Συμπληρώνονται οι αιτήσεις, αρχίζουν να «κτίΖουν» την πρώτη πολυκατοικία-Γέφυρα για τις ευάλωτες ομάδες

Καυτό αποδεικνύεται το καλοκαίρι για τους λειτουργούς του Υπουργείου Εσωτερικών, όσον αφορά στο σχέδιο «κτίΖΩ», οι οποίοι μετά τις κατ’ ιδίαν επαφές που είχαν με τους κατοίκους, τόσο των είκοσι πολυκατοικιών που κρίθηκαν επικίνδυνες και άμεσα κατεδαφιστέες, όσο και των άλλων 23 που ναι μεν καθίστανται επικίνδυνες, αλλά δεν είναι άμεση ανάγκη η κατεδάφισή τους, πλέον έχουν περάσει στο επόμενο βήμα, που είναι η επαφή με τους ανθρώπους που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες και χρειάζονται επιπλέον ενίσχυση. Την ίδια ώρα οι αιτήσεις για συμμετοχή στο σχέδιο συνεχίζονται, με το Υπουργείο να παρουσιάζεται αισιόδοξο ότι σύντομα θα συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός, για να ξεκινήσει η ανοικοδόμηση πολυκατοικίας.

Τις προηγούμενες εβδομάδες, οι λειτουργοί του Υπουργείου Εσωτερικών είχαν βγει στους δρόμους, ώστε να έχουν επαφές με όλους ενοίκους στις 43 πολυκατοικίες, προκειμένου να τους ενημερώσουν για τις πρόνοιες του σχεδίου, αλλά και να ακούσουν τις ανησυχίες τους και να τους απαντήσουν σε ερωτήσεις. Η εν λόγω διαδικασία ολοκληρώθηκε περί τα τέλη Ιουλίου και αυτή τη στιγμή οι λειτουργοί έχουν περάσει στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας, που είναι η επαφή με τους κατοίκους των πολυκατοικιών, που έχουν υποβάλει αίτηση για επιπλέον βοήθεια.

Συγκεκριμένα, όπως πληροφορείται ο REPORTER, πρόκειται για τους ενοίκους που θέλουν να συμμετάσχουν στο σχέδιο, ωστόσο ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες και χρειάζονται επιπλέον βοήθεια από το κράτος και έχουν καταβάλει αίτηση. Οι λειτουργοί του Υπουργείου Εσωτερικών έχουν ξεκινήσει επαφές με τους συγκεκριμένους ενοίκους, ώστε να καταγράψουν την κατάσταση και στη συνέχεια θα ετοιμάσουν μία πρόταση, η οποία θα καταβληθεί στον υπουργό Εσωτερικών και στην οποία θα αναγράφεται το ύψος της βοήθειας που μπορεί να παραχωρηθεί από το κράτος.

Σημειώνεται πως, όπως είχε ανακοινώσει ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, θα δοθεί προτεραιότητα και θα βοηθηθούν περιπτώσεις, οι οποίες αποδεδειγμένα και κατόπιν ελέγχου φαίνεται ότι είναι χαμηλών εισοδημάτων, λήπτες του ΕΕΕ, με σοβαρά προβλήματα υγείας ή ακόμη και άτομα που είναι παθόντες πολέμου χωρίς οικογένεια ή άλλη βοήθεια, ώστε να λάβουν δάνειο από την τράπεζα.

Στη συνέχεια, αφού ο υπουργός Εσωτερικών μελετήσει την πρόταση των λειτουργών του Υπουργείου, αναμένεται να οδηγήσει τις εν λόγω εισηγήσεις ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, ώστε να λάβει έγκριση και να προχωρήσει η υλοποίησή της.

