Έγινε... Τούρκος ο Τατάρ με την επίθεση στο τζαμί στη Λεμεσό-Ζήτησε άμεση προσαγωγή των δραστών

Ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ότι η επίθεση κατά του τζαμιού στη Λεμεσό είναι μια εκδήλωση "εχθρικού θυμού ενάντια στην πίστη και τις ιερές αξίες περισσότερων από 2 δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο", κάτι που δεν μπορεί να εξηγηθεί, όπως είπε, μέσω της δημοκρατίας και της ελευθερίας της έκφρασης.

Σε γραπτή δήλωση ανέφερε ότι δεν πρέπει να λησμονείται ότι η ανεκτικότητα μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών και θρησκειών είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της παγκόσμιας ειρήνης και αρμονίας και είναι απαραίτητη για τον σεβασμό και την κατανόηση των λαών, διαφορετικών θρησκειών.

Σύμφωνα με τον Τατάρ "η ανεκτικότητα μεταξύ θρησκειών και πολιτισμών είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους πολλοί πολιτισμοί επιβίωσαν στην ιστορία".

Ο Τ/κ ηγέτης είπε πως οι προσπάθειες διαφορετικών θρησκειών και πολιτισμών να κατανοήσουν και να σεβαστούν ο ένας τον άλλον διασφαλίζουν τη διατήρηση της κοινωνικής ειρήνης.

«Για αυτόν τον λόγο, αυτή η αποτρόπαια επίθεση είναι επίσης επίθεση στην ανοχή και στην προσπάθεια προστασίας των κοινών αξιών της ανθρωπότητας», σημείωσε.

Ο Τατάρ ζήτησε άμεση προσαγωγή των δραστών στη δικαιοσύνη και πρόσθεσε πως τέτοιες απαρχαιωμένες επιθέσεις - κατά την έκφρασή του - αποτελούν απειλή για την ανθρωπότητα σε ολόκληρο τον κόσμο και είναι δυναμίτης για την παγκόσμια ειρήνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έριξε μολότοφ και προκάλεσε ζημιές σε τζαμί στη Λεμεσό-Καταγράφηκε από κλειστό κύκλωμα

Για ισλαμοφοβία μίλησε ο Ουστέλ

Eξάλλου ο «πρωθυπουργός» Ουνάλ Ουστέλ σε γραπτή δήλωση μίλησε για ισλαμοφοβία και ευχήθηκε να τερματιστούν τέτοιες επιθέσεις.

Ο Ουστέλ μίλησε για επίθεση κατά των μουσουλμάνων που ζουν στη «νότια Κύπρο» - όπως αναφέρθηκε στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας - αλλά και σε ολόκληρο τον ισλαμικό κόσμο γενικότερα και πρόσθεσε ότι ευτυχώς δεν υπήρξαν απώλειες ζωών.

Προέβαλε τον ισχυρισμό ότι «τέτοιες απειλητικές αντιισλαμικές επιθέσεις κατά των Τουρκοκυπρίων στο νησί της Κύπρου αποτελούν απόδειξη της ύπαρξης της φασιστικής νοοτροπίας που επικρατεί στην ελληνοκυπριακή πλευρά».

«Η ελληνοκυπριακή διοίκηση» - όπως χαρακτήρισε την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας - «θα πρέπει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα το συντομότερο δυνατό, στο πλαίσιο της ευθύνης της για την προστασία της ελευθερίας της λατρείας και της ιερότητας των χώρων λατρείας. Τέτοιες επιθέσεις δεν στοχεύουν μόνο μουσουλμάνους, αλλά αποτελούν επίσης κοινή απειλή για όλη την ανθρωπότητα», υποστήριξε.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι η «ελληνοκυπριακή διοίκηση», η οποία, είπε, δεν κατάφερε να βρει τους δράστες παρόμοιων επιθέσεων σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν, θα ξεκινήσει την απαραίτητη έρευνα για την άμεση σύλληψη των δραστών αυτής της τελευταίας επίθεσης και ότι οι δράστες θα τιμωρηθούν τον πιο αυστηρό τρόπο.

Λύπη εκφράζει ο Ακάνσόϊ 

Το επεισόδιο σχολίασε και ο ΓΓ του CTP Ασίμ Ακάνσοϊ ο οποίος σε γραπτή δήλωσε εξέφρασε τη βαθιά του λύπη.

Είπε ότι τελευταία και στις δύο πλευρές της Κύπρου έχει αναπτυχθεί η συνήθεια των πολιτικών ελιγμών στη βάση των πεποιθήσεων και ότι αυτή η επικίνδυνη συνήθεια έχει αρχίσει να ασκεί πίεση σε θρησκευτικούς χώρους και είναι εις βάρος των θρησκευτικών πεποιθήσεων.

Ο Ακάνσοϊ είπε ότι οι άνθρωποι όλων των θρησκειών που ζουν στο νησί της Κύπρου πρέπει να ζουν ελεύθερα, να θρησκεύονται και να συνυπάρχουν ειρηνικά, αναπτύσσοντας τον «νόμο της αδελφοσύνης».

Είπε επίσης ότι είναι σημαντικό να διερευνηθεί η επίθεση και τα αποτελέσματα της έρευνας να δημοσιοποιηθούν για να αποφευχθούν άλλες προκλήσεις.

Δειτε Επισης

Κήρυξαν πένθος στα κατεχόμενα για την φωτιά σε ξενοδοχείο στην Τουρκία
Αρνητικός με το πακέτο του Προέδρου ο Τατάρ-Φωνάζει για όλα, ετοιμάζει επιστολή προς τον Γκουτέρες
Συγχαρητήρια επιστολή στον νέο Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων έστειλε η Αννίτα Δημητρίου
Σύγκληση Εθνικού και απαντήσεις για το πακέτο των οχτώ σημείων αναμένει ο Στεφάνου
Οι αλλαγές που προωθούνται για το δικαίωμα ψήφου από τα 17
Την επόμενη εβδομάδα η συνάντηση Μενελάου και Ονάρ για τα σημεία διέλευσης
Πράσινο Υπουργικού για το δικαίωμα ψήφου από τα 17-Η δέσμη με δεκατρείς τροποποιήσεις στη νομοθεσία
«Ιστορική» χαρακτήρισε ο ΠτΔ την απόφαση για έγκριση δικαιώματος ψήφου από τα 17 έτη
Δικαίωμα ψήφου στα 17 και αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους επί τάπητος στο Υπουργικό
Ξαναζωντάνεψε η συζήτηση για το Κυπριακό στο εσωτερικό μέτωπο-Το ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ και οι διαφωνίες