Άνοιγμα Ασώματου, Αγίας Μαρίνας και Προφήτη Ηλία ζήτησε ο Αρχ. Μαρωνιτών

Άνοιγμα των κατεχόμενων χωριών Ασώματου, Αγίας Μαρίνας και του Μοναστηριού του Προφήτη Ηλία ζήτησαν ο Αρχιεπίσκοπος των Μαρωνιτών Selim Sfeir και οι ιερείς της Εκκλησίας των Μαρωνιτών, που συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, τη Δευτέρα.

Απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο στα ελληνικά, ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε να ανοίξουν τα χωριά, ως Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όπως ανέφερε στη συνάντηση που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Πάτερ Ιωσήφ Σκέντερ, Ιερέας στην Εκκλησία των Μαρωνιτών, ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση, τέθηκε το θέμα του Ασωμάτου, που είναι στρατιωτικός τομέας, και του χωριού Αγία Μαρίνα, καθώς και του Μοναστηριού του Προφήτη Ηλία, τα οποία «δυσκολευόμαστε να επισκεπτόμαστε και να κάνουμε τις λειτουργίες, όπως γίνεται στα άλλα δύο χωριά, Καρπάσια και Κορμακίτης», ανέφερε.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι παρακάλεσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μπουν αυτά τα θέματα στην ατζέντα για λύση του Κυπριακού «για να μπορούμε να τελούμε ελεύθερα τις θείες λειτουργίες και να καταφέρουμε να χτίσουμε σιγά σιγά αυτά τα δύο χωριά μας που μας λείπουν πάρα πολύ και είναι σημαντικά».

Σημείωσε ότι ο Πρόεδρος ήταν θετικότατος και ότι βρίσκεται πάντα κοντά στην κοινότητα και προσπαθεί με κάθε τρόπο να βρει λύση για να ξεπεραστούν τα προβλήματα.

Από την πλευρά του, ο πατήρ Ιωσήφ Λακκοτρύπης, Αββάς της Μονής του Προφήτη Ηλία χαρακτήρισε τη συνάντηση εποικοδομητική. Σημείωσε ότι ο ίδιος μίλησε για τη Μονή του Προφήτη Ηλία, που είναι ένα ιστορικό μνημείο για τους Μαρωνίτες.

«Η εκκλησία χρονολογείται το 1500 μΧ εν καιρώ της Ενετοκρατίας και είναι υπό κατάρρευση τελειωτική. Ο τουρκικός στρατός δεν επιτρέπει καν ούτε την αναστήλωση της μονής αυτής για να σωθεί το μνημείο αυτό», ανέφερε, προσθέτοντας ότι το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία είναι μεταξύ Αγίας Μαρίνας Σκυλλούρας, Ασωμάτου και Κοντεμένου και είναι ίσως η μόνη Μονή που βομβάρδισε η τουρκική πολεμική αεροπορία το ’74. Όπως είπε, τότε ένα μέρος της είχε καταρρεύσει και είχε καεί. «Οπότε, να διασώσουμε τουλάχιστον αυτό το οποίο μπορούμε» είπε.

Ο Αββάς σημείωσε ότι ο Πρόεδρος έλαβε υπόψη του τα παραπάνω και ευελπιστεί να βρεθεί κάποια λύση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Γέρνει η πλάστιγγα υπέρ της μη συμπερίληψης των επικεφαλής της Ν. Εισαγγελίας στο πόθεν έσχες
Ε/κ και τ/κ κόμματα ζητούν ενημέρωση από τον ΟΗΕ για την Πύλα
Φάρμακα και αναλώσιμα στέλνει η Κυπριακή Δημοκρατία στη Γάζα
Παρέλαβε την ετήσια Έκθεση της ΡΑΕΚ ο ΠτΔ-«Στο 17,2% της κατανάλωσης ηλεκτρισμού η συνεισφορά των ΑΠΕ»
Έκκληση Δημοσιονομικού Συμβουλίου οι προϋπολογισμοί από 2025 να διατηρούν πορεία ελλειμμάτων και χρέους
Τσίβικος: Η νεκρή ζώνη είναι έδαφος της ΚΔ, κάθε παράβαση μια νέα εισβολή
Ανησυχία για εντεινόμενες προκλήσεις εντός νεκρής ζώνης εξέφρασε η Πρ. Βουλής
Αναμένει την απάντηση της Chevron, αποτιμά θετικά τις τοποθετήσεις της εταιρείας ο Παπαναστασίου
Mπορέλ για Κυπριακό-«Δεν είναι δώρο στην Τουρκία όσα προτείνονται για σχέσεις με ΕΕ»
Υποστήριξε πως άλλα του είπε ο Πρόεδρος και άλλα έκανε για τους συμβούλους ο Ελεγκτής