Το δράμα των αγνοουμένων και των πεσόντων σε αριθμούς-Αναζητούνται 1249 Ε/κ, τα 108 γυναικόπαιδα

Το μέγεθος της τουρκικής θηριωδίας του 1974, αλλά και της ακλόνητης στάσης του κατοχικού καθεστώτος να αρνούνται πρόσβαση στα αρχεία τους, στα οποία υπάρχουν μαρτυρίες για την τύχη των χιλιάδων αγνοουμένων, φανερώνουν τα στοιχεία που έχουν ενώπιον τους οι Αρχές. Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει σχεδόν 50 χρόνια από την Τουρκική Εισβολή, που ξεκλήρισε ολόκληρες οικογένειες, μέχρι και σήμερα, δεν έχει εξακριβωθεί η τύχη του 50% των αγνοουμένων, ενώ για πρώτη φορά υπάρχουν ξεκάθαρα στοιχεία για τις γυναίκες αγνοούμενες και τα παιδιά και την ίδια ώρα διευκρινίστηκε η εικόνα για τους πεσόντες και τους αιχμαλώτους.

Οι πληγές που άνοιξαν το καλοκαίρι του 1974 παραμένουν ανοιχτές, για τους εκτοπισμένους πρόσφυγες, που έφυγαν από τα σπίτια τους χωρίς τίποτα, αλλά περισσότερο για τους συγγενείς των αγνοουμένων, Ελληνοκύπριων και Ελλαδιτών, που μέχρι και σήμερα δεν έχουν μάθει για την τύχη των δικών τους ανθρώπων. Προς αυτό το σκοπό, το γραφείο της Επικεφαλής για ανθρωπιστικά θέματα αγνοουμένων και εγκλωβισμένων έθεσε ως όραμα την εξακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων, αξιολογώντας κάθε πληροφορία που θα μπορούσε να συμβάλει, απευθύνοντας μάλιστα έκκληση προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ μέσα σε ένα μήνα έχουν πραγματοποιηθεί τέσσερις ταυτοποιήσεις αγνοουμένων σε συνεργασία με τη ΔΕΑ.

Αυτό που τονίζεται από πλευράς της Άννας Αριστοτέλους και του γραφείου της, είναι ότι κύριος στόχος τους είναι η εξακρίβωση της τύχης κάθε αγνοούμενου που χάθηκε κατά την τουρκική εισβολή, καθώς επίσης και στις δικοινοτικές συγκρούσεις της περιόδου 1963-1964. «Όραμα μας είναι πλέον οι μηδέν αγνοούμενοι», είχε αναφέρει η Επικεφαλής για ανθρωπιστικά θέματα αγνοουμένων και εγκλωβισμένων στο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων.

Ο αριθμός των γυναικών και παιδιών αγνοουμένων

Μετά από στατιστική ανάλυση, στην οποία προέβη το γραφείο της κας. Αριστοτέλους, συνολικά οι αγνοούμενοι, τόσο από την Τουρκική Εισβολή, όσο και από τις δικοινοτικές συγκρούσεις του 1963-1964, αλλά και οι πεσόντες του 1974 ανέρχονται στους 2,357 και από αυτούς έχουν ταυτοποιηθεί οι 1,108. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, μέχρι σήμερα να αναζητούνται 1,249 Ελληνοκύπριοι και 100 Ελλαδίτες.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός πως για πρώτη φορά, υπάρχει επίσημη αναφορά για τις γυναίκες αγνοούμενες, μία πτυχή της ιστορίας που δεν είχε αναφερθεί στο παρελθόν. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των γυναικών που αγνοούνταν ανέρχεται στις 118 και μέχρι σήμερα έχουν ταυτοποιηθεί οι 26. Όσον αφορά στα αγνοούμενα παιδιά, ηλικίας μέχρι 18 ετών, ο αριθμός ανέρχεται στα 32 και ταυτοποιήθηκαν τα 16. Το μικρότερο παιδί ήταν ηλικίας 6 μηνών και έχει σφαχθεί από τους Τούρκους εισβολείς και το μεγαλύτερο ήταν ηλικίας 18 ετών.

Όσον αφορά στους καταλόγους, που καταγράφονται 1,619 αγνοούμενοι από την Τουρκική Εισβολή, οι 1,000 ήταν στρατεύσιμοι, έφεδροι και εθελοντές, με το μικρότερο εθελοντή να είναι μόλις 17 ετών. Οι υπόλοιποι 619 ήταν άμαχοι πολίτες.

Πεσόντες και αιχμάλωτοι της Τουρκικής Εισβολής

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία για τους Ελληνοκύπριους που αφορούν τους πεσόντες κατά την Τουρκική Εισβολή, ο αρχικός αριθμός ανέρχεται στους 798. Όπως προκύπτει, από τους 798 οι 556 Ελληνοκύπριοι πεσόντες τάφηκαν σε γνωστούς και άγνωστους χώρους στα κατεχόμενα και οι 242 στις ελεύθερες περιοχές.

Από τους 556, έχουν ταυτοποιηθεί οι 129, ενώ οι υπόλοιποι 427 ακόμη αναζητούνται και όσον αφορά στους 242 που τάφηκαν στις ελεύθερες περιοχές, έχουν ταυτοποιηθεί οι 135 από το πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, στα κοιμητήρια Κωνσταντίνου και Ελένης και Λακατάμιας και 104 βρίσκονται θαμμένοι σε ατομικούς τάφους στα χωριά τους στις ελεύθερες περιοχές. Την ίδια ώρα, αναζητούνται τρεις Ελληνοκύπριοι πεσόντες που ήταν θαμμένοι στο κοιμητήριο Λακατάμιας και είτε τα οστά τους υπέστησαν ψεκασμό με χημικές ουσίες, είτε δόθηκαν από λάθος κατά το παρελθόν σε οκτώ οικογένειες στην Ελλάδα.

Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία ενώπιον των αρχών, μέχρι σήμερα αναζητούνται τα λείψανα 427 Ελληνοκύπριων πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή, που τάφηκαν στα κατεχόμενα.

Όσον αφορά στους Ελληνοκύπριους και Ελλαδίτες πεσόντες κατά τις δικοινοτικές συγκρούσεις του 1963-1964, ο αριθμός ανέρχεται στους 256, ενώ αναφορικά με τους Ελλαδίτες πεσόντες της Τουρκικής Εισβολής, ο αριθμός ανέρχεται στους 95, εκ των οποίων οι 44 ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται τα λείψανα 51 ατόμων. Συνολικά, αναζητούνται τα λείψανα 478 Ελληνοκύπριων και Ελλαδιτών πεσόντων της Τουρκικής Εισβολής, που τάφηκαν στα κατεχόμενα, ενώ ο αριθμός των γυναικών πεσουσών του 1974, ανέρχονται στις 199.

Στο μεταξύ, αναφορικά με τους αιχμαλώτους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των ατόμων που απολύθηκαν από τις φυλακές της Τουρκίας και επέστρεψαν στην Κύπρο, μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου 1974 ανέρχεται στους 2,484, εκ των οποίων οι 481 επέλεξαν να παραμείνουν στις κατεχόμενες περιοχές. Ο νεαρότερος αιχμάλωτος που μεταφέρθηκε στην Τουρκία ήταν 14 ετών και ο γηραιότερος 70 ετών.

«Απάνθρωπο το 50% των οικογενειών των αγνοουμένων να περιμένουν 49 χρόνια»

Από πλευράς της, η Επικεφαλής για ανθρωπιστικά θέματα αγνοουμένων και εγκλωβισμένων, Άννα Αριστοτέλους, στην ομιλία της στο Συνέδριο των Αποδήμων είχε τονίσει πως υπάρχουν πολλές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των οικογενειών των αγνοούμενων. «Το θέμα των αγνοουμένων αποτελεί ζήτημα συστηματικής καταπάτησης και παραβίασης βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ιδίων των αγνοουμένων και των οικογενειών τους. Είναι απάνθρωπο και απαράδεκτο το 50% των οικογενειών των αγνοουμένων μας να περιμένουν για 49 χρόνια να λάβουν απαντήσεις και πληροφορίες για την τύχη των αγαπημένων τους, εξαιτίας της στάσης της Τουρκίας», υπογράμμισε η Άννα Αριστοτέλους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τέσσερις ταυτοποιήσεις αγνοουμένων σε ένα μήνα-Έκκληση για πληροφορίες

Δειτε Επισης

Σκόνη και άνεμοι στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς ανεβαίνει η θερμοκρασία
Δημοσκόπηση για τα πέντε χρόνια ΓεΣΥ-Τα πλεονεκτήματα και ο βαθμός ικανοποίησης των δικαιούχων
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Κρούουν τον κώδωνα για την κινεζική πλατφόρμα Temu-«Δεν σέβεται τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες»
Υφ. Πολιτισμού: Καινοτόμος η πλατφόρμα CENSUS για την σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία
Δεκτή η αναπομπή νόμου για τις καινοτόμες επιχειρήσεις
Νόμος δίνει χρόνο σε ξενοδοχεία για συμμόρφωση με διατάξεις για άδεια λειτουργίας
Με γραπτές εξετάσεις οι διορισμοί σε κλίμακες Α9 και Α11-Τι αλλάζει μετά το ψήφισμα της Βουλής
Μεγαλύτερη του αναμενομένου η ανάπτυξη της οικονομίας στα κατεχόμενα το 2023
Αναβλήθηκε η αποχή στα έξι δημόσια σχολεία του Ύψωνα