Πώς έφτασε στα άκρα η κατάσταση στη Χλώρακα-Παλιές και νέες «αμαρτίες» φορτώνουν πίεση την Κυβέρνηση

Τις αμαρτίες, τις ελλιπείς πολιτικές και τη δυστοκία εξεύρεσης λύσεων για το Μεταναστευτικό τα τελευταία χρόνια, καλείται να πληρώσει σήμερα η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, σε σχέση με την πρωτοφανή για τα κυπριακά δεδομένα, κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στην κοινότητα της Χλώρακας στην Πάφο. Από τη μια, το γεγονός ότι επετράπη η γκετοποίηση από το κεντρικό κράτος μιας μικρής κοινότητας, της οποίας άλλαξε ο δημογραφικός χαρακτήρας μέσα σε ελάχιστα χρόνια και από την άλλη, τα προβλήματα που αυτή προκάλεσε στην τοπική κοινωνία, έδωσαν χώρο σε ακραίες συμπεριφορές, όπως αυτές που έλαβαν χώρα, τόσο την Κυριακή όσο και την Δευτέρα στους δρόμους της Χλώρακας.

Πλέον το μπαλάκι βρίσκεται στον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος βλέπει να απειλείται η κοινωνική ειρήνη και να μπαίνει σε κίνδυνο η ασφάλεια πολιτών, στην επαρχία μάλιστα από την οποία κατάγεται, γνωρίζοντας πως δεν μπορεί να εξεύρει άμεσες και αποδεκτές από όλους λύσεις. Σε αυτό το πλαίσιο καλείται να ισορροπήσει σε ένα τεντωμένο σχοινί, το οποίο από τη μια το τραβούν οι τοπικές αρχές και η τοπική κοινωνία που βράζει, κι από την άλλη εκατοντάδες μετανάστες, αιτητές πολιτικού ασύλου. Αιτητές ασύλου προερχόμενοι από μια χώρα που ξέχασε τι σημαίνει ειρήνη και διάλογος και που είναι απεγνωσμένοι, αφού οι ίδιοι θεωρούν πως είναι εγκλωβισμένοι στην Κύπρο και κάποιοι εξ αυτών δεν έχουν ένα από τα βασικά αγαθά, αυτό της στέγης για να το παρέχουν στις οικογένειες τους.

Αναμφίβολα η έκρηξη της εδώ και καιρό έκρυθμης κατάστασης στη Χλώρακα, δεν ήταν κάτι που μπορούσε να προβλέψει πριν από λίγους μήνες η σημερινή Κυβέρνηση. Την ώρα που το θέμα του Μεταναστευτικού είχε μπει ψηλά στην ατζέντα, με τον υπουργό Εσωτερικών να προχωρεί με ένα συγκεκριμένο πλάνο που οδήγησε σε ένα θετικό αποτέλεσμα, με μείωση των εισροών και την αύξηση των εκροών μεταναστών, αλλάζοντας για πρώτη φορά μετά από χρόνια το πρόσημο στο ισοζύγιο, το πρόβλημα της Χλώρακας, δημιουργεί τεράστια πίεση στην Κυβέρνηση, η οποία καλείται να το διαχειριστεί, εξευρίσκοντας δύσκολες λύσεις. Εξάλλου, η Κυβέρνηση έλαβε την πολιτική απόφαση για να εφαρμοστούν τα ανεφάρμοστα εντάλματα από το 2020 και το 2021, σε σχέση με το συγκρότημα διαμερισμάτων «Άγιος Νικόλαος», που λειτούργησε συσσωρευτικά για τη δημιουργία των σημερινών προβλημάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Πεδίο μάχης ξανά η Χλώρακα-Φωτιές, κροτίδες, πέτρες και δακρυγόνα

Πέραν βέβαια από την ουσία του προβλήματος, προκύπτουν και άλλα εξίσου σημαντικά ζητήματα, που αφορούν τους χειρισμούς των τελευταίων ημερών. Είναι ξεκάθαρο και έχει καταγραφεί, η υποβάθμιση εκ μέρους της Αστυνομίας της κατάστασης το βράδυ της Κυριακής, όταν η κατάσταση στην κοινότητα της Πάφου ξέφυγε, με τις αντίπαλες ομάδες, από τη μια των αλλοδαπών και από την άλλη των Ελληνοκυπρίων, να προχωρούν σε πογκρόμ, καταστροφή περιουσιών, οχημάτων, επιθέσεις κτλ.

