«Βελτιώθηκαν υποδομές και επιδιορθώθηκαν φθορές»-Όλα έτοιμα για τη νέα σχολική χρονιά

Με σωστές και μεθοδευμένες κινήσεις έχουν γίνει οι απαραίτητες προετοιμασίες ώστε να επιστρέψουν οι μαθητές /τριες στα σχολεία τους, σε χώρους λειτουργικούς και άνετους, νιώθοντας ασφάλεια και αποδοχή και έχοντας όλα τα υλικοτεχνικά μέσα για μια εποικοδομητική και καρποφόρα χρονιά, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Α' Λειτουργός Μέσης Εκπαίδευσης Πάφου, Γιώργος Κουτσίδης.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Κουτσίδης σημείωσε πως όσον αφορά την υλικοτεχνική υποδομή των σχολείων, ήδη είπε, κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών έγιναν όσες κτιριακές επιδιορθώσεις κρίθηκαν απαραίτητες, βελτιώθηκαν υποδομές και επιδιορθώθηκαν φθορές, ώστε να ικανοποιούνται οι λειτουργικές ανάγκες της σχολικής ζωής και οι μαθητές/τριες να βρίσκονται σε ένα ασφαλές και σύγχρονο περιβάλλον.

Επεσήμανε πως τις μέρες πριν την έναρξη των μαθημάτων θα γίνουν οι απαραίτητες διεργασίες στις σχολικές μονάδες, όπως κατανομή μαθητών/τριών σε τμήματα, παραλαβή βιβλίων, ετοιμασία ωρολογίου προγράμματος, καθορισμός αρμοδιοτήτων, καθαρισμός αιθουσών, διαχωρισμός βιβλίων και ετοιμασία εργαστηρίων και ειδικών αιθουσών.

Σύμφωνα με όσα πρόσφατα έχει αναφέρει η Υπουργός Παιδείας, φέτος μια βασική προτεραιότητα του ΥΠΑΝ ήταν ο επανασχεδιασμός της αξιολόγησης των μαθητών/μαθητριών Μέσης Εκπαίδευσης.

Το νέο αυτό σύστημα, μετά την έγκριση των σχετικών κανονισμών από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, θα εφαρμοστεί, όπως είπε,  με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και θα εστιάζει στη συνεχή και διαμορφωτική αξιολόγηση με στόχο την ανάπτυξη γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων από τους μαθητές και τις μαθήτριες, ενώ δεν θα περιορίζεται σε γραπτές μόνο εξετάσεις, αλλά θα προωθεί εναλλακτικές μορφές αξιολόγησης.

Σχετικά με το πολυσυζητημένο θέμα του μαθήματος της Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης, από φέτος  είπε ο κ. Κουτσίδης, με την εφαρμογή του περί της Ολιστικής Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης Νόμου του 2022, εισάγεται με μερικές μόνο ώρες τον χρόνο (6) και στα Λύκεια και στις Τεχνικές Σχολές.

Στόχος, συνέχισε, όπως σχετικά έχει αναφέρει και σε δηλώσεις της η Υπουργός, είναι μέσα από τη διδασκαλία, να προάγεται η ψυχική και σωματική υγεία, όπως και η κοινωνική ευεξία των μαθητών και μαθητριών μας, αλλά και να προλαβαίνουμε φαινόμενα σεξουαλικής κακοποίησης.

Επιπρόσθετα ο κ. Κουτσίδης σημείωσε πως τη νέα σχολική χρονιά θα ολοκληρωθεί η διεύρυνση της διδασκαλίας της Γαλλικής Γλώσσας και στην Γ΄ τάξη Λυκείων και Τεχνικών σχολών, μπαίνοντας έτσι σε εφαρμογή μια πολιτική δύο ξένων γλωσσών στην κατεύθυνση της πολυγλωσσίας, που προκρίνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ιδιαίτερη φροντίδα θα δοθεί και φέτος στην εξοικείωση με τη γλώσσα και στην κοινωνική και πολιτιστική ενσωμάτωση για τους μαθητές/τριες μεταναστευτικής βιογραφίας.

Βασικό μέλημα θα είναι και τη νέα σχολική χρονιά 2023-2024, όπως και κάθε χρόνο, η διασφάλιση της ευημερίας και της ψυχικής υγείας όλων των μαθητών/τριών μας, με μέτρα κατά του εκφοβισμού και με προσπάθειες συναισθηματικής και ψυχικής στήριξης, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει για τον σκοπό αυτό.

Πιστεύοντας ακράδαντα ότι οι στόχοι πετυχαίνονται μόνο μέσα από τη διαρκή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων, ανέφερε ο Α' Λειτουργός Μέσης Εκπαίδευσης Πάφου « θα ήθελα να τονίσω πως μαζί με τις Σχολικές Εφορείες, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και μαθήτριες και τους γονείς, είμαστε έτοιμοι για κάθε προσπάθεια που απαιτείται ώστε να δοθεί η δυναμική και η ποιότητα που αρμόζει στα παιδιά μας, το πολυτιμότερο τμήμα του πληθυσμού μας».

Δειτε Επισης

Ανησυχητικές εκτιμήσεις για τον τερματισμό μέτρων στήριξης-«Επιβάρυνση 201 εκατομμυρίων στα νοικοκυριά»
«Ανεξεταστέοι» οι μαθητές από τη χρήση των κινητών στην τάξη-Πέφτουν οι μαθησιακές τους ικανότητες
Τρέχει για το Νομοσχέδιο επικίνδυνων οικοδομών το ΥΠΕΣ-Προς κατάθεση στην επόμενη συνεδρία Υπουργικού
Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν πάνω από 18,5 εκατ. ευρώ του Τζόκερ
Διαμαρτυρία για προσάρτηση ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία στη Λευκωσία
Στο Υπουργικό σχέδιο διαμονής και φροντίδας σε Στέγες Ηλικιωμένων
Στη Βουλή το Νομοσχέδιο για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων-Προνοεί αύξηση 1,5 τοις εκατό
Τελέστηκε η κηδεία του αγνοούμενου Ανδρέα Κκολού-«Γιατί οι αθάνατοι δεν φεύγουν πάντα ζουν»
Ύψιστη προτεραιότητα για την Υπ. Παιδείας η ανάπτυξη παιδιών-«Επιδιώκουμε ένα περιβάλλον μάθησης χωρίς εμπόδια»
Καλοκαιρινό το σκηνικό του καιρού την Κυριακή-Επιστρέφει το φθινόπωρο από Δευτέρας