Άρχισαν οι καταγγελίες για τους συνοδούς παιδιών-Ανοίγει και πάλι η συζήτηση στη Βουλή
06:00 - 28 Αυγούστου 2023
Έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή στα σχολεία, με το Υπουργείο Παιδείας και τις αρμόδιες υπηρεσίες να εργάζονται πυρετωδώς, ώστε η επάνοδος στις αίθουσες διδασκαλίας να είναι ομαλή και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Για να γίνει αυτό, οι αρμόδιοι πρέπει να δώσουν την αρμόζουσα προσοχή σε ένα θέμα που ταλαιπωρεί αρκετό κόσμο, κάθε χρόνο και δεν είναι άλλο από αυτό των συνοδών παιδιών με αναπηρίες.
Κάθε χρόνο, με την έναρξη των μαθημάτων, υπάρχουν συνεχείς καταγγελίες από αρκετούς γονιούς, για στέρηση συνοδού ή για επιλογή συνοδού για το παιδί τους, που δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες τους, με αποτέλεσμα να υπάρχουν συγκρούσεις και εντάσεις ανάμεσα σε οργανώσεις και Υπουργείο Παιδείας. Προς αποφυγή αυτών των φαινομένων, οι οργανώσεις που εκπροσωπούν αυτά τα παιδιά και τις οικογένειές τους, βρίσκονται ήδη σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με το Υπουργείο Παιδείας και τις σχολικές εφορίες.
«Είναι ένα θέμα που ταλαιπωρεί εδώ και χρόνια και τους ίδιους τους συνοδούς και τα παιδιά με αναπηρία. Είναι ένας θεσμός που πρέπει να αλλάξει από την αρχή μέχρι το τέλος. Πρέπει να δούμε ποιος εντοπίζει την ανάγκη, μετά πρέπει να δούμε τον τρόπο της επιλογής, που για μας τον τελευταίο λόγο έχει το ίδιο το παιδί και η οικογένειά του και μετά πρέπει να δούμε το θέμα των απολαβών και των κριτηρίων που πρέπει να έχει ένας συνοδός» υπέδειξε στον REPORTER η πρόεδρος του Συνδέσμου «Αγκαλιά Ελπίδας», Γιούλα Πιτσιάλη.
Αυτό που ουσιαστικά ζητούν οι γονείς είναι όπως η Κυβέρνηση προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να κατοχυρωθεί το επάγγελμα των συνοδών, για να υπάρχουν εγγράφως τα κριτήρια επιλογής, καθώς και η περιγραφή του ρόλου του συνοδού, αφού το συγκεκριμένο άτομο παίζει ουσιαστικό ρόλο για το μέλλον του παιδιού.
Στο μεταξύ, αυτή τη στιγμή υπάρχει μία στρέβλωση που καλείται το Υπουργείο Παιδείας, καθώς και η Βουλή για να αλλάξει και αφορά σε μία σύμβαση που έχει υπογραφεί ανάμεσα στις συνδικαλιστικές συντεχνίες των συνοδών και των σχολικών εφοριών.
«Την προηγούμενη σχολική χρονιά υπήρχε μία σύμβαση, που είχε υπογραφεί μεταξύ των σχολικών εφοριών και των συντεχνιών των συνοδών, που μας ταλαιπωρεί αφάνταστα. Υπάρχει η παραδοχή του προέδρου των σχολικών εφοριών ότι δεν θα πλήττονται τα συμφέροντα κανενός παιδιού, τα βρίσκουμε μπροστά μας. Είναι μία σύμβαση που προσδίδει μονιμότητα θέσης. Αν ένας συνοδός ήταν σε ένα σχολείο και αποφοιτήσει το παιδί από το σχολείο, συνεχίζει να εργοδοτείται, ανεξάρτητα από ποιο παιδί εξυπηρετεί. Προσλαμβάνεται για να εξυπηρετεί κάποιες ανάγκες. Δεν πρέπει να υπάρχει η σύμβαση της μονιμότητας. Το επάγγελμα του συνοδού δεν μπορεί να είναι μόνιμο, είναι αναλόγως της περίπτωσης».
