Το σήριαλ με τα κλιματιστικά, η ανάγκη για τοποθέτηση και οι λεπτές γραμμές για ΥΠΑΝ

Ακόμη ένα καλοκαίρι έχει ολοκληρωθεί, με τη νέα σχολική χρονιά να είναι προ των πυλών, με την αντίστροφη μέτρηση για το πρώτο κουδούνι να έχει ξεκινήσει εδώ και κάποιες εβδομάδες. Μία αντίστροφη μέτρηση που έχει φέρει μαζί της, για ακόμη μία φορά, το πολυσυζητημένο θέμα των κλιματιστικών. Ένα σήριαλ που συνεχίζεται, με το τελευταίο επεισόδιο να είναι αρκετά μακριά, αφού και αυτό το καλοκαίρι οι απόψεις που επικρατούσαν ήταν δύο, με τους εκπαιδευτικούς μάλιστα να παρουσιάζουν έντονες διαμαρτυρίες και το μέλλον και αυτή τη φορά να είναι αβέβαιο.

Η επίσημη πρώτη για τη νέα σχολική χρονιά δεν βρίσκεται μακριά. Συγκεκριμένα, η επιστροφή στα θρανία είναι μόνο λίγες μέρες μακριά, με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς να ετοιμάζονται πυρετωδώς, όπως επίσης και το Υπουργείο Παιδείας και οι αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε η πρώτη μέρα να κυλήσει ομαλά. Ωστόσο, υπάρχει ένας παράγοντας που επηρεάζει αρκετά, όχι μόνο την πρώτη ημέρα, αλλά αρκετές εβδομάδες της σχολικής χρονιάς και αυτός είναι η θερμοκρασία και συγκεκριμένα τα σαραντάρια, που βάσει του κλίματος της Κύπρου δεν είναι απίθανο να παρατηρηθούν και εντός Σεπτεμβρίου.

Το καλοκαίρι που πέρασε ήταν ένα από τα θερμότερα των τελευταίων χρόνων, αφού εντός Ιουλίου είχε καταρριφθεί το ρεκόρ για τις προειδοποιήσεις από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία. Συγκεκριμένα, για περισσότερες από δύο εβδομάδες, καθημερινά εκδίδονται κίτρινες και πορτοκαλί προειδοποιήσεις, για υψηλές θερμοκρασίες, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχει και αυξημένη ανάγκη για ηλεκτρικό ρεύμα, δεδομένου ότι τα κλιματιστικά δούλευαν ασταμάτητα σε όλη την Κύπρο. Αυτό είναι και που έχει προκαλέσει την ανησυχία των εκπαιδευτικών, αλλά και των γονιών, οι οποίοι βρήκαν την ευκαιρία να θέσουν ενώπιον της υπουργού Παιδείας το συγκεκριμένο θέμα.

Τόσο η ΠΟΕΔ, όσο και η ΟΕΛΜΕΚ είχαν εκφράσει ουκ ολίγες φορές τη θέση ότι είναι αδύνατο να ασκήσουν το λειτούργημά τους οι εκπαιδευτικοί στις τάξεις, όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή, δεδομένου ότι η προσοχή των μαθητών αποσπάται από τη ζέστη, ενώ είναι και ανθυγιεινό. Όλα αυτά την ώρα που στα ωρολόγια προγράμματα υπάρχει και το μάθημα της Φυσικής Αγωγής, που συνεπάγεται περισσότερη έκθεση των μαθητών στον ήλιο και τις υψηλές θερμοκρασίες.

Παράλληλα, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις θεωρούν ότι η θέση που είχε εκφράσει το Υπουργείο Παιδείας για τοποθέτηση κλιματιστικών σε όλες τις αίθουσες των σχολείων, εκτός από τις τάξεις, ήταν παράλογη, αφού η ανάγκη είναι στις αίθουσες διδασκαλίας, καθώς εκεί περνούν τις περισσότερες ώρες της ημέρας τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι μαθητές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, οι εκπαιδευτικές να λάβουν θέση μάχης και να είναι έτοιμες για να δυναμικές αντιδράσεις, αν δεν υπήρχε οποιαδήποτε αλλαγή στην υφιστάμενη κατάσταση.

