Πιθανόν επιστράτευση κινητών μονάδων για ταυτόχρονο εμβολιασμό-Φτάνει η πρώτη παρτίδα

Πιθανόν και με κινητές μονάδες που θα επισκέπτονται τα γηροκομεία, θα επισπεύσει την θωράκιση του πληθυσμού ενόψει του Φθινοπώρου το Υπουργείο Υγείας, μετά και την απόφαση όπως η χώρα μας για πρώτη φορά προχωρήσει σε ταυτόχρονο εμβολιασμό κατά της γρίπης και του κορωνοϊού, που θα αρχίσει τον Οκτώβριο.

Η απόφαση για διπλό εμβολιασμό, λήφθηκε από την Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας, έπειτα από αξιολόγηση των συστάσεων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), αλλά και την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων και προβλέψεων για την χώρα μας.

Όπως εξήγησε μιλώντας στον REPORTER η γραμματέας της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Ηλιάνα Γαβριήλ, από τα δεδομένα διαφάνηκε η ανάγκη για αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, κυρίως για ευάλωτα άτομα, όπως είναι οι ηλικιωμένοι, οι χρόνιοι ασθενείς και οι ανοσοκατασταλμένοι.

Στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι να αυξάνει τον αριθμό των εμβολιασμών κάθε χρόνο, κάτι το οποίο, σύμφωνα με την κα Γαβριήλ, συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, όπως δείχνουν και τα στοιχεία που καταγράφονται, ενώ δίνεται προτεραιότητα στις ευάλωτες ομάδες. «Με την θωράκιση του πληθυσμού και την αύξηση των εμβολιασμών δεν επιβαρύνεται το σύστημα υγείας, άλλωστε για αυτό το λόγο οι περισσότερες εισαγωγές αφορούν άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί. Το κράτος επενδύει στα εμβόλια γιατί η αποτελεσματικότητά τους είναι μεγαλύτερη», εξήγησε η κα Γαβριήλ.

Πάντως, στο πλαίσιο της έγκαιρης παραλαβής των εμβολίων, η Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει προχωρήσει σε παραγγελία 170 χιλιάδων εμβολίων για τη γρίπη, τα οποία αναμένεται να φτάσουν στην Κύπρο σε δύο δόσεις, με την μεγαλύτερη παρτίδα να φτάνει αρχές Σεπτεμβρίου. Επίσης, έχει προχωρήσει στην παραγγελία 158 χιλιάδων εμβολίων κατά του κορωνοϊού, με την μεγαλύτερη από τις τρεις παρτίδες να αναμένεται και εκείνη να παραληφθεί από το Υπουργείο Υγείας αρχές του Σεπτεμβρίου. Όσον αφορά το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με την κα Γαβριήλ, «πρόκειται να παραληφθεί το νέο εμβόλιο της Pfizer, το Monovalent XBB.1.5, το οποίο δεν σχετίζεται με το προηγούμενο εμβόλιο της εταιρείας και αναμένεται να εγκριθεί το επόμενο διάστημα».

Το Υπουργείο Υγείας, τον επόμενο μήνα θα προχωρήσει σε συνέντευξη Τύπου για περισσότερες λεπτομέρειες, ωστόσο αναμένεται οι ταυτόχρονοι εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται στα εμβολιαστικά κέντρα σε κάθε επαρχία, αλλά πιθανόν, όπως και κάθε χρόνο, να επιστρατευτούν και κινητές μονάδες εμβολιασμού, οι οποίες θα μεταβαίνουν σε όλα τα γηροκομεία ώστε να δοθεί προτεραιότητα στις ευάλωτες ομάδες.

Αυτό που ξεκαθάρισε η κα Γαβριήλ, είναι πως οι πολίτες που θέλουν να εμβολιαστούν μόνο με το εμβόλιο της γρίπης θα μπορούν να αποταθούν στον Προσωπικό τους Ιατρό, όπως το ίδιο ισχύει και με τα μικρά παιδιά, που οι γονείς τους θα πρέπει να αποταθούν στους Παιδιάτρους τους ώστε να εμβολιαστεί και εκείνη η ομάδα. «Τα παιδιά μπορούν πολύ εύκολα να μεταδώσουν την γρίπη σε ευάλωτα άτομα, όπως για παράδειγμα είναι οι παππούδες τους, για αυτό είναι σημαντικός ο εμβολιασμός τους κατά της γρίπης. Οι προσωπικοί γιατροί παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο σε όλη την προσπάθεια», είπε η κα Γαβριήλ.

Σχολιάζοντας την πιθανότητα να υπάρξουν ελλείψεις στα εμβόλια για τη γρίπη, η γραμματέας της Επιτροπής είπε πως ποτέ δεν είχαν παρατηρηθεί ελλείψεις και πως μετά την ολοκλήρωση των εμβολιασμών στα ευάλωτα άτομα, τα εμβόλια προσφέρονται δωρεάν στο κοινό από τα εμβολιαστικά κέντρα.

Δειτε Επισης

Στην Πτολεμαΐδα το χρυσό δελτίο των 18,6 εκ. ευρώ-Στην Κύπρο το ένα πεντάρι του Τζόκερ
Με συννεφιά και βροχές φεύγει ο Σεπτέμβρης-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Ανησυχητικές εκτιμήσεις για τον τερματισμό μέτρων στήριξης-«Επιβάρυνση 201 εκατομμυρίων στα νοικοκυριά»
«Ανεξεταστέοι» οι μαθητές από τη χρήση των κινητών στην τάξη-Πέφτουν οι μαθησιακές τους ικανότητες
Τρέχει για το Νομοσχέδιο επικίνδυνων οικοδομών το ΥΠΕΣ-Προς κατάθεση στην επόμενη συνεδρία Υπουργικού
Ένας υπερτυχερός κέρδισε τα €18,6 εκατ. του Τζόκερ
Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν πάνω από 18,5 εκατ. ευρώ του Τζόκερ
Διαμαρτυρία για προσάρτηση ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία στη Λευκωσία
Στο Υπουργικό σχέδιο διαμονής και φροντίδας σε Στέγες Ηλικιωμένων
Στη Βουλή το Νομοσχέδιο για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων-Προνοεί αύξηση 1,5 τοις εκατό