Αντιδράσεις για τις συμβάσεις ΟΑΥ με ιδιωτικά νοσηλευτήρια-Ζητούν παρέμβαση της Πολιτείας

Νέα αναταραχή στον τομέα της υγείας έφερε η απόφασή του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) να τερματίσει τη σύμβαση παροχής φροντίδας υγείας με τα συμβεβλημένα με το ΓεΣΥ ιδιωτικά νοσηλευτήρια και πρόσκληση για υπογραφή νέας σύμβασης.

Σε ανακοίνωσή του ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων-ΠΑΣΙΝ ζητά παρέμβαση της Πολιτείας για ισότιμη μεταχείριση ιδιωτικών και δημόσιων νοσηλευτηρίων και ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) πριν από υπογραφή της νέας σύμβασης.

Σημειώνει ότι η Κεντρική Επιτροπή του Συνδέσμου, σε πρόσφατη της συνεδρία επαναβεβαίωσε ομόφωνα προηγούμενη απόφαση της για στήριξη της ηγεσίας του Συνδέσμου στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με τον ΟΑΥ για τη νέα μέθοδο αμοιβής νοσηλευτηρίων για την ενδονοσοκομειακή περίθαλψη στη βάση ποιοτικών κριτηρίων.

Σημειώνει ότι τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια με μεγάλη έκπληξη παρέλαβαν επιστολή από τον ΟΑΥ για μονομερή διακοπή της υφιστάμενης σύμβασης παροχής υπηρεσιών φροντίδας στις 31 Αυγούστου με ταυτόχρονη πρόσκληση για υπογραφή νέας σύμβασης, χωρίς να καθορίζονται οι όροι αμοιβών.

«Πώς είναι δυνατόν ο ΟΑΥ να ζητά από τα νοσηλευτήρια την υπογραφή νέας σύμβασης πριν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τον ΠΑΣΙΝ για το νέο πλαίσιο αμοιβών, το οποίο αποτελεί το βασικότερο συστατικό της σύμβασης; Ουσιαστικά ο ΟΑΥ απαιτεί από τα νοσηλευτήρια την υπογραφή λευκής επιταγής, κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό», προστίθεται.

Ο ΠΑΣΙΝ καλεί τα μέλη του όπως αναμένουν την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων του Συνδέσμου με τον ΟΑΥ για το πλαίσιο αμοιβών, πριν την υπογραφή της νέας σύμβασης.

Προσθέτει ότι παραμένει προσηλωμένος στην εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας με τρόπο που να διασφαλίζεται τόσο η βιωσιμότητα του συστήματος αλλά και των πάροχων υπηρεσιών υγείας με τρόπο ισότιμο σε ένα περιβάλλον υγιούς ανταγωνισμού, εξάσκησης του δικαιώματος της επιλογής παρόχου από τους ασθενείς και σεβασμό μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών.

Για το σκοπό αυτό, αναφέρεται, ο ΠΑΣΙΝ ζητά παρέμβαση της Πολιτείας για άρση των στρεβλώσεων στα πλαίσια της ισότιμης μεταχείρισης των ιδιωτικών και δημόσιων νοσηλευτηρίων σε σχέση με τη νέα μέθοδο αμοιβής και από τον ΟΑΥ ανάκληση της επιστολής τερματισμού της σύμβασης και ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων για κατάληξη σε ένα συμφωνημένο πλαίσιο.

Από την άλλη η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) κάνει λόγο για κίνδυνο να βρεθεί στον αέρα το ΓεΣΥ, εκφράζοντας την δυσαρέσκειά της για την απόφαση του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) να τερματίσει μονομερώς τη σύμβαση παροχής φροντίδας υγείας με τα συμβεβλημένα με το ΓεΣΥ ιδιωτικά νοσηλευτήρια, χωρίς προηγουμένως να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων – ΠΑΣΙΝ ούτε και με τα άλλα νοσηλευτήρια – μέλη της ΟΕΒ για καθορισμό του νέου πλαισίου αμοιβών για τα ενδονοσοκομειακά περιστατικά στη βάση των ποιοτικών κριτηρίων.

Σε ανακοίνωσή της η ΟΕΒ αναφέρει ότι με τη μονομερή διακοπή των συμβολαίων, ο ΟΑΥ καλεί τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια να υπογράψουν άμεσα τη νέα σύμβαση με ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου 2023, πριν ακόμη υπάρξει συμφωνία με τον ΠΑΣΙΝ και τα άλλα νοσηλευτήρια – μέλη της ΟΕΒ και χωρίς να έχουν συμφωνηθεί οι οικονομικοί όροι, το ύψος των αμοιβών και άλλες σημαντικές παράμετροι που επηρεάζουν τη βιωσιμότητα τους και οι οποίοι θα καθορίσουν την τελική τους απόφαση για συνέχιση της συνεργασίας με τον ΟΑΥ.

«Η μονομερής διακοπή συμβολαίων θέτει σε αμφισβήτηση τη σχέση των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων με τον ΟΑΥ και τη δυνατότητα τους να συμβληθούν για συνομολόγηση νέας σύμβασης», προσθέτει.

Η ΟΕΒ, για αποφυγή του ενδεχόμενου να βρεθεί το σύστημα υγείας στον αέρα αφού χωρίς και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια δεν μπορεί να λειτουργήσει το ΓεΣΥ, καλεί τον ΟΑΥ να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής ρύθμισης για το καλό των ασθενών και του συστήματος υγείας.

Δειτε Επισης

Έχασε τη μεγάλη μάχη για τη ζωή ο 22χρονος Παναγιώτης που ζητούσε ειδικό κρεβάτι στη ΜΕΘ
Παγκόσμια πρωτιά της Κύπρου στον αγώνα κατά της θαλασσαιμίας
ΒΙΝΤΕΟ: Έφθασαν στην Αρχιεπισκοπή οι Μοναχοί–Παραδίδουν υπόμνημα με τις θέσεις τους
Μέσω εφαρμογής στα κινητά θα ενημερώνονται οι πολίτες για τα δρώμενα στην επαρχία Αμμοχώστου
Ψεκασμοί κατά των κουνουπιών-Ενημερώνει τους κατοίκους για το Aedes aegypti το Υπουργείο Υγείας
Επιστρέφει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 31 βαθμούς η θερμοκρασία
Ανοίγει η συζήτηση για αναγνώριση της τουρκικής ως επίσημη γλώσσα-«Είναι εφαρμογή του Συντάγματος»
Έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στις υπεραγορές το Πάσχα οι καταναλωτές-Σε φυσιολογικά επίπεδα οι τιμές
Πάνω από είκοσι επικίνδυνα προϊόντα στην αγορά-Οι συστάσεις της Υπηρεσίας Καταναλωτών
Αποσύρθηκαν ακατάλληλα καλλυντικά από την ευρωπαϊκή αγορά