Ικανοποιητικά τα αποθέματα νερού στα φράγματα-Δεν αναμένονται περικοπές για ύδρευση

Αρκετά μειωμένη είναι η πληρότητα των φραγμάτων, σε σύγκριση με την αντίθετη περσινή περίοδο, την ώρα που ο παρατεταμένος καύσωνας έχει για τα καλά περικυκλώσει την Κύπρο. Κάτι που ναι μεν έχει επιφέρει ένα προβληματισμό στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, την ίδια ώρα η κατάσταση δεν είναι σε τραγικά επίπεδα, όπως άλλες χρονιές, για να προκληθεί πανικός, ενώ έχει ήδη καταρτιστεί και εγκριθεί το πρόγραμμα, βάσει του οποίου θα γίνονται οι προμήθειες νερού στους καταναλωτές.

Οι περασμένοι μήνες, κατά τους οποίους παρατηρήθηκαν αυξημένες βροχοπτώσεις, μπορεί να επέφεραν χαμόγελα σε αρκετούς, καθώς λάμβανε νερό η διψασμένη γη και ποτίζονταν τα δέντρα, τα σπαρτά και τα φρούτα, ωστόσο για το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων και τα φράγματα σε όλη την Κύπρο, κάθε άλλο παρά ικανοποιητική ήταν. Κι αυτό επειδή η περισσότερη συσσώρευση νερού, λόγω βροχόπτωσης, παρατηρήθηκε σε παράλιες περιοχές και όχι στα ορεινά που βρίσκονται τα φράγματα. Παρ’ όλα αυτά, η κατάσταση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί τραγική, καθώς υπήρξε συσσώρευση κάποιας ποσότητας, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να παρατηρείται μία εικόνα που δεν προκαλεί πανικό.

«Η κατάσταση είναι αναμενόμενη, μετά το τέλος της βροχερής περιόδου. Δεν είναι κάτι που έγινε ξαφνικά, λόγω του καύσωνα. Ξέρουμε ότι θα καταναλώσουμε το νερό που έχουμε στα φράγματα, θα φτάσουμε περίπου στο 50% μέχρι το τέλος του καλοκαιριού και τη νέα υδρολογική χρονιά. Δεν είναι κάτι που εφησυχάζουμε, αλλά δεν είναι και κάτι που πρέπει να πανικοβληθούμε», εξήγησε στον REPORTER ο Μάριος Χατζηκωστής, Τεχνικός Μηχανικός Πρώτης Τάξης του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων.

Έτοιμο το πρόγραμμα για τα αποθέματα που θα διατεθούν

Στο μεταξύ, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων έχει ετοιμάσει και το πρόγραμμα, βάσει του οποίου θα γίνεται η διάθεση νερού για ύδρευση και άρδευση προς τους καταναλωτές και το οποίο έχει καλύψει όλες τις παραμέτρους, πριν να καταρτιστεί. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, όπως τονίζει ο κ. Χατζηκωστής είναι δεσμευτικό, αφού έπρεπε να λάβει έγκριση από την Κυβέρνηση και έχει καταγράψει όλη την ποσότητα νερού που θα διατεθεί προς το κοινό.

«Το πόσο νερό θα διαθέσουμε στην ύδρευση και την άρδευση, μέχρι το τέλος του χρόνου, αποφασίζεται μέσω προγράμματος, που κατατίθεται στην ΣΕΔΥ, τη Συμβουλευτική Επιτροπή Διαχείρισης Υδάτων, που αποτελείται από αρκετούς παράγοντες του κράτους. Αφού το μελετήσουν, συμφωνεί ή διαφωνεί μαζί του και αφού λάβει το πράσινο φως, πάει Υπουργικό, το οποίο μπορεί να συμφωνήσει ή να προσθέσει πράγματα πάνω, που είναι ο τελικός κριτής. Εμείς το παρουσιάσαμε, μετρήσαμε τις καταναλώσεις, μετρήσαμε τις παροχές σε ύδρευση και σε άρδευση, μετρήσαμε τις αφαλατώσεις και είπαμε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε λίγο πιο πάνω από το 50%. Δεν μπορούμε να είμαστε εντελώς σίγουροι, αλλά εμείς αυτό υπολογίζουμε».

Πάντως, ο παρατεταμένος καύσωνας, που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες σε όλη την Κύπρο, έχει προκαλέσει αρκετά ερωτηματικά, κατά πόσο επηρεάζεται και η διαθέσιμη ποσότητα νερού στα φράγματα, παρ’ όλα αυτά οι αρμόδιοι καθησυχάζουν και ξεκαθαρίζουν πως η κατάσταση είναι σε καλύτερη περίπτωση.

«Επηρεάζουν οι ψηλές θερμοκρασίες, επειδή είναι αυξημένες οι εξατμίσεις από τα φράγματα, είναι και αυξημένη η ζήτηση από τον κόσμο, κυρίως των γεωργών για νερό. Είναι περιορισμένες οι ποσότητες που τους δίνουμε και το τι κάνουν οι γεωργοί μετά είναι δικό τους θέμα. Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, όπως το να ποτίζουν νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, για να μειωθούν οι εξατμίσεις, αν έχουν δικές τους πηγές να συμπληρώνουν, για να μειωθούν οι ανάγκες τους».

Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών είναι αυξημένη και η ζήτηση, κυρίως από τον αγροτικό κόσμο, για να λάβουν περισσότερες ποσότητες νερού, σε σχέση με αυτά που διατίθενται, ωστόσο το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων κινείται βάσει του προγράμματος που έχει ενώπιον του.

«Είναι αυξημένη η ζήτηση, όμως προσπαθούμε να ακολουθήσουμε το σενάριό μας και την έγκριση που έχουμε από την Κυβέρνηση, για να μην έχουμε πρόβλημα μετά και να πρέπει να εξηγήσουμε για ποιο λόγο παραβήκαμε το εν λόγω πρόγραμμα. Αν καταναλώσουμε έστω και 5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, θα πρέπει να πάρουμε άδεια, επειδή θα επηρεαστεί το απόθεμα που θα έχουμε για το τέλος του χρόνου. Αν δεν εγκριθεί αυτό το αίτημα, θα πρέπει να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις».

Ο κ. Χατζηκωστής είναι ξεκάθαρος, όσον αφορά στην παράκαμψη του προγράμματος και στην παραχώρηση επιπλέον αποθεμάτων, καθώς οι παράγοντες που θα καλύψουν το επιπρόσθετο ποσοστό στην παραχώρηση, είναι αστάθμητοι και δεν εξαρτώνται από τον ανθρώπινο παράγοντα.

«Έχουμε ετοιμάσει ένα πρόγραμμα και αυτό το πρόγραμμα το επιβάλαμε εμείς, δεν ήταν αίτηση από κάποιον άλλο και πρέπει να το ακολουθούμε για να μην έχουμε πρόβλημα την επόμενη χρονιά. Κανείς δεν μπορεί να μας εγγυηθεί ότι η επόμενη χρονιά θα είναι καλή, όσον αφορά στη βροχόπτωση και θα αυξηθεί η εισροή στα φράγματα και θα καλύψουμε αυτό το απόθεμα το επιπλέον που θα χρησιμοποιήσουμε. Δεν έχουμε αφαλάτωση που κατασκευάζεται ή που είναι κατασκευασμένη και δεν χρησιμοποιείται και θα πούμε ότι μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε για να βγάλουμε περισσότερο νερό, άρα μπορώ να δώσω κι άλλο απόθεμα φέτος. Δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια. Δουλεύουμε πλήρως, με τα δεδομένα που έχουμε, έχουμε πρόγραμμα και πρέπει να το ακολουθούμε».

Η κατάσταση στα φράγματα σήμερα

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχει δημοσιεύσει το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, αυτή τη στιγμή το ποσοστό των αποθεμάτων νερού που υπάρχουν στα φράγματα ανέρχεται στο 59%, σε αντίθεση με το 80% την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Όσον αφορά στα μεγαλύτερα φράγματα, η αποθηκευμένη ποσότητα νερού στο φράγμα του Κούρη βρίσκεται στα 62,921 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, σε αντίθεση με τα 83,872 ε.κ.μ νερού το 2022, ποσοστό που μεταφράζεται σε 54,7% και 72,9% αντίστοιχα. Στο φράγμα του Ασπρόκεμμου η ποσότητα του αποθηκευμένου νερού βρίσκεται στα 36,837 ε.κ.μ νερού, που μεταφράζεται σε 70,3%, σε αντίθεση με το 47,731 ε.κ.μ νερού και 91,1% την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

cats

Δειτε Επισης

Αναβολές θεραπειών λόγω της απεργίας των γιατρών-«Αδιανόητο να χρησιμοποιείται η υγεία ως εργαλείο πίεσης»
Η Κύπρος ο μεγαλύτερος δωρητής Αναπτυξιακής και Ανθρωπιστικής Βοήθειας-Μπαίνει στη μάχη κατά της φτώχειας
Ενοχλημένος ο Παναγιώτου για την απεργία στον κλάδο σκυροδέματος-«Τριάντα επτά σεντς ημερησίως η διαφορά»
Πορεία προς Υπ. Εργασίας από εργαζόμενους στον κλάδο έτοιμου σκυροδέματος
Καταιγίδες και χαλάζι στο καιρικό μενού-Στους 24 βαθμούς η θερμοκρασία
Μπαίνει στο χορό και η Ελεγκτική για την ρήξη στην Υγεία-Σε αδιέξοδο για τα οικονομικά κριτήρια
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί που χαρίζουν πάνω από 1 εκ. ευρώ στο Τζόκερ
Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα Post2Santa για αποστολή γραμμάτων στον Άγιο Βασίλη
Τον θεμέλιο λίθο για τη Μονάδα Κυκλοτρονίου στο Ογκολογικό κατέθεσε ο Πρόεδρος
Υπερψηφίστηκε νομοθεσία που ενισχύει πλαίσιο καταπολέμησης εταιρικής φοροδιαφυγής