Μπουρλότο στις τσέπες των καταναλωτών-Αύξηση σε 32 από τις 45 κατηγορίες βασικών προϊόντων

Αυξήσεις σε 32 από τις 45 κατηγορίες βασικών καταναλωτικών προϊόντων κατέγραψε η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή στο Παρατηρητήριο Τιμών Καταναλωτικών Προϊόντων για τον μήνα Ιούλιο 2023. Παράλληλα, παρατηρήθηκε μείωση τιμών σε 13 κατηγορίες, αντίστοιχα. Σε σύγκριση με τον Ιούνιο 2023, παρατηρείται αύξηση της τάξης του 1,21%, η οποία, σύμφωνα με την Υπηρεσία, οφείλεται στην αύξηση τιμών φρέσκων και μεταποιημένων γεωργικών προϊόντων κατά 3%.

Στην ανακοίνωση της Υπηρεσίας αναφέρεται συγκεκριμένα ότι, από τις 32 κατηγορίες που παρουσίασαν αύξηση, σημαντικότερη καταγράφουν τα χόρτα με 25,3%, τα κατεψυγμένα ψάρια 2%-5,5%, η ζάχαρη 3,7%, ο καφές 3,3%, το νερό 3,3% και άλλα προϊόντα σε χαμηλότερο ποσοστό.

Από την άλλη, ανάμεσα στις 13 κατηγορίες που κατέγραψαν μείωση, βρίσκονται ο κύλινδρος υγραερίου με μείωση κατά 5,7%, τα φρέσκα ψάρια κατά 15%, το εβαπορέ/ζαχαρούχο γάλα κατά 2,8% και τα όσπρια κατά 1,2%, ενώ μείωση παρατηρήθηκε και στις τιμές βρεφικών τροφών κατά 1,2%.

Η Υπηρεσία σημειώνει ότι «η αποτίμηση που γίνεται για το μήνα Ιούλιο καταδεικνύει ότι οι τιμές παρουσιάζουν αυξήσεις στις περισσότερες κατηγορίες προϊόντων, ειδικότερα τροφίμων, οι οποίες αντικατοπτρίζουν και τα δημοσιευμένα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με τα οποία, ο πληθωρισμός στον τομέα των τροφίμων ανήλθε την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2023 στο 8,9% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου». Αναφέρει, εξάλλου, ότι το αντίστοιχο ποσοστό πληθωρισμού το εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2023 ήταν 8,75%.

Σημειώνεται ότι το Παρατηρητήριο Τιμών παρουσιάζει τη μέση σταθμισμένη τιμή για 250 βασικά καταναλωτικά προϊόντα (τρόφιμα και άλλα), με βάση τις ποσότητες και τιμές ανά ημέρα στις οποίες τα προϊόντα αυτά διατέθηκαν σε 400 καταστήματα λιανικής πώλησης Παγκύπρια καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα. Σκοπός του Παρατηρητηρίου είναι η διάθεση στον καταναλωτή μιας αντικειμενικής συγκριτικής αποτύπωσης των τιμών αγοράς από όλα τα καταστήματα λιανικής πώλησης, υπεραγορές, αρτοποιεία, φούρνους, περίπτερα, κ.α.

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή υπογραμμίζει ότι συνεχίζει εντατικά τους ελέγχους σχετικά με την εφαρμογή του μέτρου του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ, καταγράφοντας τιμές 65 προϊόντων σε εννέα διαφορετικές υπεραγορές και συγκεκριμένα σε 58 σημεία πώλησης παγκύπρια.

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή διευκρινίζει, ακόμα, ότι τα Παρατηρητήρια Τιμών ετοιμάζονται αποκλειστικά για σκοπούς πληροφόρησης των καταναλωτών και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν συμβουλές, ενώ δεν προορίζονται και ούτε μπορούν να υποκαταστήσουν την έρευνα αγοράς που πρέπει να κάνει ο κάθε καταναλωτής βάσει των δικών του προτιμήσεων, δεδομένων και αναγκών, ούτε αποσκοπούν να υποδείξουν στους καταναλωτές τα σημεία πώλησης που θα επιλέξουν, ή συγκεκριμένα προϊόντα.

Ιδιαίτερα, σημειώνεται ότι κάποια από τα προϊόντα που περιλαμβάνονται στο Παρατηρητήριο υφίστανται ποιοτικές διαφορές οι οποίες δεν μπορούν να καθοριστούν. Για το σκοπό αυτό η Υπηρεσία παροτρύνει τους καταναλωτές όπως κάνουν ουσιαστική έρευνα αγοράς πριν προχωρήσουν σε αγορές, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα του συγκεκριμένου Παρατηρητηρίου.

Δειτε Επισης

Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία-Μέχρι και την Παρασκευή η σκόνη στην ατμόσφαιρα
Γέφυρα για τον κόσμο της εργασίας τα σχέδια επιδότησης μισθού νέων πτυχιούχων
Αποκαλυπτήρια προτομής Επίτιμου Προέδρου Επιτροπής Πολυτέκνων Πάφου Λ. Τσέλεπου
Τη σημασία πολιτιστικής κληρονομιάς εξήρε η Κασσιανίδου στα εγκαίνια έργου Πύλης Πάφου
Η θέση της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης για τις πλατφόρμες πορνογραφικού υλικού-«Σε εξέλιξη θέσπιση νόμου»
Αυξήθηκαν και στα κατεχόμενα οι «παράνομοι μετανάστες»
Μ. Ευαγγέλου: Πολλαπλά οφέλη από την προσχολική εκπαίδευση
Σωρεία αδυναμιών και παραλήψεων εντόπισε για το Υπουργείο Γεωργίας η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εξήγγειλε «τολμηρές μεταρρυθμίσεις» στον τομέα της υγείας ο ΠτΔ-Έρχεται σειρά νομοθετημάτων
Η Κλέα Χατζηστεφάνου Παπαέλληνα η διάδοχος της Αναστασίας Παπαδοπούλου στη «Φωνή»