Σε πολλαπλά μέτωπα η μάχη κατά της παράτυπης μετανάστευσης-Νέα όπλα που ενισχύουν τις άμυνες

Μεγάλη κινητικότητα φαίνεται να υπάρχει τους τελευταίους μήνες γύρω από το πονοκέφαλο που λέγεται μεταναστευτικό, με την Κυβέρνηση να ψάχνει τρόπους να κλείσει τις τρύπες που υπάρχουν, ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η κατάσταση και να απαμβληνθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα. Μετά τα μέτρα που λήφθηκαν για αντιμετώπιση της κατάστασης στη Χλώρακα, το Υπουργείο Εσωτερικών ενώνει δυνάμεις με το Υπουργείο Εργασίας και θέτει στο μικροσκόπιο την αδήλωτη εργασία.

Τα φαινόμενα που παρατηρήθηκαν στην Χλώρακα, με τις επιθέσεις σε αστυνομικούς και την κατάληψη του ξενοδοχείου St. Nicholas από μερίδα μεταναστών, θορύβησαν την Κυβέρνηση, η οποία έλαβε στοχευμένες αποφάσεις για την περιοχή, ενώ τα εμπλεκόμενα Υπουργεία και υπηρεσίες, μετά από οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, κάθισαν εκ νέου στο τραπέζι, πραγματοποιώντας συσκέψεις επί συσκέψεων, για να καθορίσουν τα επόμενά τους βήματα.

Μετά από συντονισμό, Κωνσταντίνος Ιωάννου και Γιάννης Παναγιώτου φαίνεται ότι κατέληξαν σε καινούργιο συντονισμό, με στόχο να χτυπήσουν στην αδήλωτη εργασία, όπου απασχολούνται αρκετοί αλλοδαποί και μετανάστες, καθώς θεωρείται ως πόλος έλξης για παράνομη εργασία, από υπηκόους τρίτων χωρών. Στόχος των δύο υπουργών είναι να συντονίσουν τις ενέργειές τους και να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους, ειδικά σε περιοχές για τις οποίες υπάρχουν καταγγελίες και ενδείξεις ότι παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα και μάλιστα, οι ενέργειες των αρμοδίων θα ξεκινήσουν από τις εν λόγω περιοχές.

Πάντως, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση, από τον έλεγχο που πραγματοποιείται ήδη για πάταξη της αδήλωτης εργασίας, παρατηρήθηκαν περιπτώσεις που αλλοδαποί πλαστογραφούν έγγραφα, με στόχο την παραπλάνηση των αρμοδίων οργάνων του κράτους. Προς αυτό το σκοπό έχει ενταχθεί ένα πρόσθετο μέτρο, που θα παρέχει πρόσβαση στα αρμόδια Υπουργεία στο σύστημα αλλοδαπών, για να ελέγχουν την κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Ουσιαστικά, η εν λόγω ενέργεια περιλαμβάνει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των δύο Υπουργείων, ώστε να είναι σε θέση να μπορούν να ελέγχουν το καθεστώς εργασίας των αλλοδαπών, καθώς επίσης και αν έχουν δικαίωμα στην εργασία. Αυτό είναι ένα από τα μέτρα, που θα βοηθήσει στον αποτελεσματικότερο έλεγχο, καθώς επίσης και στη μείωση της γραφειοκρατίας.

Πάντως, Υπουργείο Εσωτερικών και Υπουργείο Εργασίας αναμένεται να έχουν στενή συνεργασία, για εντατικοποίηση των ελέγχων, καθώς επίσης και την αναβάθμιση των μηχανισμών επιθεώρησης, ενώ Ιωάννου και Παναγιώτου θα αξιολογούν την κατάσταση ανά τακτά χρονικά διαστήματα, αφού έχουν θέσει ως στόχο τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας και τη σωστή κάλυψη των αναγκών της.

Σύμφωνα με το με τις διατάξεις της περί Αλλοδαπών και Μεταναστεύσεως νομοθεσίας η εργoδότηση αλλoδαπoύ χωρίς τηv απαιτoύμεvη από τo Νόμo άδεια ή η εργoδότηση κατά παράβαση τωv όρωv άδειας εργoδότησης ή η εργoδότηση κατά παράβαση oπoιoυδήπoτε άλλoυ vόμoυ ή καvovισμoύ, συvιστά αδίκημα τιμωρoύμεvo με πoιvή φυλάκισης μέχρι 5 έτη ή/και με χρηματική πoιvή μέχρι €20.000.

Επιπρόσθετα, η νομοθεσία προβλέπει την επιβολή διοικητικού προστίμου μέχρι και €1.500 (το οποίο φτάνει και μέχρι €3.000 σε περίπτωση οποιασδήποτε μεταγενέστερης παράβασης), καθώς και στέρηση του δικαιώματος απασχόλησης υπηκόου τρίτης χώρας σε εργοδότες που παραβιάζουν τη νομοθεσία.

