Έθεσε προτεραιότητες και χαρτογράφησε τα επόμενα της βήματα η Κυβέρνηση

Οι προτεραιότητες της Κυβέρνησης αναλύθηκαν κατά την μαραθώνια συνεδρία στην προεδρική κ

κατοικία στο Τρόοδος, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από νωρίς το πρωί. Η άτυπη συνεδρία λειτούργησε ως ευκαιρία για συντονισμό δράσεων αλλά και ανάλυση των προτεραιοτήτων της Κυβέρνησης γενικότερα και του κάθε Υπουργείου ειδικότερα, με έμφαση και στην οικονομική δυνατότητα υλοποίησης των δράσεων.

Όπως μετέδωσε το ΡΙΚ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε από κάθε Υπουργό και Υφυπουργό το πλάνο δράσης του για εφαρμογή του κυβερνητικού έργου, καθώς και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους. Τόνισε, δε, την ανάγκη να προωθηθούν ζητήματα που αναζητούν λύσεις και βοηθούν τους πολίτες να αντιμετωπίζουν την γραφειοκρατία, όπως για παράδειγμα η προσφορά υπηρεσιών μέσω κινητού.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, καθορίζοντας τις δικές του προτεραιότητες, ο Πρόεδρος τόνισε την ανάγκη για προσοχή στην οικονομία και ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, καθώς για προώθηση της υλοποίησης αναπτυξιακών έργων. Επίσης, ψηλά στην ατζέντα έθεσε την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, την ενίσχυση της ασφάλειας και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Σε ό,τι αφορά το κοινωνικό πρόσωπο της Κυβέρνησης, ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε την προώθηση των αλλαγών στην παιδεία, οι οποίες θα ενισχύσουν εκπαιδευτικό σύστημα, τη διαχείριση των προκλήσεων στην υγεία και την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων στο ΓεΣΥ και στα νοσοκομεία. Κορυφαία προτεραιότητα της Κυβέρνησης παραμένει, βεβαίως, η επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, καθώς και η περαιτέρω ανάπτυξη πολυεπίπεδων σχέσεων στην εξωτερική πολιτική.

Στην ουσία, η συνεδρία αυτή λειτούργησε ως αξιολόγηση των μέχρι στιγμής πεπραγμένων της Κυβέρνησης, ενώ κάθε μέλος της είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τον δικό του οδικό χάρτη για τα επόμενα βήματα. Στο πλαίσιο αυτό, οι Υπουργοί παρουσίασαν τα όσα έχουν πετύχει μέχρι στιγμής και όσα βρίσκονται σε τροχιά ολοκλήρωσης, καθώς και τις ελλείψεις και τα προβλήματα που κατέγραψαν τα Υπουργεία τους. Μέσα από την ανάλυση τέθηκαν οι στόχοι και αποφασίστηκαν οι δράσεις που θα προωθηθούν, ώστε να υλοποιηθεί το κυβερνητικό πρόγραμμα στο πλαίσιο ενός ρεαλιστικού χρονοδιαγράμματος.

Αυτή η συζήτηση λειτούργησε και ως βάση ενόψει της κατάρτισης του Κρατικού Προϋπολογισμού, αφού δημιουργήθηκε μια σαφής εικόνα των αναγκών που υπάρχουν και ιεραρχήθηκαν ζητήματα, που είναι συμβατά με τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να προβεί σε υποδείξεις για τα ζητήματα που ο ίδιος θεωρεί φλέγοντα, ενώ αναδείχθηκαν και μέσα από τον διάλογο θέματα στα οποία πρέπει να δοθεί η δέουσα σημασία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σεπτέμβριος θεωρείται το όριο μεταξύ της ολοκλήρωσης εκκρεμοτήτων που η Κυβέρνηση «κληρονόμησε» από τους προκατόχους της και της έναρξης της ουσιαστικής εφαρμογής του προγράμματος διακυβέρνησής της. Παρόλο που προφανώς προωθήθηκαν δράσεις, αναμένεται πως τώρα θα μπει στα βαθιά και με όπλο τον δικό της Προϋπολογισμό, προσαρμοσμένο στη δική της φιλοσοφία και τις δικές της προτεραιότητες, θα είναι σε θέση να επισπεύσει την εφαρμογή των σχεδιασμών της.

Δειτε Επισης

Καταγγελτική η αντίδραση του ΑΚΕΛ για Στρατηγικό Διάλογο με ΗΠΑ-Χαιρετίζουν ΔΗΣΥ και συμπολίτευση
Ανησυχούν οι Τ/κ για τις ανεξέλεγκτες εισόδους αλλοδαπών στα κατεχόμενα
Στο Παρίσι ο Υπουργός Άμυνας για την έκθεση EUROSATORY 2024
Την Τετάρτη αναλαμβάνει καθήκοντα ο Υφυπουργός Μετανάστευσης
Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector-«Θα μειώσει το κόστος ηλεκτρισμού για τον καταναλωτή»
Την ανάγκη στήριξης των καταναλωτών για το ρεύμα και το καλοκαίρι επισημαίνει ο ΔΗΣΥ
Και επίσημα μέλος του ECR το ΕΛΑΜ-Συμμετείχε στην πρώτη συνεδρίαση ο Γεάδη
Τερματισμός λειτουργίας Κλάδου Οικοδομών Επαρχιακής Διοίκησης Λευκωσίας
Προσωρινό ναυάγιο για τις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ-Το παρασκήνιο
Στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Αυστρίας