Φάκελος Κάνναβης στη Κυπριακή Δημοκρατία

Τελευταία φορά που ανοίξαμε το φάκελο «κάνναβης» αναφερθήκαμε στην νομιμοποίηση της Κάνναβης στην Ταϊλανδή (01/09/22) όπου φαινόταν ότι εκεί το κράτος αναγνώρισε ότι είχε να κερδίσει περισσότερα από την νομιμοποίηση παρά να επιμένει στην ποινικοποίηση της.

Σήμερα (14/05/22) χώρες και κράτη εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακολουθούν ένα ένα στην νομιμοποίηση διάφορων σχετικών προϊόντων με την πιο πρόσφατη (12/04/23) να είναι η Γερμανία η οποία έχει δημιουργήσει το νόμιμο πλαίσιο από το οποίο ενήλικες μπορούν να αγοράζουν, κατέχουν και να χρησιμοποιούν κάνναβη. Όχι μόνο για φαρμακευτικούς σκοπούς αλλά για όλους τους σκοπούς. Η Γερμανία οδεύει στην νομιμοποίηση και δημιουργίας νομικού πλαισίου που να επιτρέπει και την καλλιέργεια
και ανάπτυξη φυτών και προϊόντων κάνναβης.

Στο πρόσφατο Συνέδριο Cannabis Europa (02/05/23) το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν ήταν συντριπτικά. Το ευρύτερο πνεύμα στο Συνέδριο και κοινός αποδεκτό δεδομένο από όλες τις χώρες είναι πλέον ότι η ποινικοποίηση δεν έχει καταφέρει να πετύχει το οτιδήποτε και έχει αποτύχει πλήρως να προστατεύσει οποιεσδήποτε ανησυχίες είχαν τα κράτη. Νομιμοποίηση φαίνεται να είναι η μόνη και μοναδική οδός. 55% των ατόμων που έχουν ερωτηθεί σε 8 διαφορετικές χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης συμφωνούν στην νομιμοποίηση. Πλέον μιλούμε για μια ευρωπαϊκή βιομηχανία η οποία θα συγκεντρώσει νόμιμα έσοδα πέραν των €100 δισεκατομμυρίων άμεσα και έμμεσα από την χρήση, καλλιέργεια και εμπόριο της ίδιας της κάνναβης αλλά και των παράγωγων αυτής. Πράγα, Λουξεμβούργο, Μάλτα και Ζυρίχη ήδη έχουν ετοιμάσει σχετικές προτάσεις επίσης για νομιμοποίηση.

Δυστυχώς στη Κύπρο έχουμε εντελώς αντίθετα παραδείγματα από τα πιο πανω, όπου τα Δικαστήρια μας επιβάλουν τις πλέον πιο αυστηρές ποινές με παραδείγματα άμεσης φυλάκισης σε υποθέσεις κατοχής και κατοχής με σκοπό την προμήθεια κάνναβης, απαγορεύει την πώληση χωρίς άδεια παράγωγων προϊόντων κάνναβης και ακόμα επιμένει να προσθέτει παράγωγα της κάνναβης σε λίστα απαγορευμένων προϊόντων
(27/04/23 – KΔΠ 24/2023 – HHC προστέθηκε στην Δεύτερη Στήλη των περί
Ναρκωτικών Φαρμάκων και Ψυχοτρόπων Ουσιών Νομό).

Η τροποποίηση που υπήρξε με σκοπό να επιτρέψει την χρήση, κατοχή και παραγωγή της φαρμακευτικής κάνναβης είχε εξαιρετικά περιορισμένα οφέλη και αποτελέσματα. Ακόμα και άτομα που πρέπει να χρησιμοποιούν κάνναβη για φαρμακευτικούς σκοπούς προτιμούν να προμηθεύονται τέτοιες ουσίες με παράνομο τρόπο αφού ο νόμιμος τρόπος είναι εκ του αποτελέσματος ανύπαρκτος στη βάσει των κριτήριων που υπάρχουν.

Σε αρκετά πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Κύπρου Πολ. Έφεση 277/21 (20/03/23), πάρα την απόρριψη της έφεσης μας, το Δικαστήριο φαίνεται να αναγνωρίζει με κάποιο τρόπο την γνωστή απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκής Ένωσης Case C-663/18 η οποία αποφασίζει την παραβίαση των ευρωπαϊκών δικαιωμάτων ενός ατόμου όταν απαγορεύεται η εισαγωγή προϊόντων από κράτη τα οποία
έχουν νομιμοποιήσει τέτοια προϊόντα. Έντονα είναι και τα παραδείγματα ακύρωσης ενταλμάτων έρευνας και ακύρωσης διαταγμάτων κατάσχεσης τέτοιων προϊόντων τα οποία όλο και πιο συχνά χειριζόμαστε σε επίπεδο Ανώτατου Δικαστηρίου.

Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η Δημοκρατία μπορεί να επιλέξει να εντάξει τον εαυτό της στο πιο πανω παζάρι όπως τα υπόλοιπα κράτη με απίστευτά οικονομικά και άλλα συμφέροντα και οφέλη ή να συνεχίζει την πορεία της ποινικοποίησης και φυλάκισης ατόμων με αρνητικό κόστος στην ίδια τη Δημοκρατία και κανένα αποτέλεσμα προς την κατεύθυνση προστασίας των πολιτών της και του δημοσίου συμφέροντος.

Αλέξανδρος Κληρίδης
Δικηγόρος
Φοίβος Χρ. Κληρίδης
& Συνεργάτες ΔΕΠΕ

Δειτε Επισης

Τι έχουμε και ποια Ευρώπη θέλουμε
Έστω και τώρα βοηθήστε τη μάνα να ησυχάσει και τον Θανάση να αναπαυθεί...
Δικαίωμα Κρατουμένων στην επανένταξη
Η Ποινική και Πειθαρχική ευθύνη των μελών της Αστυνομίας/Εθνικής φρουράς στην υπόθεση του Θανάση Νικολάου
Η Δικαίωση άργησε μια ολόκληρη ζωή...
Επιλογή για το μέλλον της Ευρώπης
Η προσβολή του τεκμηρίου αθωότητας από δηλώσεις του ΥΔΔΤ
Έξαρση εγκλήματος: Απ' ον μπορεί να δέρει το γάρο, δέρνει το σάμαν
Συνέχιση ή Μετατροπή Αλλοδαπής Ποινής στη Κύπρο
Πορεία Χριστοδούλας, η σύνοψη των αγώνων μας σήμερα