Αυτό είναι ένα ζήτημα που δεν απασχολεί για πρώτη φορά την Κυβέρνηση. Είναι ουκ ολίγα τα παραδείγματα επεισοδίων, στα οποία παρά το γεγονός ότι η κατάσταση είχε χαρακτηρισθεί σοβαρή, υπήρξε ελλιπείς λήψη μέτρων και προετοιμασίας. Παρά το γεγονός ότι η Αστυνομία επιμένει να υπερασπίζεται τους χειρισμούς της, εκ του αποτελέσματος, είναι γεγονός ότι το θέμα απασχολεί το Προεδρικό και σύντομα θα τεθεί επί τάπητος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτό ήταν το πλάνο της Κυριακής που ξέσπασαν τα επεισόδια-Εξοπλισμός σε επιπρόσθετα... 12 αστυνομικούς

Επιπλέον, ένα άλλο σοβαρό ζήτημα που καταγράφεται, έχει να κάνει με την επικοινωνιακή πολιτική που ακολουθείται, που σε αρκετές περιπτώσεις, παίρνει απροβίβαστο βαθμό. Κι αυτό διότι, ακόμα και το βράδυ της Δευτέρας, όταν μετέβησαν στην Πάφο η υπουργός Δικαιοσύνης και ο Αρχηγός Αστυνομίας, οι χειρισμοί που έγιναν, μπορεί φαινομενικά να εκτόνωσαν την κατάσταση, ωστόσο αν δει κανείς τη μεγάλη εικόνα, ενδεχομένως να οδηγηθεί στα ακριβώς αντίθετα συμπεράσματα.

Έχει σημασία, το χρονικό των γεγονότων το απόγευμα της Δευτέρας, για να αντιληφθεί κανείς πώς φτάσαμε στα σοβαρά επεισόδια με τη ρίψη μολότοφ, το κάψιμο κάδων, τον τραυματισμό αστυνομικού και την φωτιά που ξέσπασε σε περίφραξη γηροκομείου. Ενώ ήταν σε εξέλιξη η διαμαρτυρία των Σύρων, έξω από το υποστατικό ομοεθνή τους που υπέστη ζημιές στην περιοχή, ενημερώθηκαν οι δημοσιογράφοι που κάλυπταν την εκδήλωση, ότι θα λάμβανε χώρα συνάντηση μεταξύ αντιπροσωπείας των Σύρων με την υπουργό Δικαιοσύνης και τον Αρχηγό στα γραφεία της ΠΑΣΥΔΥ στο κέντρο της Πάφου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έλαβε διαβεβαιώσεις για αυξημένα μέτρα από Προκοπίου και Αρχηγό ο Λιασίδης

Στα γραφεία της ΠΑΣΥΔΥ, μετέβησαν πέραν των δημοσιογράφων και αντιπροσωπεία των Σύρων, αποτελούμενη από τρία άτομα, μεταξύ των οποίων και το πρόσωπο που λίγες ώρες νωρίτερα απειλούσε Θεούς και δαίμονες πως θα γυρίσει την Πάφο ανάποδα. Ενώ υπήρχε ενημέρωση πως η υπουργός θα έφτανε από λεπτό σε λεπτό, αιφνιδιαστικά τα μέλη της Αστυνομίας που συνόδευαν την αντιπροσωπεία των Σύρων, τους έβαλαν μέσα στο αυτοκίνητο και αποχώρησαν αμέσως από το σημείο.

Η συνάντηση τελικά έγινε στα γραφεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πάφου, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, χωρίς μάλιστα να επιτρέπεται στους δημοσιογράφους η λήψη φωτογραφίας από τη σύσκεψη. Όταν μετά από δύο περίπου ώρες αυτή ολοκληρώθηκε, από πλευράς Κυβέρνησης δεν υπήρξε καμία επίσημη ανακοίνωση ή ενημέρωση για το τι αποφασίσθηκε. Αντιθέτως, αυτό που έγινε ήταν η μόνη ενημέρωση για το κοινό και ειδικά για τους ενδιαφερόμενους ένθεν κακείθεν, να είναι μέσω της αντιπροσωπείας των Σύρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ικανοποιημένοι από τις διαβεβαιώσεις Προκοπίου και Αρχηγού οι αλλοδαποί-Έληξαν την διαμαρτυρία

Συγκεκριμένα το πρόσωπο που νωρίτερα θα γύριζε την Πάφο ανάποδα, εμφανίστηκε μπροστά από τις κάμερες, πλήρως ικανοποιημένος με τις δεσμεύσεις που λήφθηκαν από πλευράς Κυβέρνησης, λέγοντας μεταξύ άλλων, πως θα φύγει ο κοινοτάρχης της Χλώρακας, χωρίς βέβαια να εξηγεί τι σημαίνει ότι θα φύγει, (σ.σ. άφησε να νοηθεί ότι θα τον διώξουν από τη θέση του). Στο μεταξύ λίγο αργότερα το όχημα του Σύρου τυλίχθηκε στις φλόγες, ενώ ο ίδιος συνελήφθη μαζί με άλλα πρόσωπα για επίθεση και ύβρις εναντίον αστυνομικών. Μάλιστα του διενεργήθηκε έλεγχος νάρκοτεστ με θετική ένδειξη, ενώ στην κατοχή ομοεθνή του εντοπίστηκε μαχαίρι.

