Aκυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων στην Κύπρο από την κυβερνοεπίθεση στην Βρετανία

Επηρεαστήκαν πτήσεις προς τα αεροδρόμια της Κύπρου, έπειτα από το πρόβλημα που προέκυψε τη Δευτέρα, στο σύστημα παρακολούθησης της εναέριας κυκλοφορίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε ερώτηση για το πρόβλημα που προέκυψε χθες με το σύστημα ρύθμισης της εναέριας κυκλοφορίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Λάρνακα, στο πλαίσιο εργαστηρίου που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου, ο Υφυπουργός Τουρισμού, Κώστας Κουμής είπε πως «οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για κυβερνοεπίθεση από την οποία επηρεάστηκαν τα συστήματα εναέριας κυκλοφορίας της Βρετανίας, της Ιταλίας καθώς και άλλων χωρών, αφού αυτά τα συστήματα είναι συστημικά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μπορεί να χρειαστούν ημέρες για ομαλοποίηση της κατάστασης-Επηρεάστηκαν εκατοντάδες πτήσεις

Δυστυχώς, συνέχισε, «από αυτό το πρόβλημα επηρεαστήκαμε και εμείς, αφού είχαμε κάποιες ακυρώσεις και σημαντικές καθυστερήσεις σε αριθμό πτήσεων». «Όπως έχουν ανακοινώσει η Βρετανική και η Ιταλική κυβέρνηση το πρόβλημα έχει επιλυθεί και ας ελπίσουμε ότι δεν θα έχουμε παρόμοια φαινόμενα τις επόμενες μέρες και μήνες», είπε.

Σημείωσε ακόμα ότι «η Βρετανική είναι η πιο σημαντική τουριστική αγορά της Κύπρου και δυστυχώς από το πρόβλημα που προέκυψε επηρεάστηκε μεγάλος αριθμός πτήσεων».

Από την πλευρά της, η Ανώτερη Διευθύντρια Επικοινωνίας της Hermes Airports, Μαρία Κουρούπη είπε πως «το πρόβλημα έχει λυθεί μερικές ώρες από την έναρξη του και οι πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν επαναρχίσει. Ωστόσο από το πρόβλημα επηρεάστηκαν αρκετές πτήσεις τόσο στην Κύπρο όσο και σε άλλες χώρες».

Πρόσθεσε ότι «για το αεροδρόμιο Λάρνακας επηρεάστηκαν συνολικά 24 πτήσεις εκ των οποίων οι έξι ακυρώθηκαν αλλά επαναπρογραμματίζονται για σήμερα. Επίσης μετά την επίλυση του προβλήματος αρκετές πτήσεις αναχωρούσαν από τα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου οι οποίες είχαν καθυστερήσει».

Ανέφερε ακόμα ότι «για το αεροδρόμιο Πάφου επηρεάστηκαν συνολικά 21 πτήσεις εκ των οποίων οι τέσσερις ακυρώθηκαν, ωστόσο έχουν επαναπρογραμματιστεί για να αναχωρήσουν σήμερα».

«Από το πρόβλημα που δημιουργήθηκε σε αρκετά αεροδρόμια που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Λονδίνου, επηρεάστηκαν πέραν των 7 χιλιάδων επιβατών» είπε και σημείωσε ότι «θεωρούμε πως και τις επόμενες μέρες θα υπάρχει επαναπρογραμματισμός πτήσεων, αφού υπήρξε αλυσιδωτή επίπτωση στα αεροδρόμια».

Απαντώντας σε επιπρόσθετη ερώτηση για το θέμα η κ. Κουρούπη είπε ότι «δεν επηρεάστηκαν πτήσεις που αφορούν την Κύπρο από το πρόβλημα που προέκυψε σε αεροδρόμια της Ιταλίας».

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πολύωρες καθυστερήσεις στα αεροδρόμια της Ευρώπης-Εικόνες χάους, κοιμούνται στο πάτωμα

Πλησιάζουν τις 2.000 οι ακυρωθείσες πτήσεις του διημέρου στη Βρετανία

Στο μεταξύ, μέχρι τις 9 το πρωί της Τρίτης είχαν ακυρωθεί 147 αναχωρήσεις πτήσεων από βρετανικά αεροδρόμια και 134 αφίξεις, δηλαδή το 5% των προγραμματισμένων πτήσεων.

Σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης αεροπορικών δεδομένων Cirium, οι ακυρώσεις αναχωρήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο έφτασαν τις 790 και οι ακυρώσεις αφίξεων ανήλθαν σε 785. 

Οι αριθμοί αυτοί αντιστοιχούν στο 27% των χθεσινών προγραμματισμένων πτήσεων.

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ δήλωσε ότι κατανοεί τον «τεράστιο εκνευρισμό» των ταξιδιωτών. Πρόσθεσε πως ο Υπουργός Μεταφορών είναι σε διαρκή διάλογο με τη βιομηχανία και θα υπενθυμίσει στις αεροπορικές εταιρείες πως πρέπει να στηρίξουν το επιβατικό κοινό ώστε να φτάσει ο καθένας στον προορισμό του το ταχύτερο δυνατό.

Δειτε Επισης

Προανήγγειλε διυπουργική σύσκεψη για Εθνική Στρατηγική για ορεινές κοινότητες ο Ιωάννου
Αρχιεπίσκοπος: Χρέος της Εκκλησίας να διατηρήσει την πίστη και το αγωνιστικό φρόνημα στον λαό μας
Μ. Παναγιώτου: Η Κυβέρνηση εργάζεται για ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία-Η πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας
Βάζει τέλος στις αντιδράσεις για την απόσυρση του AstraZeneca o Καραγιάννης-«Ένας θόρυβος για το τίποτα»
Παραμένουν ανεπιτήρητα εγκαταλελειμμένα υποστατικά σε βιομηχανικές-Στο τραπέζι οι κάμερες και σε Δήμους
Ηλικιωμένη έχασε τη ζωή της σε ορεινή κοινότητα περιμένοντας το ασθενοφόρο
Υπ. Γεωργίας: Εξετάζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο φάκελος ροδοστάγματος Αγρού ως ΠΠΓΕ
Νέο Νομικό Πλαίσιο Ελέγχου Εγκαταστάσεων Υγρών Πετρελαιοειδών
Α. Μιχαηλίδου: Κατά 100% η εργοδότηση αποφοίτων ΜΙΕΕΚ την τελευταία διετία