Δεν αναμένονται προβλήματα στην παροχή ηλεκτρισμού-Καθησυχαστικοί οι αρμόδιοι

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι αρμόδιοι αναφορικά με την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, παρά τα προβλήματα προμήθειας καυσίμων που αντιμετωπίζει η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου τις τελευταίες ημέρες. Όπως εξηγούν, υπάρχει επάρκεια αποθεμάτων για να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες μέχρι να γίνει η παράδοση του φορτίου και, ως εκ τούτου, δεν αναμένεται να παρουσιαστούν οποιαδήποτε προβλήματα στην ηλεκτροδότηση ή να ζητηθεί από τους καταναλωτές να προβούν σε εξοικονομήσεις.

Το ζήτημα προέκυψε, σύμφωνα με την Εκπρόσωπο Τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου, επειδή ο προμηθευτής ενημέρωσε την ΑΗΚ ότι θα υπάρχει καθυστέρηση στην παράδοση του φορτίου καυσίμων που παρήγγειλε η Αρχή. Σημειώνεται ότι η Αρχή προβαίνει σε σχετικές παραγγελίες κάθε δύο με τρεις εβδομάδες και έπρεπε το φορτίο να είχε παραδοθεί, αλλά για άγνωστους λόγους, αυτό δεν κατέστη δυνατόν. Η ΑΗΚ, ωστόσο, αισιοδοξεί ότι θα γίνει τις προσεχείς ημέρες η επόμενη παράδοση, ενώ συνεχίζει κανονικά τη διαδικασία παραγγελιών της.

Όπως εξήγησε η κ. Παπαδοπούλου, η ΑΗΚ τηρεί την υποχρέωσή της να διαθέτει αποθέματα καυσίμων και αυτή τη στιγμή το απόθεμά της είναι επαρκές για τρεις μήνες. Ως εκ τούτου, επεσήμανε, παρόλο που ξεκίνησε να γίνεται χρήση του αποθέματος, «εκτός απροόπτου, δεν θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα».

Παρόμοιες διαβεβαιώσεις δίνει και ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου, που εκτιμά ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί με την παραλαβή του φορτίου από την ΑΗΚ. Όπως ανέφερε στον REPORTER ο Εκπρόσωπος Τύπου, Βραχίμης Κουτσόλουκας, αυτή τη στιγμή, λόγω υψηλών θερμοκρασιών, είμαστε σε συνθήκες υψηλής κατανάλωσης, αλλά πρόκειται για συνηθισμένη υψηλή κατανάλωση του καλοκαιριού και όχι στα επίπεδα ρεκόρ που καταγράφονταν κατά τον καύσωνα του Ιουλίου.

Σε ό,τι αφορά τη διακοπή που έγινε στην παροχή προς τα κατεχόμενα την Τετάρτη, στην οποία αναφέρονταν τα δημοσιεύματα του τ/κ Τύπου, δήλωσε πως ήταν προληπτικού χαρακτήρα, ώστε να γίνει εξοικονόμηση καυσίμων. Ακολούθως διαπιστώθηκε ότι ο Διαχειριστής είναι σε θέση να προσφέρει παροχή περιορισμένης ποσότητας, κάτι που γίνεται από την Πέμπτη.

Σημειώνεται ότι τα δίκτυα της ΑΗΚ και των κατεχομένων είναι συνδεδεμένα, κυρίως για προληπτικούς λόγους, για να αντιμετωπίζονται, δηλαδή, περιπτώσεις βλαβών ή αυξημένων αναγκών παραγωγής και υπάρχει η δυνατότητα το ένα δίκτυο να τραβά ρεύμα από το άλλο. Ακολούθως γίνεται συμψηφισμός της ανταλλαγής ρεύματος και πιστώνεται οικονομικά η διαφορά. Ωστόσο, από τα μέσα Ιουλίου, η παροχή από την ΑΗΚ προς τα κατεχόμενα είναι συνεχής, καθώς δήλωσαν αδυναμία επαρκούς παραγωγής και έτσι αγοράζουν συστηματικά ρεύμα από τις ελεύθερες περιοχές. Η συμφωνία παροχής λήγει στα τέλη του τρέχοντος μήνα και δεν είναι μέχρι στιγμής γνωστό κατά πόσον θα ζητήσουν ανανέωσή της ή θα επιστρέψουμε στο καθεστώς της ανταλλαγής λόγω βλαβών.

Δειτε Επισης

Σκαρφαλώνει στους 35βαθμούς ο υδράργυρος-Θα παρατηρείται σκόνη στην ατμόσφαιρα
Kινδυνεύει να τεθεί σε υπολειτουργία το Κεντρικό Σύστημα Μητρώων Κρατικών Ενισχύσεων-Καμπανάκι από Έφορο
Τελέστηκαν στη Λευκωσία τα εγκαίνια Υπαίθριου Ψηφιακού Διαδραστικού Μουσείου
Επ. Ισότητας: Στόχος να δίνονται χώρος και φωνή στις γυναίκες
Στη δημοσιότητα επιστολή ΥΠΕΣ για τ/κ κινηματογράφο έδωσε ο Δήμος Λεμεσού
Μ. Δαμιανός: Το Υπουργείο Υγείας στηρίζει προσπάθειες ιατρικής κοινότητας
«Προς αξιοποίηση η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη»-Όσα ισχυρίζεται ειδικός
ΕΒΕ Πάφου: Καμία προσφορά για γέφυρα σύνδεσης βιομ. περιοχών Μεσογής–Τρεμιθούσας
Αυξημένη σκόνη στην ατμόσφαιρα-Έρχεται άνοδος της θερμοκρασίας
Καθησυχάζουν οι ειδικοί για τον παρβοϊό στην Κύπρο-Τα συμπτώματα και ο τρόπος μετάδοσης στα παιδιά