Πάνω από 70 οι αιτήσεις συμμετοχής

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η καταβολή των αιτήσεων συμμετοχής στο σχέδιο «κτίΖΩ», αφού μέχρι τις αρχές της εβδομάδας έχουν κατατεθεί πάνω από 75 αιτήσεις για συμμετοχή. Από αυτές οι 57 είναι από τους κατοίκους των είκοσι άμεσα κατεδαφιστέων πολυκατοικιών και οι άλλες από ενοίκους των άλλων 23. Αυτό προσέφερε ικανοποίηση στο Υπουργείο Εσωτερικών, καθώς προχωρούν οι διαδικασίες για συμπλήρωση του απαιτούμενου αριθμού αιτήσεων και για εκείνες τις πολυκατοικίες και δεν θα υπάρξει καθυστέρηση, όταν θα αρχίσουν οι διαδικασίες.

Πάντως, όσον αφορά στις 20 πολυκατοικίες, το Υπουργείο Εσωτερικών είναι κοντά στο να συμπληρώσει τον απαιτούμενο αριθμό, ώστε να ξεκινήσει η ανοικοδόμηση μίας πολυκατοικίας. Συγκεκριμένα, αφορά στη μία πολυκατοικία στα Λατσιά, αφού έχουν μαζευτεί συνολικά δεκατέσσερις αιτήσεις και χρειάζονται άλλες δύο, για να αρχίσουν οι διαδικασίες.

Εκτός αυτού, τις επόμενες εβδομάδες ενδεχομένως να υπάρξουν νέες εξελίξεις, καθώς είναι πιθανό να μπουν σε τροχιά υλοποίησης και οι διαδικασίες για κατεδάφιση των πολυκατοικιών. Ωστόσο, για να γίνει αυτό πρέπει να προκηρυχθεί διαγωνισμός, για να εντοπιστεί αυτός που θα αναλάβει το έργο, με τις προβλέψεις του Υπουργείου Εσωτερικών να κάνουν λόγο ότι οι διαδικασίες αναμένεται να ξεκινήσουν εντός Σεπτεμβρίου ή Οκτωβρίου.

Όσον αφορά στην ανέγερση των νέων πολυκατοικιών, είναι ευτύχημα ότι δεν θα χρειαστεί να περιμένουν την κατεδάφιση των παλιών κτιρίων, αφού οι πλείστες θα ανοικοδομηθούν σε νέους χώρους. Μόνο σε δύο περιπτώσεις αναμένεται να γίνουν στον ίδιο χώρο. Η μία περίπτωση είναι στην Αγλαντζιά, όπου δύο πολυκατοικίες θα κατεδαφιστούν και θα ανοικοδομηθεί μία καινούργια στο τεμάχιο της μίας και η άλλη περίπτωση είναι στα Λατσιά, όπου δύο πολυκατοικίες η μία δίπλα στην άλλη, θα κατεδαφιστούν και θα ανοικοδομηθεί μία καινούργια.

Δειτε Επισης

Κυπριακό, μεταναστευτικό και οικονομία στο Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ-«Οι μέρες δεν προσφέρονται για ηχηρές διακηρύξεις»
Συστάσεις της Πολιτικής Άμυνας για αντιμετώπιση έντονων καιρικών φαινομένων
Έγινε η κλήρωση του Τζόκερ για το 1.100.000 ευρώ-Οι αριθμοί που κληρώθηκαν
Έφθασε στην Κύπρο το Άγιο Φώς-Τελετή υποδοχής στο αεροδρόμιο Λάρνακας (pics)
Πάσχα με καταιγίδες και χαλάζι-Κίτρινη προειδοποίηση από την Μετεωρολογική Υπηρεσία
Εν ψυχρώ δολοφονία στη μέση του δρόμου στη Θεσσαλονίκη-Τρεις οι δράστες, η γυναίκα πάτησε τη σκανδάλη
ΒΙΝΤΕΟ: Εκατοστάρι για άλλη μια χρονιά στην πρώτη Ανάσταση από τον Πάτερ Ηράκλη στο Παραλίμνι
Τα Πασχαλινά έθιμα της Κύπρου-«Το κάψιμο του Ιούδα από τα σημαντικότερα»
ΒΙΝΤΕΟ: «Ανάστα ο Θεός»-Σείστηκαν οι εκκλησίες στο άκουσμα της Πρώτης Αναστάσεως
Πάσχα με ανέμους και βροχές στο καιρικό μενού