την έλλειψη εργατικού δυναμικού, είναι ότι η εισαγωγή ξένου εργατικού δυναμικού, σε κάποιο βαθμό λύνει προβλήματα, αλλά, την ίδια στιγμή δεν αυξάνει το επίπεδο υπηρεσιών ή το παραγόμενο προϊόν. «Πέραν από κάποιες ξενοδοχειακές μονάδες, μια μεγάλη μερίδα μονάδων, δεν έχουν ψηλά στάνταρ και δεν έχουν ψηλό επίπεδο υπηρεσιών. Θα πρέπει να βρούμε τους μοχλούς, με την επέκταση της συλλογικής σύμβασης, όπου θα αποτελεί ένα μεγάλο κίνητρο για να εισέλθει ντόπιο και εξειδικευμένο προσωπικό, στην ξενοδοχειακή βιομηχανία. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα για τον Υπουργό Εργασίας και εμείς θα συμβάλουμε θετικά, ώστε να γίνει η επέκταση της συλλογικής σύμβασης, καθώς είναι συγκεκριμένη η κοινοτική οδηγία από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Όσον αφορά τις αυξήσεις που παρατηρούνται πλέον στη ξενοδοχειακή βιομηχανία, ο κ. Τιμινής, υπογράμμισε ότι, «δεν έγινε αύξηση μισθών, αλλά αυτή η αύξηση που φαίνεται να υπάρχει, είναι η ενσωμάτωση του τιμαριθμικού επιδόματος σύμφωνα με τον πληθωρισμό και σύμφωνα με την απόφαση του διατάγματος και του Υπουργείου Οικονομικών, όπου κάθε χρόνο, όπως αποφάσισαν οι κοινοτικοί εταίροι, θα αποδίδεται ο τιμάριθμος. Επομένως, δεν βελτιώθηκαν οι μισθοί, απλά με βάση των πληθωρισμό, θα έπρεπε οι μισθοί να πάρουν το τιμαριθμικό επίδομα, για να μην δημιουργηθεί μεγάλο χάσμα στην αγοραστική αξία των μισθών που παίρνουν ήδη».

Αναφορικά με το διαχρονικό πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στις ξενοδοχειακές μονάδες, ο κ. Τιμινής, επανέλαβε ότι, «αναμένουμε από τον Υπουργό Εργασίας, να υλοποιήσει τη δέσμευσή του, με την εφαρμογή της νέας στρατηγικής απασχόλησης για εργαζόμενους από τρίτες χώρες. Σε συνάντηση που είχαμε την 1η Ιουνίου, μεταξύ άλλων, συζητώντας για το θέμα της στρατηγικής απασχόλησης και τις επιπτώσεις που είχε μέχρι τη δεδομένη στιγμή, μας ανέφερε ο Υπουργός ότι το δίμηνο Σεπτέμβρη-Οκτώβρη, αφού θα δει και ο ίδιος τα αποτελέσματα της ξενοδοχειακής βιομηχανίας όσον αφορά το εργατικό προσωπικό, θα μας καλέσει σε σύσκεψη ώστε να πάρουμε αποφάσεις για το θέμα και τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται».

Δείτε τις νέες απολαβές και το κατώτατο όριο μισθών στη ξενοδοχειακή βιομηχανία:

1

2

Δειτε Επισης

Σκόνη και άνεμοι στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς ανεβαίνει η θερμοκρασία
Δημοσκόπηση για τα πέντε χρόνια ΓεΣΥ-Τα πλεονεκτήματα και ο βαθμός ικανοποίησης των δικαιούχων
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Κρούουν τον κώδωνα για την κινεζική πλατφόρμα Temu-«Δεν σέβεται τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες»
Υφ. Πολιτισμού: Καινοτόμος η πλατφόρμα CENSUS για την σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία
Δεκτή η αναπομπή νόμου για τις καινοτόμες επιχειρήσεις
Νόμος δίνει χρόνο σε ξενοδοχεία για συμμόρφωση με διατάξεις για άδεια λειτουργίας
Με γραπτές εξετάσεις οι διορισμοί σε κλίμακες Α9 και Α11-Τι αλλάζει μετά το ψήφισμα της Βουλής
Μεγαλύτερη του αναμενομένου η ανάπτυξη της οικονομίας στα κατεχόμενα το 2023
Αναβλήθηκε η αποχή στα έξι δημόσια σχολεία του Ύψωνα