Λόγω της εν λόγω σύμβασης, όπως εξήγησε η κα. Πιτσιάλη, έχουν ήδη αρχίσει τα παράπονα, τόσο από γονείς, όσο και από συνοδούς, οι οποίοι δεν μπορούν να φύγουν από τη σχολική εφορία στην οποία βρίσκονται τη δεδομένη στιγμή. «Οι σχολικές εφορίες δηλώνουν ότι είναι υποχρεωμένες να προσλάβουν τους συνοδούς, επειδή υπάρχει η σύμβαση και μας παραπέμπουν σε βουλευτές και στην υπουργό Παιδείας, για να αλλάξει τα δεδομένα και τη διαδικασία. Δεν το θεωρούμε λογικό, να αποφασίζει μία εφορία για ένα παιδί, χωρίς να το γνωρίζει και να ξέρεις τις ανάγκες του. Ελπίζουμε να λυθούν τα προβλήματα, επειδή η σύμβαση αυτή στέκεται ενάντια στην εξυπηρέτηση του παιδιού και βλέπει την επαναπρόσληψη του συνοδού, είτε έχει τα προσόντα, είτε όχι. Είμαστε σε επικοινωνία με τον πρόεδρο των σχολικών εφοριών και με τις εφορίες και ελπίζουμε να λυθεί το πρόβλημα».
Ενώπιον της Βουλής το θέμα
Το θέμα των συνοδών, μάλιστα, είναι από τα βασικά ζητήματα που ουκ ολίγες φορές έχει απασχολήσει και την Επιτροπή Παιδείας, με τον πρόεδρος της, Παύλο Μυλωνά, να αναφέρει στον REPORTER ότι πρόκειται να τεθεί εκ νέου στο τραπέζι, αφού απασχολεί αρκετό κόσμο.
«Είναι το αιώνιο πρόβλημα που ξεκινούμε κάθε καλοκαίρι. Δεν πήραμε καμία απάντηση, για το τι θα κάνει η νέα Κυβέρνηση, για το συγκεκριμένο θέμα. Πέρσι, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Παιδείας, ψηφίσαμε μία πρόταση με τον κ. Προδρόμου, για σύσταση Επιτροπής Αξιολόγησης. Τα παιδιά πήγαιναν στη Σχολική Εφορία και ένας ψυχολόγος μόνο αποφάσιζε ποια παιδιά θα λάβουν συνοδό και ποια όχι. Αυτές οι αποφάσεις λαμβάνονταν και βάσει των budgets που είχαν οι Εφορίες. Κακώς δεν ξεκίνησε ακόμη η Επιτροπή Αξιολόγησης, επειδή θα ξεκινήσουν στις 7-8 Αυγούστου οι αξιολογήσεις για σχολικούς συνοδούς. Έπρεπε τα Υπουργεία Παιδείας και Υγείας να λάβουν απόφαση, για τη συγκεκριμένη Επιτροπή. Η δεύτερη εκκρεμότητα είναι για την ειδική εκπαίδευση, γενικά. Από το 2015 συζητείται το θέμα. Το νομοσχέδιο παραμένει στο συρτάρι, ενώ είναι έτοιμο».
Σημειώνεται πως για το θέμα είχε τοποθετηθεί και η Επίτροπος Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Στυλιανού-Λοττίδου, σε αυτεπάγγελτη έκθεση τον περασμένο Σεπτέμβριο, κατά την οποία τόνισε πως πρέπει να υπάρξει επανεξέταση της διαδικασίας πρόσληψης των συνοδών από τις Σχολικές Εφορίες και επεσήμανε πως πρέπει να υπάρξει ανάθεση της συγκεκριμένης διαδικασίας σε άλλο εξειδικευμένο φορέα, με τις κατάλληλες γνώσεις επί του θέματος. Στην έκθεσή της, η κα. Λοττίδη υπέδειξε, επίσης, πως πρέπει να υπάρξει άμεσος διαχωρισμός του ρόλου των συνοδών από αυτόν των βοηθών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ζητά διαχωρισμό των καθηκόντων των συνοδών από τους σχολικούς βοηθούς η Λοττίδη