Η 32χρονη Κύπρια της Αυστραλίας που δημιούργησε συλλογή αναμνήσεων από «χαρούμενους παππούδες»

Η απόσταση δεν στάθηκε δυνατή για να σβήσει από τη μνήμη τις παλιές, προσωπικές τους ιστορίες. Μπορεί το Σύδνεϋ να βρίσκεται στην άλλη άκρη της γης, όμως αυτοί δεν ξέχασαν ποτέ τους τόπους που μεγάλωσαν, που αγαπήθηκαν και αγάπησαν.

Χιλιάδες μίλια μακριά από την Κύπρο, η 32χρονη Δανιέλλα Βόγιας-Παλαόντα, που γεννήθηκε στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας από Κύπριους γονείς, με ρίζες από την κατεχόμενη Μόρφου, αποφάσισε να δημιουργήσει μια σελίδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να μεταφέρει τις ιστορίες ανθρώπων που βοηθάει ως φυσιοθεραπεύτρια ή που γνωρίζει καλά, ως μέλος της μεγάλη ελληνικής οικογένειας που απέκτησε ζώντας σε ελληνική παροικία της Αυστραλίας.

Ιστορίες αγάπης, μαρασμού και θύμησες από την περίοδο του πολέμου, ξεδιπλώνονται μέσα από τη σελίδα «Happy Gramps», δηλαδή «χαρούμενοι παππούδες».

Η ιδέα για τη σελίδα, όπως εξιστορεί η Δανιέλλα στον REPORTER, ήρθε όταν ένιωσε την ανάγκη να μεταφέρει σε περισσότερο κόσμο τις ιστορίες που μοιράζονταν οι παππούδες και οι γιαγιάδες που γνώρισε το διάστημα που η ίδια εργαζόταν σε ένα γηροκομείο ως φυσιοθεραπεύτρια. «Όταν εργαζόμουν στο γηροκομείο, οι πελάτες μου είχαν πάντα αστείες ιστορίες να μου πουν ή ιστορίες από το παρελθόν τους. Αποφάσισα λοιπόν από τον περσινό Φεβρουάριο να μοιραστώ με τους χρήστες του διαδικτύου αυτά που ζω, ακούω και βλέπω σχεδόν καθημερινά, λόγω της συχνής επαφής μου με τους ανθρώπους αυτούς».

Το πρώτο όμως βίντεο που δημοσιεύθηκε από τη σελίδα της δεν αφορούσε άτομα από την παροικία, αλλά μια Αυστραλή πελάτισσά της, την οποία γνώρισε και βοηθούσε κατά την περίοδο του κορωνοϊού. «Δεν έχει μεγάλη οικογένεια και εκείνο το διάστημα δεν έβγαινε καθόλου από το σπίτι. Όταν την συναντούσα προσπαθούσα να την πείσω να περπατήσει, να κάνει μια βόλτα έξω στο δρόμο, αλλά αρνούνταν. Μέχρι που τελικά, μετά από δύο βδομάδες, κατάφερα να την πείσω και το τράβηξα σε βίντεο που μοιράστηκα αργότερα στο διαδίκτυο μέσα από τη σελίδα μου, ώστε να δει ο κόσμος την χαρά που ένιωσε, αλλά και τη δύναμη που έδειξε».

Παρόλα αυτά, στην πλειοψηφία τους τα μικρά βίντεο που δημοσιεύει σε Facebook και Tik Tok, ξεδιπλώνουν ιστορίες Κύπριων που έφυγαν παιδιά από το νησί μας λόγω του πολέμου και της κατοχής, που όμως δεν ξέχασαν ποτέ τις ρίζες τους. Κάποιους από αυτούς τους γνωρίζει προσωπικά από την κυπριακή αδελφότητα στο Σύδνεϋ, άλλοι είναι πελάτες της και άλλοι μέλη της οικογένειάς της.

