Μπαίνει στα βαθιά για τις εκλογές η ΔΗΠΑ-Θέτει στόχους και ξεκαθαρίζει σκηνικό

Στα βαθιά σε ό,τι αφορά τις εκλογές αναμένεται να μπει η Δημοκρατική Παράταξη-Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, με το που θα μπει ο Σεπτέμβρης. Μετά από μια περίοδο χαλαρότητας, η οποία χαρακτηρίζει ολόκληρο το πολιτικό σύστημα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και δη του Αυγούστου, η παράταξη μπαίνει ζεστά στο θέμα των εκλογών, θέτοντας υψηλούς στόχους, που σχετίζονται και με την ίδια την ανάπτυξη και την πορεία της στον πολιτικό χάρτη.

Η Πολιτική Γραμματεία της ΔΗΠΑ είναι ορισμένη να συνεδριάσει στις 4 Σεπτεμβρίου, με πρώτο θέμα στην ατζέντα το Κυπριακό. Δεδομένου ότι θα έχει προηγηθεί η σύνοδος του Εθνικού Συμβουλίου, στην οποία θα συζητηθούν τόσο οι τουρκικές επιθέσεις κατά ειρηνευτών στην Πύλα και η εντατική διπλωματική προσπάθεια που επακολούθησε, όσο και οι επαφές του Βοηθού ΓΓ στη Λευκωσία, αλλά και η μετάβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη για την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, αναμένεται να υπάρχει μια ολοκληρωμένη εικόνα, που θα επιτρέψει να γίνει μια εκτενής ανάλυση του τι συμβαίνει και να είναι σε θέση να καταθέσει ιδέες και να υποστηρίξει τον Νίκο Χριστοδουλίδη στις προσπάθειές του.

Πέραν του Κυπριακού, ωστόσο, αναμένεται να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση ενόψει των διπλών εκλογών του 2024. Αυτή είναι η πρώτη φορά που η ΔΗΠΑ θα συμμετέχει στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς η εκπροσώπηση που διαθέτει αυτή τη στιγμή αποτελείται από πρόσωπα που είχαν εκλεγεί στις θέσεις τους μέσα από τα ψηφοδέλτια του ΔΗΚΟ και ακολούθως αποχώρησαν από το κόμμα και έτσι θα ριχθεί στον στίβο των τοπικών εκλογών, επιθυμώντας να συνεχίσει τα καλά αποτελέσματα που κατέγραψε στις προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες. Η καλή παρουσία στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναμένεται να δώσει περαιτέρω ώθηση στο κόμμα, το οποίο προτίθεται να διεκδικήσει σοβαρά και τον πιο δύσκολο στόχο, αυτόν της εισόδου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν, η ΔΗΠΑ σκοπεύει να το παλέψει με όλες τις δυνάμεις της, ενδυναμώνοντας και διευρύνοντας την πολιτική της παρουσία.

Σε ό,τι αφορά τις Ευρωεκλογές δεν υπάρχει ιδιαίτερη κινητικότητα μέχρι στιγμής, ενώ θεωρείται πολύ νωρίς για να αποφασιστεί από τώρα ποιοι θα συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια. Ο προσανατολισμός της παράταξης είναι να κατέλθει αυτόνομα, χωρίς οποιεσδήποτε συνεργασίες, αλλά αυτό είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει να ληφθεί τελική απόφαση. Ακολούθως θα γίνουν οι διεργασίες για να εξευρεθούν τα κατάλληλα πρόσωπα, που θα στελεχώσουν ένα ποιοτικό και ανταγωνιστικό ψηφοδέλτιο, ενώ δεν αποκλείεται και η επιστράτευση κάποιου προσώπου «κράχτη», που θα προσδώσει ενδιαφέρον και θα προσελκύσει προσωπικές ψήφους προς το ψηφοδέλτιο του κόμματος.

Την ίδια στιγμή, η ΔΗΠΑ προσπαθεί συνεχώς να ενισχύσει τις σχέσεις της με την ευρωπαϊκή της οικογένεια, με στόχο αφενός να εισάγει τη δική της ευρωπαϊκή ατζέντα στα κυπριακά δεδομένα και αφετέρου να εξάγει την κυπριακή ατζέντα στην Ευρώπη, όχι μόνο αναφορικά με το Κυπριακό αλλά ευρύτερα. Στο πλαίσιο αυτό, διευθετήθηκε επίσκεψη του ALDE στην Κύπρο, στις αρχές Νοεμβρίου, κατά την οποία έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την Πρόεδρο της Βουλής και άλλους αξιωματούχους, αλλά ταυτόχρονα αναμένεται να γίνει εσωτερική συζήτηση, έτσι ώστε να αξιοποιηθούν οι γνώσεις και η εμπειρία του ALDE στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου. Δεδομένου ότι η παράταξη αντιλαμβάνεται ότι η προσπάθεια ανάπτυξης του Renew περνά μέσα από την αύξηση των εδρών του και τη διαπίστωση πως η Κύπρος είναι μια χώρα από την οποία δεν εκπροσωπείται στο Ευρωκοινοβούλιο, υπάρχει και από τις δύο πλευρές αυξημένο ενδιαφέρον για εμβάθυνση της συνεργασίας, αφού συγκλίνουν οι στόχοι.

Σε ό,τι αφορά το μέτωπο των εκλογών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έγινε ήδη μια πρώτη καταγραφή ενδιαφέροντος από την ηγεσία, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πολύ ενθαρρυντική ως προς τη δυνατότητά της να παρουσιαστεί με πλήρη ψηφοδέλτια σε όλους τους Δήμους και Κοινότητες. Ακόμη κι αν τελικά αυτό δεν γίνει κατορθωτό, το σίγουρο είναι πως η ΔΗΠΑ θα ήθελε να έχει παρουσία παντού, ώστε να μπορεί να συμμετέχει στη δεύτερη κατανομή. Αυτή η διερεύνηση αναμένεται να συνεχιστεί και το Φθινόπωρο, μέχρι να καταλήξουν σε ένα βασικό κορμό.

Σε αντίθεση με τις Ευρωεκλογές, για τις πιο υψηλόβαθμες θέσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αναμένεται πως η ΔΗΠΑ θα αναζητήσει συνεργασίες και εκεί όπου υπάρχει η δυνατότητα να προωθήσει δικούς της υποψήφιους μέσα σε αυτό το πλαίσιο. Για τους αντιδημάρχους αυτό το εγχείρημα θεωρείται ευκολότερο, ενώ για τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες πιο δύσκολο, αλλά οι συζητήσεις αναμένεται να προχωρήσουν το επόμενο διάστημα για να υπάρξει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα.

Δειτε Επισης

Ανακοίνωσε στήριξη αθλητών Ολυμπιακών/Παραολυμπιακών Αγώνων ο ΠτΔ
Εξέφρασε έντονη προσήλωση για λύση ο ΠτΔ-«Διασφαλίζεται η προοπτική της Κύπρου με επίλυση Κυπριακού»
Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών