Ετοιμασίες για τη συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν

Η συνάντηση των Προέδρων Ρωσίας και Τουρκίας ήδη ετοιμάζεται, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, ενώ διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι τελικά θα πραγματοποιηθεί στο Σότσι στις 4 Σεπτεμβρίου με οικοδεσπότη τον Βλαντίμιρ Πούτιν και όχι στην Τουρκία εντός Αυγούστου, όπως επανειλημμένως είχε δηλώσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Είναι κατανοητό ότι η συνάντηση θα γίνει σύντομα. Συνήθως παρ’ όλ’ αυτά συγχρονίζουμε τις ανακοινώσεις για τέτοιες επισκέψεις με τις χώρες-εταίρους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ερωτηθείς για την επικείμενη συνάντηση των δύο προέδρων.

«Θα σας το ανακοινώσουμε έγκαιρα, πότε και πού ακριβώς θα γίνει. Ήδη ετοιμάζεται και ετοιμάζεται εξαιρετικά εντατικά», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου Προέδρου.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, που επικαλείται το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ΤΑΣΣ, η συνάντηση σχεδιάζεται να γίνει σε ρωσικό έδαφος με πιθανή ημερομηνία την 4η Σεπτεμβρίου και τόπο διεξαγωγής της το Σότσι.

Κατά το ρωσικό πρακτορείο και τουρκικά ΜΜΕ σήμερα βρίσκεται στο Κίεβο ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν, ο οποίος θα έχει διαβουλεύσεις σχετικά με την επανέναρξη λειτουργίας της «συμφωνίας για τα σιτηρά», που έχει διακοπεί έπειτα από την απόσυρση της Ρωσίας από αυτή. Ο κ. Φιντάν αναμένεται στη συνέχεια να επισκεφθεί και τη Μόσχα, επιμένοντας στη διακηρυγμένη πρόθεση της Άγκυρας να επανεργοποιηθεί η λεγόμενη και «πρωτοβουλία της Μ.Θάλασσας».

Η Μόσχα με τη σειρά της επανέλαβε ότι η συμφωνία για τα σιτηρά μπορεί να επανισχύσει μόνο εφόσον υλοποιηθεί το λεγόμενο και «ρωσικό τμήμα» της, το οποίο αφορά στην ανεμπόδιστη εξαγωγή σιτηρών και λιπασμάτων ρωσικής παραγωγής, παράλληλα με εκείνα, που έχουν προέλευση την Ουκρανία.

«Διορθώνοντας» σχετικές δηλώσεις του Τούρκου ηγέτη για τον τόπο και το χρόνο της συνάντησής του με τον Ρώσο ομόλογό του, το Κρεμλίνο είχε δηλώσει στις αρχές Αυγούστου ότι η ημερομηνία και το σημείο συνάντησης θα συμφωνηθούν δια της διπλωματικής οδού «και δεν θα είναι υποχρεωτικά στην Τουρκία». Σύμφωνα με το ΤΑΣΣ, ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου επεσήμανε ότι «τώρα είναι καιρός, που ο Βλαντιμίρ Πούτιν πρέπει να βρίσκεται στη Ρωσία, γι’ αυτό είναι δύσκολο να πραγματοποιεί κάποιες επισκέψεις».

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Δίνει μάχη για τη ζωή ο Πρωθυπουργός της Σλοβακίας μετά την απόπειρα φόνου-«Μεταξύ ζωής και θανάτου»
ΒΙΝΤΕΟ: Τέσσερις νεκροί από σφοδρή κακοκαιρία στο Χιούστον
Αστυνομικοί σκότωσαν άνδρα που επιχείρησε να κάψει συναγωγή, στη Γαλλία
Ξεκίνησε η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω της προβλήτας στη Γάζα
Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι εξουδετέρωσε περισσότερα από 100 ουκρανικά drones
Αναφορές για πυροβολισμούς κοντά στην ισραηλινή πρεσβεία στη Στοκχόλμη
Γονείς βασάνιζαν την 3χρονη κορούλα τους για μέρες πριν πεθάνει-Καταδικάστηκαν σε ισόβια
Νεκροί μητέρα και παιδί μετά από επίθεση drones της Ουκρανίας στη Ρωσία
Η κυβέρνηση της Ισπανίας αρνήθηκε να δώσει άδεια ελλιμενισμού σε πλοίο που μετέφερε όπλα στο Ισραήλ
ΝΑΤΟ: Αυξήθηκαν κατά 20% το πρώτο τρίμηνο του 2024 οι αποστολές μαχητικών για την αναχαίτιση ρωσικών αεροσκαφών