Επίσης, σύμφωνα με την περί Προσφύγων νομοθεσία, εργοδότης που απασχολεί αιτητή διεθνούς προστασίας κατά παράβαση του νόμου, διαπράττει ποινικό αδίκημα και υπόκειται σε ποινή φυλάκισης μέχρι και 3 έτη ή/και σε χρηματική ποινή μέχρι και €8.000.

Μειωμένες οι αιτήσεις ασύλου το 2023

Στο μεταξύ, η κατάσταση γύρω από το μείζον ζήτημα του μεταναστευτικού φαίνεται ότι έχει αρχίσει να καλυτερεύει και αυτό φαίνεται από τα στοιχεία, που βρίσκονται ενώπιον του Υπουργείου Εσωτερικών, που φανερώνουν μία σημαντική μείωση στον αριθμό των αιτήσεων ασύλου, μέσα σε πέντε μήνες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το Υπουργείο Εσωτερικών, οι αιτήσεις ασύλου από το Μάρτιο μέχρι τον Ιούλιο του 2023, έχουν παρουσιάσει μείωση 53%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Συγκεκριμένα, για την εν λόγω περίοδο του 2023 έχουν υποβάλει αίτηση για άσυλο 4,978 άτομα, σε αντίθεση με τα 10.625 άτομα το 2022.

1

Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Εσωτερικών συνεχίζει τις μετεγκαταστάσεις αλλοδαπών, αφού κατά την ίδια χρονική περίοδο, έγιναν 840 μεταφορές μεταναστών σε άλλα κράτη μέλη, ενώ για πρώτη φορά η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, το τελευταίο τετράμηνο σημειώνει αριθμούς περισσότερων μεταναστών που αναχωρούν από Κύπρο σε σχέση με εκείνους που εισέρχονται.

Όσον αφορά στις επιστροφές, οι αριθμοί είναι αυξημένοι σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, γεγονός που χαρακτηρίζεται ως ενθαρρυντικό. Συγκεκριμένα, την περίοδο Μαρτίου-Ιουλίου 2022 οι επιστροφές ανέρχονται στις 2,323, ενώ την αντίστοιχη περίοδο για το 2023 οι επιστροφές ανέρχονται στις 3,672.

Μειώθηκαν οι διαμένοντες στο Πουρνάρα

Πάντως, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο Κέντρο Φιλοξενίας «Πουρνάρα», που βρίσκεται στην Κοκκινοτριμιθιά, αφού από η νυν ηγεσία συνέχισε και επέκτεινε τις εργασίες για αναβάθμιση. Αυτή τη στιγμή, οι χώροι του Πουρνάρα έχουν οχυρωθεί πλήρως με νέα περίφραξη, η οποία έχει αποτρέψει σε μεγάλο βαθμό την έξοδο μεταναστών, στους δρόμους του χωριού.

Το γεγονός ότι η εικόνα έχει αλλάξει στο Κέντρο Φιλοξενίας φαίνεται και από τους αριθμούς των διαμενόντων, καθώς μέχρι τις 21 Αυγούστου 2023 καταγράφηκαν 892, ενώ την αντίστοιχη περίοδο του 2022, ο αριθμός των διαμενόντων ανερχόταν στους 1805. Βάσει των εν λόγω στοιχειών, η μείωση στον αριθμό των ατόμων που παραμένουν στο Πουρνάρα ξεπερνά το 50%, κάτι που φανερώνει ότι υπάρχει καλύτερη και γρηγορότερη εξέταση των αιτήσεων ασύλου.

Δειτε Επισης

Έστειλαν στην Ελλάδα το πόρισμα της Ε.Φ. για την έκρηξη της χειροβομβίδας-Δεύτερη έρευνα από την ΕΛΔΥΚ
Ο κάτοχος σκύλου που προκάλεσε τροχαίο στον αυτοκινητόδρομο στο επίκεντρο διαμάχης ενώπιον Δικαστηρίου
Στα χαρακώματα Αστυνομία και μοναχοί-Διαφωνούν στον... ηλεκτρονικό τρόπο υποβολής καταγγελίας για κλοπή
Πόκερ το Ελεγκτικό Συμβούλιο, εύκολη εξίσωση ο διαχωρισμός εξουσιών Εισαγγελέα-Οι πρώτες τάσεις των κομμάτων
Η διαβούλευση στον ΔΗΣΥ για το Κυπριακό, ο γαλάζιος ελέφαντας και οι ισορροπίες της βάσης
Κεραυνός προκάλεσε πυρκαγιά στην Κοιλάδα των Κέδρων στο Δάσος Πάφου
Καθίζηση οδοστρώματος σε δρόμο της Πάφου-Ανακοίνωση της Αστυνομίας
Αγόρασαν κινητά με κλοπιμαίες κάρτες στη Λεμεσό-Χειροπέδες σε ένα πρόσωπο
Υπό πλήρη έλεγχο δασική πυρκαγιά στους Τρούλλους Λάρνακας
Διόρισαν νέο δικηγόρο οι μοναχοί για το Συνοδικό-Δεν θα ζητήσουν αναβολή, επανήλθε όμως ο Βαβούσκος