Οι έντονες αντιδράσεις των εκπαιδευτικών, αλλά και οι συζητήσεις που υπήρχαν μεταξύ των ηγεσιών των οργανώσεων και την καθ’ ύλην αρμόδιας υπουργού, έφεραν τελικά την πολυπόθητη αλλαγή, που περίμεναν εδώ και χρόνια όλοι. Η Αθηνά Μιχαηλίδου, στις συναντήσεις με ΠΟΕΔ και ΟΕΛΜΕΚ είχε αναφέρει ότι το Υπουργείο Παιδείας αναμένεται να ξεκινήσει την τοποθέτηση κλιματιστικών, στη βάση κριτηρίων, τα οποία έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Μία απόφαση που φαίνεται να ικανοποίησε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Αυτό βάζει το Υπουργείο Παιδείας και πάλι στη μέση της σκηνής, αφού όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα πάνω του, δεδομένου ότι όλοι θα αναμένουν την επόμενη κίνηση προς αυτή την εξέλιξη. Κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχει περιθώριο λάθους, ούτε πισωγυρίσματος, αφού η απόφαση για λήψη μέτρων από πλευράς εκπαιδευτικών, δεν είναι μακρινό σενάριο. Εκτός αυτού, η υπόσχεση για τοποθέτηση κλιματιστικών στις αίθουσες διδασκαλίας έχει τραβήξει και την προσοχή των μαθητών, οι οποίοι αναμένουν όπως η κατάσταση αλλάξει και οι αίθουσες διδασκαλίας γίνουν πιο υποφερτές.

Πάντως, η υπόσχεση της Αθηνάς Μιχαηλίδου αν και χαρακτηρίζεται ως ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, ώστε να επέλθει η πολυπόθητη αλλαγή στα σχολεία και να αλλάξει άρδην η εικόνα, θεωρείται καθοριστικής σημασίας, καθώς μπορεί να θέσει ένα τέλος στις συζητήσεις και τις διαμάχες για το συγκεκριμένο θέμα. Την ίδια ώρα, με την τοποθέτηση των κλιματιστικών ολοκληρώνεται ένα σήριαλ ετών, που έχει απασχολήσει ουκ ολίγες φορές την κοινή γνώμη. Ωστόσο, με την έναρξη των διαδικασιών για τοποθέτηση, ενδεχομένως να ξεκινήσει ένα καινούργιο σήριαλ, που έχει να κάνει με τις διαδικασίες επιλογής σχολείων και αν πληρούν τα κριτήρια, που θα θέσει το Υπουργείο Παιδείας.

Ο δρόμος για τοποθέτηση των κλιματιστικών στις αίθουσες διδασκαλίας είναι μονόδρομος. Οι συνεχιζόμενες αυξήσεις στη θερμοκρασία, καθώς επίσης και το μεσογειακό κλίμα που επικρατεί στην Κύπρο, δεν αφήνουν περιθώρια σε κανένα που διαμηνύει ότι η διασφάλιση της υγείας και της ευημερίας των μαθητών στα σχολεία είναι η προτεραιότητά τους. Πλέον, το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να βρει τη φόρμουλα και τον σωστό τρόπο διαχείρισης της κατάστασης, ώστε η όλη διαδικασία να μην γυρίσει μπούμερανγκ και να ανοίξει περισσότερα μέτωπα, από ό,τι θα κλείσει.

Δειτε Επισης

Δεν υποχωρεί η σκόνη, βροχές και καταιγίδες στο μενού του καιρού
«Παιδάκι πήρε δώρο ένα παιχνίδι και έτρεχε στον κήπο… Ήταν χαρά και λύπη μαζί»
Γυρίζουν την πλάτη στα ορεινά, πάνε παραλία όσοι θα εκμεταλλευτούν τις εορτές του Πάσχα
Ένεση για τα κατεχόμενα χωριά η χαλάρωση κινήτρων για επανεγκατάσταση-Ικανοποίηση για τα μέτρα της Κυβέρνησης
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Διάκριση «Χρυσό Αγρινό» για ανάπλαση εμπορικού τριγώνου στον Δήμο Λευκωσίας
Μνημόνιο Συνεργασίας με «Αττικόν» υπέγραψε το Ακτινολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου
Ανακοίνωσε 20 νέες ψηφιακές υπηρεσίες για το 2024 ο Υφ. Έρευνας-Εφαρμόζεται η ηλεκτρονική υπογραφή
Η έκκληση του Δήμου Στροβόλου στο κοινό να μην συμμετέχει στις λαμπρατζιές
Έτσι λειτουργούν τα έξυπνα τηλεκατευθυνόμενα σωσίβια με εμβέλεια 800 μέτρα