Η ουσία εν προκειμένω, είναι ότι η όποια επικοινωνιακή διαχείριση, την κρίσιμη ώρα, από πλευράς της υπουργού που βρισκόταν στην Πάφο, ήταν εντελώς απούσα, την ώρα που οι Σύροι χειροκροτούσαν και ζητωκραύγαζαν, ικανοποιημένοι για τα αποτελέσματα της συνάντησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Θετικός σε νάρκοτεστ ο Σύρος που συνελήφθη μετά τη συνάντηση με Προκοπίου και Αρχηγό

Αυτό, εξόργισε ακόμη περισσότερο τους 200 περίπου Ελληνοκύπριους που είχαν συγκεντρωθεί σε κοντινή απόσταση, οι οποίοι την ώρα των επεισοδίων που εκτυλίχθηκαν λίγα λεπτά αργότερα, φώναζαν στους Αστυνομικούς «φέρτε και τους φίλους σας τους Σύρους που κάμνετε συναντήσεις μαζί τους να σας βοηθήσουν». Αυτό, βέβαια, σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι ή δικαιολογία για τα σοβαρά επεισόδια που εκτυλίχθηκαν. Άλλωστε τα φαινόμενα βίας είναι ανεπίτρεπτα και κανείς δεν νομιμοποιείται να παίρνει τον Νόμο στα χέρια του.

Έτσι κι αλλιώς οι 200 Ελληνοκύπριοι που συγκεντρώθηκαν στο σημείο, αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος πως ήταν έτοιμοι για πόλεμο, αφού πέραν από τις κουκούλες που έφεραν στα πρόσωπα τους, κάποιοι κρατούσαν ρόπαλα και ήταν εφοδιασμένοι με μολότοφ, κροτίδες και πέτρες τις οποίες έριξαν στους Αστυνομικούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Έκαψαν το όχημα του Σύρου που απειλούσε, συνελήφθη για επίθεση-Στις 21 οι συλλήψεις

Όλα αυτά θα πρέπει να προβληματίσουν την Κυβέρνηση, για την οποία το μεγάλο στοίχημα τη δεδομένη στιγμή, είναι να υπάρξει ηρεμία τις επόμενες ώρες, έτσι ώστε έχοντας την πολυτέλεια του χρόνου να συνομιλήσει με όλους τους εμπλεκόμενους και αφού αξιολογηθεί, τόσο η κατάσταση όσο και οι χειρισμοί, να ληφθούν γενναίες αποφάσεις, τόσο στο επίπεδο χειρισμού της κατάστασης στη Χλώρακα όσο και στο επίπεδο της Κυβέρνησης και των στελεχών της.

Δειτε Επισης

Καταζητεί τον 40χρονο Πιερή για απόπειρα φόνου η Αστυνομία-Παρέσυρε με το όχημα του αστυνομικό (pic)
Συνελήφθη 30χρονη για λαθρεμπόριο μεταναστών, καταζητείται άλλος ένας Ιρανός (pic)
Αστυνομικός έκανε σήμα σε οδηγό να σταματήσει και τον παρέσυρε με το όχημα του
Χτύπησαν ξανά οι ψευτογιατροί που ξεγελούν ηλικιωμένους για δήθεν αρρώστια συγγενικών τους προσώπων
Έδωσε τη δική του εκδοχή ο 26χρονος που βιντεοσκοπούσε γυναίκες με μαγιό σε παραλίες
Από αυτοσχέδια βόμβα υψηλής ισχύος η έκρηξη σε καφετέρια στον Στρόβολο-Σε εξέλιξη οι έρευνες
Στο κελί δύο πρόσωπα για κλοπή από τον πρώην Γαλλικό Ραδιοσταθμό Αναμετάδοσης στην Αγία Νάπα
Έκρηξη βόμβας σε καφετέρια στον Στρόβολο-Δύο υπάλληλοι βρίσκονταν εντός του υποστατικού
Έκλεψαν και πυρπόλησαν όχημα στην Πάφο
Χειροπέδες σε 26χρονο που βιντεοσκοπούσε λουόμενες με μαγιό σε παραλίες