Κλείδωσε η ημερομηνία για την τριμερή Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου θα μεταβεί στην Κύπρο στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου για να συμμετάσχει στην τριμερή συνάντηση ηγετών Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το απόγευμα το Πρωθυπουργικό Γραφείο στην Ιερουσαλήμ.

Η τριμερής συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ είχε προγραμματισθεί για τον περασμένο μήνα.

Ωστόσο, επειδή ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός υποβλήθηκε σε επέμβαση βηματοδότη, το πρόγραμμα των μετακινήσεών του για τον Ιούλιο ματαιώθηκε και η τριμερής που είχε προγραμματισθεί στη Λευκωσία αναβλήθηκε.

Υπενθυμίζεται πως, μετά τη συνάντηση του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, την περασμένη Δευτέρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε αναφέρει ότι, είμαστε σε διαβουλεύσεις με την ισραηλινή πλευρά και περί τα τέλη Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου θα γίνει η τριμερής Συνάντηση με το Ισραήλ.

Όπως είχε δηλώσει ο Νίκος Χριστοδουλίδης, «θα συνεχίσουμε και θα ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες μας μέσα από μια θετική προσέγγιση και μέσα από μια συλλογική προσπάθεια με τα γειτονικά κράτη να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις, αλλά πολύ περισσότερο να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που υπάρχουν».

Η επικείμενη τριμερής θα είναι η πρώτη με τη συμμετοχή του Νίκου Χριστοδουλίδη, ενώ στο περιθώριο της ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό, τα θέματα ενέργειας που βρίσκονται στην επικαιρότητα, ενόψει και της απόφασης των δύο χωρών για τη δημιουργία τεχνικών επιτροπών, που θα προετοιμάσουν την κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Κύπρο, έργο το οποίο διασυνδέεται άμεσα και με τον Euroasia Interconnector, αφού θα επιστρέφει ηλεκτρική ενέργεια στο Ισραήλ.

Κατά την τριμερή ο Πρόεδρος και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αναμένεται να κηρύξουν και επίσημα την έναρξη των εργασιών των τεχνικών επιτροπών για τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου που θα συνδέει το δίκτυο του Ισραήλ με αυτό της Κύπρου και την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου και Ισράηλ.

Δειτε Επισης

Αρχιεπίσκοπος: Αδιανόητη η ομαλοποίηση ελληνοτουρκικών σχέσεων χωρίς την Κύπρο
Καταδίκασαν την μαύρη επέτειο της εισβολής τα κόμματα-«Πενήντα χρόνια θρήνου και προσφυγίας»
«Το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό»-Η αναφορά της Φον ντερ Λάιεν και το ευχαριστώ του Χριστοδουλίδη
Παραλήρημα Ερντογάν και Τατάρ-Η επίθεση σε Μητσοτάκη, τα δύο κράτη και η «ειρηνευτική επιχείρηση»
Έστειλε επιστολή σε Βέμπερ και ηγέτες του ΕΛΚ για το Κυπριακό η Αννίτα-«Αποτύπωση του δράματος»
ΒΙΝΤΕΟ: Εμπρηστικός ο Ερντογάν στα κατεχόμενα-Πανηγύρια ντροπής σε Λευκωσία και Κερύνεια
Προκλητικός ο Ερντογάν από τα κατεχόμενα-«Δεν είναι δυνατή η ομοσπονδιακή λύση»
«Διεκδικούμε ένα ευρωπαϊκό κράτος, ενιαίο, με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ»
Στέλνει μήνυμα σε Ερντογάν ο ΠτΔ-«Η Τουρκία υπεύθυνη για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων»
Με φορτισμένη ομιλία στη Λευκωσία για τα 50 χρόνια από τον «Αττίλα» ο Μητσοτάκης