Όπως η κα Τασούλα, που θα την δεις πολλές φορές να πρωταγωνιστεί σε βίντεο. Το σπίτι της είναι γεμάτο φωτογραφίες, ενώ η ανάγκη να φιλέψει τη Δανιέλλα είτε με φαγητό, είτε ακόμη προσφέροντάς της λουλούδια πριν να αποχωρήσει από το σπίτι της, δημιουργεί αισθήματα χαράς και αναπόλησης.

Η ιστορία με τους στρατιώτες στην Μόρφου

Όμως από τις ιστορίες της κας Τασούλας, αυτή που συγκλονίζει περισσότερο είναι αυτή που περιγράφει κρατώντας την φωτογραφία του πατέρα της να αγκαλιάζει δύο στρατιώτες στην περιοχή του Αστρομερίτη. Περιγράφει πως στον πόλεμο, οι δύο στρατιώτες δεν πρόλαβαν να βγουν από την Μόρφου και φοβούνταν ότι θα τους βρουν οι Τούρκοι και θα τους σκοτώσουν. Συνάντησαν τον πατέρα της και του ζήτησαν να τους δείξει ένα άλλο δρόμο διαφυγής. «Τους έδειξε ένα άλλο δρόμο και κατάφεραν να βγουν από την περιοχή».

Οι δύο στρατιώτες, δύο χρόνια αργότερα συνάντησαν τον πατέρα της στον Αστρομερίτη, όπου έμενε με τον γιο του και εκεί τραβήχτηκε η φωτογραφία, η οποία έχει δημοσιευθεί σε μια σελίδα της Μόρφου στο facebook. Οι ίδιοι ήθελαν να μάθουν αν γνωρίζει κάποιος τον παππού τον Σήκα και η κα Τασούλα απευθύνει έκκληση να επικοινωνήσουν μαζί της. «Να μου στείλουν μήνυμα το τηλέφωνό τους και θα τους μιλήσω», λέει.

cats

@happy.gramps Kindness runs in Yiayia Tasoula’s family. A beautiful story during a terribly tragic time in Cyprus 49 years ago. If anybody knows the two soldiers in the photo, yiayia Tasoula would love to get in touch 🥰 #yiayia #cyprustiktok #cyprus #turkishinvasion1974 #wholesome #cyprushistory #yiayiashouse #greektiktok #grandmasoftiktok ♬ Get You The Moon - Kina

Παρόλα αυτά, η κα Τασούλα έχει και πολλές αστείες στιγμές, όπως αυτές που τη δείχνουν να μην αφήνει τη Δανιέλλα να φύγει χωρίς να δοκιμάσει από το αγαπημένο της φαγητό ή αυτό που της δίνει συμβουλές για να αποταθεί στον Άγιο Φανούριο για να βρει καλό γαμπρό. «Να εν καλός, να μεν έχει ελαττώματα, να μην μεθά …».

Σε άλλα βίντεο πρωταγωνιστούν ο παππούς Κυριάκος και η γυναίκα του η Χρυσούλλα, παντρεμένοι εδώ και 65 χρόνια. Από τη μια κα Χρυσούλα χαμογελά συνέχεια και του κάνει πλάκα, ο κος Κυριάκος από την άλλη δεν μπορεί να αντισταθεί και την πειράζει πίσω, ενώ δεν κρύβει και την αδυναμία που έχει στο αυτοκίνητό του, το οποίο πλένει με αγάπη σχεδόν μια φορά τη βδομάδα. «Στο κρεβάτι ήμασταν αγαπημένοι όταν έπρεπε, τώρα ο καθένας ζεσταίνει τη γωνιά του», είναι κάποια από τα τρυφερά λόγια που ακούγεται να του λέει.

Είναι και ο παππούς Νικόλας και η γιαγιά Μαρία, από την Ελλάδα. Εβδομήντα χρόνια παντρεμένοι περιγράφουν τις όμορφές τις ιστορίας της ζωής τους. «Τότε σου έλεγε η μητέρα σου αυτόν θα πάρεις και αυτό γινόταν. Ήταν άλλη ζωή», λέει εκείνη. « Ήμασταν φίλοι με τον μεγάλο αδελφό της. Ήμασταν γείτονες», λέει εκείνος.

