Άνοιγμα Ασώματου, Αγίας Μαρίνας και Προφήτη Ηλία ζήτησε ο Αρχ. Μαρωνιτών

Άνοιγμα των κατεχόμενων χωριών Ασώματου, Αγίας Μαρίνας και του Μοναστηριού του Προφήτη Ηλία ζήτησαν ο Αρχιεπίσκοπος των Μαρωνιτών Selim Sfeir και οι ιερείς της Εκκλησίας των Μαρωνιτών, που συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, τη Δευτέρα.

Απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο στα ελληνικά, ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε να ανοίξουν τα χωριά, ως Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όπως ανέφερε στη συνάντηση που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Πάτερ Ιωσήφ Σκέντερ, Ιερέας στην Εκκλησία των Μαρωνιτών, ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση, τέθηκε το θέμα του Ασωμάτου, που είναι στρατιωτικός τομέας, και του χωριού Αγία Μαρίνα, καθώς και του Μοναστηριού του Προφήτη Ηλία, τα οποία «δυσκολευόμαστε να επισκεπτόμαστε και να κάνουμε τις λειτουργίες, όπως γίνεται στα άλλα δύο χωριά, Καρπάσια και Κορμακίτης», ανέφερε.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι παρακάλεσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μπουν αυτά τα θέματα στην ατζέντα για λύση του Κυπριακού «για να μπορούμε να τελούμε ελεύθερα τις θείες λειτουργίες και να καταφέρουμε να χτίσουμε σιγά σιγά αυτά τα δύο χωριά μας που μας λείπουν πάρα πολύ και είναι σημαντικά».

Σημείωσε ότι ο Πρόεδρος ήταν θετικότατος και ότι βρίσκεται πάντα κοντά στην κοινότητα και προσπαθεί με κάθε τρόπο να βρει λύση για να ξεπεραστούν τα προβλήματα.

Από την πλευρά του, ο πατήρ Ιωσήφ Λακκοτρύπης, Αββάς της Μονής του Προφήτη Ηλία χαρακτήρισε τη συνάντηση εποικοδομητική. Σημείωσε ότι ο ίδιος μίλησε για τη Μονή του Προφήτη Ηλία, που είναι ένα ιστορικό μνημείο για τους Μαρωνίτες.

«Η εκκλησία χρονολογείται το 1500 μΧ εν καιρώ της Ενετοκρατίας και είναι υπό κατάρρευση τελειωτική. Ο τουρκικός στρατός δεν επιτρέπει καν ούτε την αναστήλωση της μονής αυτής για να σωθεί το μνημείο αυτό», ανέφερε, προσθέτοντας ότι το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία είναι μεταξύ Αγίας Μαρίνας Σκυλλούρας, Ασωμάτου και Κοντεμένου και είναι ίσως η μόνη Μονή που βομβάρδισε η τουρκική πολεμική αεροπορία το ’74. Όπως είπε, τότε ένα μέρος της είχε καταρρεύσει και είχε καεί. «Οπότε, να διασώσουμε τουλάχιστον αυτό το οποίο μπορούμε» είπε.

Ο Αββάς σημείωσε ότι ο Πρόεδρος έλαβε υπόψη του τα παραπάνω και ευελπιστεί να βρεθεί κάποια λύση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Β. Πάλμας: Ο κυπριακός λαός δεν θα υπαναχωρήσει, παρά τις όποιες δυσκολίες
Μηνύματα καταδίκης της επετείου της εισβολής από Υπουργούς της Ελλάδας
«Ένας ελαττωματικός κώδικας οδήγησε σε ψηφιακό χάος»-Νέα στοιχεία για το παγκόσμιο blackout
Αρχιεπίσκοπος: Αδιανόητη η ομαλοποίηση ελληνοτουρκικών σχέσεων χωρίς την Κύπρο
Έσβησε ο 73χρονος Χριστόφορος ενώ βρισκόταν σε πισίνα έπαυλης-Είχε πάει για διακοπές
Καταδίκασαν την μαύρη επέτειο της εισβολής τα κόμματα-«Πενήντα χρόνια θρήνου και προσφυγίας»
Πάνω από 250,000 ευρώ τα χρήματα που χάθηκαν μέσω Metamax-Ξεπέρασαν τις 100 οι καταγγελίες
Ψηφιακή οδύσσεια για το μπλακ άουτ, restart ακόμα και 15 φορές για να φύγει η μπλε οθόνη
«Το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό»-Η αναφορά της Φον ντερ Λάιεν και το ευχαριστώ του Χριστοδουλίδη
Πολυτραυματισμός η αιτία θανάτου του 36χρονου που έσβησε στο θανατηφόρο στην Αγία Νάπα