Ο τρόπος δράσης των λαθρεμπόρων, οι μεγαλύτερες κατασχέσεις και η χώρα προτίμησης
Πέτρος Πετρή 06:00 - 03 Αυγούστου 2023
Σε δεκάδες κατασχέσεις λαθραίων προϊόντων έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα για τη χρονιά που διανύουμε το Τελωνείο, στα σημεία εισόδου και εξόδου από τη χώρα, με τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, να αποτελούν τις βασικές διόδους, για παράνομη εξαγωγή, κυρίως καπνικών προϊόντων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, κατά τη φετινή χρονιά στα αεροδρόμια, υπήρξαν συνολικά 83 κατασχέσεις, εκ των οποίων οι δώδεκα αφορούσαν την είσοδο επιβατών και οι 71 την έξοδο επιβατών, από την Κυπριακή Δημοκρατία. Πιο συγκεκριμένα, στις δώδεκα κατασχέσεις εισόδου, πρόκειται για επιβάτες που έφερναν μαζί τους περισσότερα καπνικά προϊόντα από την ποσότητα που δικαιούνται και το Τελωνείο προχώρησε στην κατάσχεση 4,400 τσιγάρων και 12,9 κιλά καπνού που ήταν είτε για ναργιλέ, είτε για τυλιχτό τσιγάρο. Επιπρόσθετα, στις 71 κατασχέσεις που αφορούσαν την έξοδο επιβατών, κατασχέθηκαν συνολικά 325,310 τσιγάρα και 108,9 κιλά καπνού, τα οποία κατά βάση, είχαν χώρα προορισμού το Ηνωμένο Βασίλειο.
Σημειώνεται, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, φαίνεται να αποτελεί τη βασική χώρα που είναι και στόχος των λαθρέμπορων, λόγω της υψηλής τιμής που έχουν τα τσιγάρα στη συγκεκριμένη χώρα. Όπως εξήγησε στον REPORTER, ο εκπρόσωπος Τύπου του Τμήματος Τελωνείου, Γιώργος Κωνσταντίνου, «το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η χώρα προτίμησης των λαθρέμπορων, καθώς μεγαλώνει το περιθώριο κέρδους τους και ειδικά όσων προμηθεύονται τα τσιγάρα από τις κατεχόμενες περιοχές, τα οποία δεν έχουν οποιαδήποτε φορολογία και είναι πολύ πιο φθηνά από άλλες αγορές. Γι’ αυτόν τον λόγο οι λαθρέμποροι, προμηθεύονται τσιγάρα από τις κατεχόμενες περιοχές και τα διοχετεύουν προς το Ηνωμένο Βασίλειο».
Πάντως, η μεγαλύτερη κατάσχεση τσιγάρων που υπήρξε φέτος, ήταν στο αεροδρόμιο Λάρνακας και συγκεκριμένα, στις 28 Μαρτίου 2023, όπου τρία άτομα τα οποία ταξίδευαν μαζί, πιάστηκαν με 520 κούτες που περιείχαν 200 τσιγάρα η μια, δηλαδή σύνολο 104,000 τσιγάρα. Επίσης, η μεγαλύτερη κατάσχεση καπνού, ήταν στις 4 Μαρτίου του 2023, όπου δυο άτομα, τα οποία ταξίδευαν μαζί, είχαν μαζί τους 51,5 κιλά καπνού. Ακόμη, η δεύτερη μεγαλύτερη κατάσχεση τσιγάρων, ήταν στις 4 Μαρτίου 2023, όπου δυο άτομα που ταξίδευαν μαζί, είχαν 359 κούτες τσιγάρων, συνολικά 71,800 τσιγάρα.
Ιδιαίτερη ανησυχία ωστόσο για το Τελωνείο, προκαλεί η χρήση του Αεροδρομίου Πάφου από τους λαθρέμπορους, κάτι που δεν συνέβαινε στο παρελθόν. «Αποτελεί συχνό φαινόμενο για το Τελωνείο να εντοπίζει τσιγάρα, είτε κατά την είσοδο, είτε κατά την έξοδο επιβατών. Ωστόσο, τελευταίως μας ανησυχεί και η χρήση του αεροδρομίου Πάφου, στο οποίο δεν είχαμε μέχρι σήμερα σημαντικές κατασχέσεις, αλλά μέσα στο 2023, παρατηρήθηκε ότι προτιμάται από τους λαθρέμπορους. Αυτό γίνεται θεωρούμε λόγω του ότι η χρήση του συγκεκριμένου αεροδρομίου γίνεται κυρίως από τουρίστες, και έτσι οι λαθρέμποροι πιστεύουν ότι μπορούν πιο εύκολα να διεισδύσουν ανάμεσα στους τουρίστες και να μην γίνουν αντιληπτοί».
Πώς δρουν οι λαθρέμποροι στα αεροδρόμια
Στις περισσότερες περιπτώσεις, όπου εντοπίστηκαν παράνομα προϊόντα σε βαλίτσες, αυτό φαίνεται να έγινε κατά τη διάρκεια που περνούσαν οι βαλίτσες των εξερχόμενων επιβατών από το σύστημα ασφάλειας του αεροδρομίου για σκοπούς της φόρτωσης των βαλιτσών στο αεροπλάνο. «Τελωνειακοί λειτουργοί που βρίσκονται πίσω από τις κάμερες επίβλεψής βαλιτσών, όταν παρατηρήσουν ότι πιθανό να περιέχουν καπνικά προϊόντα, τότε σταματούν τη συγκεκριμένη βαλίτσα, φωνάζουν τον ιδιοκτήτη της βαλίτσας να την ανοίξει και εφόσον εντοπιστούν παράνομα προϊόντα, γίνεται κατάσχεση».
Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις διαφορετικές, όπως σαν αυτή που σημειώθηκε στην τελευταία κατάσχεση καπνικών προϊόντων στο Αεροδρόμιο Πάφου. «Ο τελεωνειακός λειτουργός αντιλήφθηκε τρεις επιβάτες, οι οποίοι είχαν περίεργη συμπεριφορά και του κίνησε την περιέργεια το γεγονός ότι κρατούσαν από δυο μεγάλες βαλίτσες ο καθένας τους. Αφού τους ζητήθηκε να περάσουν από τον διαγνωστικό έλεγχο, διαφάνηκε ότι οι βαλίτσες ήταν γεμάτες με καπνικά προϊόντα και έτσι τους έγινε η κατάσχεση».
Όπως διαβεβαίωσε μάλιστα ο κ. Κωνσταντίνου, «κρυψώνες δεν μπορούν να υπάρχουν στις βαλίτσες των λαθρεμπόρων που μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες. Η εμπειρία, μας έδειξε ότι αυτοί που κάνουν συχνά λαθρεμπόριο, γεμίζουν τις βαλίτσες με την ελπίδα ότι δεν θα εντοπιστούν από τον διαγνωστικό έλεγχο του αεροδρομίου. Εκείνος που θα αποφασίσει να κάνει λαθρεμπόριο, πάει με γεμάτη ή γεμάτες βαλίτσες είτε με τσιγάρα, είτε με καπνό και ελπίζει ότι δεν θα γίνουν αντιληπτά από τον έλεγχο και εφόσον καταφέρει να τα περάσει αυτά, τότε αποκτά ένα σημαντικό κέρδος από το λαθρεμπόριο τσιγάρων».
Οι λειτουργοί του Τελωνείου πάντως, επειδή γνωρίζουν τις χώρες που έχουν αυξημένο κίνδυνο για λαθρεμπόριο, όπως είναι το Ηνωμένο Βασίλειο και έχουν την ίδια ώρα εις γνώση τα προφίλ κινδύνου των επιβατών, θεωρούν ότι έχουν καλά αποτελέσματα μέχρι σήμερα για τον εντοπισμό των λαθρέμπορων στα αεροδρόμια.