Έσφιξαν τον κλοιό οι τιμές του ρεύματος-Πολίτες ζητούν διευκολύνσεις για πληρωμή

Στα όρια τους φαίνεται ότι βρίσκονται αρκετοί πολίτες, όσον αφορά στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίες βρίσκονται στα ύψη, αφού μετά την απόφαση για τερματισμό της επιδότησης, έχουν αυξηθεί τα έξοδα σε όλα τα νοικοκυριά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ολοένα και περισσότεροι να απευθύνονται στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, ώστε να καταλήξουν σε διακανονισμούς για παροχή διευκολύνσεων στην πληρωμή των λογαριασμών τους.

Από την 1η Ιουλίου, όποτε και τέθηκε σε εφαρμογή το μέτρο για τερματισμό της επιδότησης σε όλα τα νοικοκυριά και συνέχεια μόνο σε ευάλωτες ομάδες, οι καταναλωτές έχουν παρατηρήσει αύξηση στα έξοδά τους, αφού προστέθηκε ένα κονδύλι που τους προηγούμενους μήνες δεν είχαν, την ίδια ώρα που και οι τιμές των καυσίμων πήραν την ανιούσα, μετά την κατάργηση της επιδότησης του φόρου κατανάλωσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επικρατεί μία ανησυχία ανάμεσα στους πολίτες, καθώς οι ενδείξεις που υπάρχουν είναι ότι δεν προβλέπεται οποιαδήποτε αλλαγή προς το συμφέρον των καταναλωτών.

«Είναι ψηλές οι τιμές του ρεύματος και δεν προβλέπεται να μειωθεί. Το επόμενο διάστημα, τον επόμενο μήνα δηλαδή, φαίνονται προοπτικές για αύξηση. Το γεγονός ότι είναι ψηλές οι τιμές, το αναφέρουν οι καταναλωτές και δύσκολα ανταπεξέρχονται. Ήδη κάποιοι έχουν αποταθεί στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, για να κάνουν διακανονισμό να πληρώνουν με δόσεις. Δεν έχουν άλλη επιλογή, από το να ζητήσουν διευκολύνσεις», εξήγησε στον REPORTER ο πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης.

Πάντως, το γεγονός ότι βρισκόμαστε εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου, έχει προκαλέσει αύξηση στη ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος, ειδικά λόγω των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών. Κάτι που συνεπάγεται ότι κάθε νοικοκυριό θα έχει ενδεχομένως φουσκωμένο λογαριασμό, αφού τα κλιματιστικά δεν είχαν σταματήσει να εργάζονται, ειδικά τους δύο τελευταίους μήνες. Όπως πληροφορείται ο REPORTER, ενώπιον της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου έχουν φτάσει αρκετά αιτήματα από πολίτες, για να καταλήξουν σε διακανονισμό με τους αρμόδιους, ώστε να βρεθεί ο τρόπος για να καταφέρουν να πληρώσουν τον λογαριασμό τους και να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

«Η κατάσταση δυσχεραίνει αφάνταστα τους καταναλωτές, επειδή με την κατάργηση της επιδότησης, η οποία ήταν κατά μέσο όρο 35 ευρώ το μήνα, 70 ευρώ τη διμηνία, αύξησε τον οικογενειακό προϋπολογισμό τους. Είναι και η κατάργηση της επιδότησης του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, που επίσης δυσκολεύουν, είναι και οι αυξήσεις στα καύσιμα, που από την 1η Ιουλίου έχουν ανέβει οι τιμές κατά 18 σεντ το λίτρο και είναι και ο λογαριασμός του νερού», τόνισε ο κ. Δρουσιώτης.

Στο μεταξύ, ένας άλλος παράγοντας που έχει προκαλέσει προβλήματα στους καταναλωτές, είναι και το γεγονός ότι παρατηρούνται αυξήσεις και στις τιμές των βασικών προϊόντων και τροφίμων, αφού τους τελευταίους μήνες βρίσκονται είτε στην ίδια κατάσταση, είτε έχουν αυξήσεις, ενώ σπάνια παρατηρούνται μειώσεις.

«Υπάρχουν αυξήσεις και στα προϊόντα που βρίσκουμε στις υπεραγορές. Ακόμη δεν είδαμε και το παρατηρητήριο τιμών. Εμείς ξέρουμε ότι οι τιμές πάνε πάνω και όχι κάτω. Αρκετοί καταναλωτές είναι στα πρόθυρα αδιεξόδου, που δεν μπορούν να γνωρίζουν τα επόμενα βήματα και να καθορίσουν τα οικονομικά τους και δεν ξέρουν τι μπορούν να κάνουν».

Δειτε Επισης

Στήριξη ΙΣΟΤΗΤΑΣ προς Ένωση Συντακτών Κύπρου για συλλογικές διεκδικήσεις
Δύο καραμπόλες με δέκα οχήματα στον αυτοκινητόδρομο-Στο νοσοκομείο δύο πρόσωπα
Τον απήγαγαν το 1998 και τον κρατούσαν για 26 χρόνια σε υπόγειο 100 μέτρα από το σπίτι του
Έσβησε 30χρονος ενώ έπαιζε ποδόσφαιρο στη Λεμεσό
Τέλος του 2025 θα λειτουργήσει ηλεκτρονική πλατφόρμα για νοσοκομειακές λοιμώξεις
Σύγκρουση δύο οχημάτων στη Λευκωσία-Τέσσερα πρόσωπα στο νοσοκομείο
Περίπου 600 χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από Ράφα από τις 6 Μαΐου
Στους 31 βαθμούς η θερμοκρασία-Η πρόγνωση της Μετεωρολογικής
Ανέκτησε τις αισθήσεις του ο Σλοβάκος Πρωθυπουργός μετά από πολύωρη χειρουργική επέμβαση (vids&pics)
Κατεβαίνουν στη Βουλή οι συνταξιούχοι-«Δίνουμε μέχρι και 100 ευρώ σε φάρμακα, δεν φθάνει η σύνταξη»