Βέβαια, από τα βίντεο που αραδιάζονται ένα σωρό ιστορίες και γεγονότα, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η γιαγιά Παναγιώτα. Είναι η γιαγιά της Δανιέλλας, που αν την ψάξεις, τις περισσότερες ώρες της ημέρας θα την βρεις στην αυλή της, να μαζεύει ακόμη και κλιματοφύλλα για να φτιάξει το κυπριακό έδεσμα. Τα κουπέπια.

@happy.gramps Let us know if you’d like to see Yiayia Panayiota make her Koupepia using her very own vine leaves #cypriottiktok #greektiktok #cyprus #yiayia #yiayiashouse #grandmasoftiktok #grandmashouse #greekfood ♬ Sunshine - WIRA

Όλες αυτές οι ιστορίες που ξεπροβάλλουν από την σελίδα αυτή, είτε αφορά Κύπριους, είτε άλλους έχουν ως στόχο να μεταφέρουν προς τον κόσμο το μήνυμα της αγάπης από τα άτομα Τρίτης Ηλικίας, αλλά και το πώς οι αναμνήσεις, όσο δραματικές και να είναι, παραμένουν ανεξίτηλες για πάντα στο μυαλό μας. Η Δανιέλλα, είναι νεαρή σε ηλικίας, όμως γνωρίζει πως μέσα από επαφή της με Κύπριους που διαμένουν εδώ και χρόνια στο Σύδνεϋ, έχει κερδίσει πολλά και θέλει να μοιραστεί και άλλος κόσμος μαζί της ιστορίες των παππούδων τους. «Μπορούν να μας στείλουν τις ιστορίες τους Κύπριοι που μένουν και σε άλλες πόλεις της Αυστραλίας, για να τις δημοσιεύσουμε στο Happy Gramps. Θα ήταν όμορφο ακόμη και άτομα που διαμένουν στην Κύπρουνα μοιραστούν τις ιστορίες τους μαζί μας».

Η Δανιέλλα εκτός από το «Happy Gramps», έχει άλλη μια σελίδα την «Celebrating Seniors», που αφορά κυρίως στις υπηρεσίες που προσφέρει ως φυσιοθεραπεύτρια.

Δειτε Επισης

Νεφώσεις, βροχές και καταιγίδες στο μενού του καιρού-Πότε τίθεται σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Ορατό το σενάριο να φτάσει στο 100% η πληρότητα του Μακάρειου-Έξαρση και στις λοιμώξεις του δέρματος
«Λιώνει με η εικόνα να θυμούμαι τα τρία μου μωρά να κλαίσειν τζαι να θέλουν τη μάμα τους... Θωρώ τα στον ύπνο μου»
Ο Δήμος Λευκωσίας παρουσίασε το πρόγραμμα των χριστουγεννιάτικών του εκδηλώσεων
Τ. Χατζηττοφή: «Είμαι αποφασισμένη να κινητοποιήσω τους πάντες κατά του εξισλαμισμού της Κύπρου»
Θα συνεχίσει την «Προίκα του Μωρού» το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας
Οργιώδες παρασκήνιο για την απεργία των γιατρών-Βρήκε το… εμβόλιο ο Δίπλαρος, καταρχήν συμφωνία
Διακοπή παροχής νερού σε Κελλιά και Τρούλλους, λόγω διαρροής
Πέραν του 50% η αύξηση στα εγκεκριμένα ευρωπαϊκά κονδύλια για Κύπρο-Κεντρικός άξονας η μέγιστη δυνατή απορρόφηση
Πρόθυμη για διάλογο, ώστε να βρεθεί ολιστική λύση με τους γιατρούς, δηλώνει η Κυβέρνηση