Αποκτά παλμό με ονοματολογία απεσταλμένου για επανέναρξη διαπραγματεύσεων το Κυπριακό

Ως θετική αξιολογείται από τη Λευκωσία, η χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, αρμόδιο για θέματα Ευρώπης, Κεντρικής Ασίας και Αφρικής, Μίροσλαβ Γιέντζια. Αυτό που εξάγεται ως συμπέρασμα μέσα από τις δηλώσεις, τόσο του κ. Γιέντζια όσο και του κυβερνητικού εκπροσώπου, Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη, είναι πως η συζήτηση επικεντρώθηκε στην προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών και λιγότερο στα πρόσφατα γεγονότα της Πύλας.

Στα θετικά της χθεσινής συνάντησης, καταγράφεται το γεγονός, ότι ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, σημείωσε με θετικό πρόσημο την στάση του Νίκου Χριστοδουλίδη τους τελευταίους μήνες και την υπεύθυνη στάση που επέδειξε και επιδεικνύει από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του μέσα από την ανάληψη πρωτοβουλιών. Κάτι που είχε εκφραστεί τους τελευταίους μήνες, τόσο με την πρόταση του για διορισμό Ευρωπαίου απεσταλμένου, όσο και με τις προσπάθειες του, είτε μέσω Ευρωπαίων ηγετών, είτε προς αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών, δηλώνοντας την ετοιμότητα του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μετέφερε την προσήλωση Γκουτέρες στο Κυπριακο, κάλεσε όλους να δουν τη μεγάλη εικόνα ο Γιέτζια

Το δεύτερο θετικό που καταγράφεται, έχει να κάνει με τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό. Όπως ανέφερε ο κ. Λετυμπιώτης, ήδη υπάρχουν πληροφορίες, ακόμα και για ονόματα δυνητικών υποψηφίων για τη θέση, που συζητούνται ανάμεσα στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αυτό το γεγονός, πρώτον, δείχνει την αποφασιστικότητα που διακατέχει όχι μόνο τον ίδιο τον Αντόνιο Γκουτέρες, αλλά και τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, για να μπει το νερό στο αυλάκι και να διοριστεί ειδικός απεσταλμένος και δεύτερον, φαίνεται ότι υιοθετείται η στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που στο παρελθόν είχε διατυπωθεί και από τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα, ότι ο νέος απεσταλμένος, δεν θα πρέπει να λογοδοτεί στον ίδιο, αλλά απευθείας στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Αυτό εξυπηρετεί ένα σημαντικό σκοπό, που έχει να κάνει με τους όρους εντολής του ειδικού απεσταλμένου, αφού από τη στιγμή που ο διορισμός περνά μέσα από το Συμβούλιο Ασφαλείας, τότε θα πρέπει να λειτουργεί και να κινείται στη βάση των αποφάσεων και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και συνεπώς εντός των πλαισίων για λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και όχι οτιδήποτε άλλου, που έχει στο μυαλό της η άλλη πλευρά.

Αν θα έπρεπε να μπει κάτω ένας οδικός χάρτης για το τι θα συμβεί το επόμενο διάστημα στο Κυπριακό, τότε ως πρώτος σταθμός θα πρέπει να χαρακτηρισθεί η Γενική Συνέλευση τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της οποίας, αναμένεται ότι θα υπάρξει έντονη κινητικότητα. Δεν αποκλείεται μάλιστα, να υπάρξει, εάν δεν έχει υπάρξει ήδη, πρόσκληση από τον Αντόνιο Γκουτέρες για συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τον κατοχικό ηγέτη, όπου θα επιχειρηθεί από τον Γενικό Γραμματέα να μπουν οι βάσεις για επανέναρξη των συνομιλιών.

Άλλωστε στη Νέα Υόρκη θα υπάρξουν και άλλες, αρκετές συναντήσεις με έντονο κυπριακό ενδιαφέρον. Σημειώνεται πως έχει ήδη κλειδώσει το τετ α τετ του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της ελληνικής Κυβέρνησης, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Σεπτεμβρίου στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ενώ προγραμματίζεται και η διεξαγωγή του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα τέλη του 2023.

Πριν τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ωστόσο, δεν αποκλείεται να υπάρξει και ένας δεύτερος κύκλος επαφών του κ. Γιέντζια στο τρίγωνο Αθήνα, Άγκυρα και Λονδίνο το επόμενο διάστημα, έτσι ώστε να καταγράψει και τις θέσεις των άμεσα εμπλεκομένων για τη λύση του Κυπριακού.

Στη βάση των όσων θα συμβούν και θα ειπωθούν, βέβαια, στη Νέα Υόρκη και αφού επιβεβαιωθεί αυτό που λέγεται για αλλαγή στάσης, τουλάχιστον από τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, αναμένεται πως η όποια απόφαση του Αντόνιο Γκουτέρες για διορισμό ειδικού απεσταλμένου θα πρέπει να αναμένεται εντός Οκτωβρίου. Δεν αποκλείεται βέβαια αν όλα πάνε καλά σε μια ενδεχόμενη τριμερή, να ακολουθήσουν άμεσα οι ανακοινώσεις.

Κάτι άλλωστε που θα συνέβαινε και πριν από ακριβώς δύο χρόνιά, τον Σεπτέμβριο του 2021, αν η συμφωνία που επιτεύχθηκε στην τριμερή Γκουτέρες, Αναστασιάδη και Τατάρ στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, εφαρμοζόταν. Υπενθυμίζεται, ότι δεν εφαρμόσθηκαν τα συμφωνηθέντα, διότι ενώ ο κ. Τατάρ, εξήλθε από τη συνάντηση αφού είχε συμφωνήσει στον διορισμό απεσταλμένου, λίγο πριν το επίσημο ανακοινωθέν των Ηνωμένων Εθνών, σε συνεννόηση με τον Ταγίπ Ερντογάν, πήρε πίσω τη συγκατάθεση του και τάχθηκε κατά του διορισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μετέφερε την προσήλωση Γκουτέρες στο Κυπριακο, κάλεσε όλους να δουν τη μεγάλη εικόνα ο Γιέτζια

Δειτε Επισης

Γιλμάζ: Η Τουρκία θα συνεχίζει να υποστηρίζει την ανάπτυξη της «ΤΔΒΚ»
Δυσφορία Σκυλακάκη για ηλεκτρική διασύνδεση-«Δεν έχουν γίνει αυτά που περιμέναμε»
Ουστέλ: Χέρι-χέρι με την Τουρκία θα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες
Η μετεξέλιξη Νομικής-Ελεγκτικής Υπηρεσίας και τα πρόσωπα κλειδιά για το μέλλον των θεσμών
Μια φωτογραφία η αφορμή για τα προβοκάτσια των Τούρκων στη Δερύνεια-Σε black list όσοι ήταν στην εκδήλωση
Λύση στο θέμα του καλωδίου έχει ο Τατάρ-Προτείνει ηλεκτρική διασύνδεση με την Τουρκία
Έπιασαν τόπο οι απειλές των Τούρκων στο Netflix-Μόνο στην Ελλάδα θα προβληθεί το Famagusta
Δημοσιοποίησε και το ΕΛΑΜ τους κοινοβουλευτικούς του συνεργάτες
Παίζει για τα χαρτοφυλάκια Μεσογείου ή Περιβάλλοντος το όνομα του Καδή
Τέλος τα εκλογικά βιβλιάρια, θα ψηφίζουμε και με άδεια οδήγησης-Οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο