Παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου μετά τις αποκαλύψεις για κλοπές αρχαιοτήτων

Ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Hartwig Fischer παραιτείται, έπειτα από τις αποκαλύψεις για τις κλοπές αρχαιοτήτων αμύθητης αξίας.

Σε δήλωσή του, είπε ότι ήταν προφανές ότι το μουσείο «δεν ανταποκρίθηκε όσο ολοκληρωμένα θα έπρεπε» όταν ειδοποιήθηκε για τις κλοπές το 2021.

Ο ίδιος απέσυρε επίσης τις παρατηρήσεις που έκανε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για τον έμπορο έργων τέχνης που ειδοποίησε πρώτος το μουσείο για τις κλοπές. Είπε ότι εξέφρασε «ειλικρινή λύπη» για τα «λανθασμένα» σχόλια.

Σάλος από τις αποκαλύψεις

Σημειώνεται πως η αστυνομία του Λονδίνου, την Πέμπτη είχε ανακρίνει έναν άνδρα για τις κλοπές. Όπως έχει γίνει γνωστό, το περιστατικό κλοπής αρχαίων κειμηλίων από στέλεχος του Βρετανικού Μουσείου είχε καταγγελθεί από το 2020 και δεν είχε γίνει απολύτως τίποτα.

Ειδικότερα, εμπειρογνώμονας είχε εντοπίσει τα χαμένα πολύτιμα αντικείμενα σε δημοπρασία, και το ανέφερε, αλλά παρά την πληροφορία, το 2020, δεν λήφθηκε καμία ενέργεια μέχρι φέτος, οπότε το ανώτερο στέλεχος του Μουσείου απολύθηκε. Δεν έχει συλληφθεί από την αστυνομία, αλλά απολύθηκε αφού διαπιστώθηκε ότι αντικείμενα «λείπουν, κλάπηκαν ή είχαν υποστεί φθορές».

Τα αντικείμενα που λείπουν από τη συλλογή περιλαμβάνουν χρυσά κοσμήματα, κομμάτια γυαλιού και ημιπολύτιμους λίθους που χρονολογούνται από το 1500 π.Χ. μέχρι και τον 19ο αιώνα μ.Χ., και καταλάμβαναν μια «σημαντική χρονική περίοδο».

Ποιος είναι ο υπεύθυνος

Πρόκειται για τον Πίτερ Τζον Χιγκς 56 ετών, ο οποίος εργαζόταν στο Βρετανικό Μουσείο επί 35 χρόνια, και ήταν ανώτερος επιμελητής του μουσείου, με εξειδίκευση στο τμήμα που σχετίζεται με τους αρχαίους ελληνικούς θησαυρούς. Ο Χιγκς φέρεται να είναι το μέλος του προσωπικού που έβαζε προς πώληση τα ανεκτίμητης αξίας αντικείμενα στο eBay.

Πηγή: Έθνος

Δειτε Επισης

Σοκ στη Νότια Αφρική-Λευκός αγρότης πυροβόλησε δύο μαύρες γυναίκες και τις τάισε στα γουρούνια
Συναγερμός στο Αμβούργο για κρούσματα του ιού Μάρμπουργκ-Ζευγάρι εμφάνισε συμπτώματα
Πρώτος γύρος ανακατατάξεων από Αρχηγό-Μετατέθηκε Αγιώτης και Νικολεττής, «κόπηκαν» οι δύο θέσεις του Ανδρέου
Πάει Λονδίνο και μετά Νέα Υόρκη για τριμερή ο Πρόεδρος-Στις 15 του μήνα το ραντεβού
Ανακοίνωσε τριμερή χωρίς ημερήσια διάταξη στις 15 Οκτωβρίου ο Τατάρ
Αντίθετος με ισραηλινή επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν ο Μπάιντεν
Συγκλονίζει ο πατέρας του 26χρονου που σκοτώθηκε στο Τελ Αβίβ-«Αυτή η τρέλα σκοτώνει και αθώους ανθρώπους»
Μητέρα που μπήκε μπροστά να προστατεύσει τον γιο της ανάμεσα στα θύματα της τρομοκρατικής στο Τελ Αβίβ
«Μία στο εκατομμύριο»-Γυναίκα με δύο μήτρες γέννησε δίδυμα
Διαζύγιο Κυβέρνησης με ανάδοχο εταιρεία για το ejustice-Στη ζυγαριά τα σενάρια για την επόμενη μέρα