Κλείδωσε η ημερομηνία για την τριμερή Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου θα μεταβεί στην Κύπρο στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου για να συμμετάσχει στην τριμερή συνάντηση ηγετών Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το απόγευμα το Πρωθυπουργικό Γραφείο στην Ιερουσαλήμ.

Η τριμερής συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ είχε προγραμματισθεί για τον περασμένο μήνα.

Ωστόσο, επειδή ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός υποβλήθηκε σε επέμβαση βηματοδότη, το πρόγραμμα των μετακινήσεών του για τον Ιούλιο ματαιώθηκε και η τριμερής που είχε προγραμματισθεί στη Λευκωσία αναβλήθηκε.

Υπενθυμίζεται πως, μετά τη συνάντηση του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, την περασμένη Δευτέρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε αναφέρει ότι, είμαστε σε διαβουλεύσεις με την ισραηλινή πλευρά και περί τα τέλη Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου θα γίνει η τριμερής Συνάντηση με το Ισραήλ.

Όπως είχε δηλώσει ο Νίκος Χριστοδουλίδης, «θα συνεχίσουμε και θα ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες μας μέσα από μια θετική προσέγγιση και μέσα από μια συλλογική προσπάθεια με τα γειτονικά κράτη να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις, αλλά πολύ περισσότερο να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που υπάρχουν».

Η επικείμενη τριμερής θα είναι η πρώτη με τη συμμετοχή του Νίκου Χριστοδουλίδη, ενώ στο περιθώριο της ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό, τα θέματα ενέργειας που βρίσκονται στην επικαιρότητα, ενόψει και της απόφασης των δύο χωρών για τη δημιουργία τεχνικών επιτροπών, που θα προετοιμάσουν την κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Κύπρο, έργο το οποίο διασυνδέεται άμεσα και με τον Euroasia Interconnector, αφού θα επιστρέφει ηλεκτρική ενέργεια στο Ισραήλ.

Κατά την τριμερή ο Πρόεδρος και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αναμένεται να κηρύξουν και επίσημα την έναρξη των εργασιών των τεχνικών επιτροπών για τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου που θα συνδέει το δίκτυο του Ισραήλ με αυτό της Κύπρου και την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου και Ισράηλ.

Δειτε Επισης

Καταχωρείται η ένσταση Γενικού Ελεγκτή στο αίτημα για παύση του-Πολυσέλιδη έκθεση των δικηγόρων
Σύντομα η βοήθεια στη Γάζα από την Κύπρο μέσω της προσωρινής προβλήτας
Υπουργική Σύνοδος για το μεταναστευτικό στη Λευκωσία- Συμμετέχουν οκτώ Κράτη Μέλη της Ε.Ε
Ευγνωμοσύνη του ΟΗΕ προς την Κύπρο για το θαλάσσιο διάδρομο προς τη Γάζα
Η ανάγκη για διαφάνεια, οι επαναλαμβανόμενοι πρωταγωνιστές και ο πολιτικός αντίκτυπος
Έκθεση Σούπερμαν για καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συνέλευση της Μεσογείου
CMC: Στα χέρια της ΕΤΥΦΑ ο χρόνος άφιξης του ‘Προμηθέας’ στην Κύπρο
Χριστοδουλίδης: Η στήριξη της υπαίθρου πρωταρχικός στόχος για την Κυβέρνηση
Αλλαγές στην νομοθεσία για τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών ενέκρινε η Βουλή
Μεγαλύτερος σε αριθμό εκλογέων ο Δ. Πάφου ακολουθεί ο Δήμος Ανατολικής Πάφου