Στο Τρόοδος για να συζητήσουν προτεραιότητες ενόψει Προϋπολογισμού οι Υπουργοί

Άτυπη συνεδρία πραγματοποιεί σήμερα, στην προεδρική κατοικία στο Τρόοδος, το Υπουργικό Συμβούλιο, με στόχο να τεθούν επί τάπητος οι προτεραιότητες του κάθε Υπουργείου και Υφυπουργείου.

Η συνεδρία συνδέεται άμεσα με την επικείμενη κατάρτιση του Κρατικού Προϋπολογισμού, καθώς τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όσο και ο Υπουργός Οικονομικών που έχει την ευθύνη, θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν μια ξεκάθαρη εικόνα πριν ξεκινήσει η περίπλοκη αυτή διαδικασία.

Το κάθε μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου θα έχει την ευκαιρία να θέσει επί τάπητος τις δικές του προτεραιότητες, να γίνει ανταλλαγή απόψεων και να συζητηθούν ζητήματα που αφορούν περισσότερα του ενός Υπουργείου, ώστε μέσα από αυτόν τον διάλογο να προσδιοριστούν οι στόχοι που θα θέσει η Κυβέρνηση για υλοποίηση του προγράμματός της εντός του 2024. Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, από τη συζήτηση αναμένεται ότι θα απλοποιηθεί και θα διευκολυνθεί η διαδικασία ενόψει της ετοιμασίας του νέου Προϋπολογισμού. Δεδομένου ότι τα θέματα είναι πάρα πολλά, δεν υπάρχει άλλη ατζέντα για τη σημερινή συνεδρία, ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος να γίνει αυτή η συζήτηση όπως σχεδιάστηκε, η οποία αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ώρες.

ENA

Σημειώνεται ότι, σε ό,τι αφορά τα ζητήματα με τα οποία ασχολούνται δύο ή και περισσότερα Υπουργεία, ο συντονισμός δεν θα περιορίζεται σε επίπεδο συζητήσεων στο Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά αναμένεται να ενισχυθεί με τη λειτουργία της Γραμματείας Συντονισμού και Παρακολούθησης Κυβερνητικού Έργου, υπό την Υφυπουργό παρά τω Προέδρω Ειρήνη Πική, η οποία θα λειτουργεί και ως διαμεσολαβητής στη συνεργασία τους, ώστε να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το πού σκαλώνει η προσπάθεια και να επιλύονται το ταχύτερο προβλήματα που μπορεί να προκύπτουν. Η Γραμματεία έχει στελεχωθεί μέσα από αποσπάσεις από τον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και θα ξεκινήσει ουσιαστική δουλειά τον Σεπτέμβριο. Η κύρια αποστολή της, βέβαια, είναι να παρακολουθεί την πορεία υλοποίησης του κυβερνητικού έργου και να διαπιστώνει προβλήματα, ώστε να υπάρχουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις.

Θα πρέπει, βεβαίως, να σημειωθεί, ότι συζητήσεις επί των προτεραιοτήτων και των στόχων αναμένεται να έχει ο Πρόεδρος με το κάθε μέλος του Υπουργικού του και κατ’ ιδίαν, καθώς είναι προγραμματισμένο, εντός Σεπτεμβρίου, να παρουσιαστούν στον Νίκο Χριστοδουλίδη τα σχέδια δράσης του κάθε Υπουργείου και Υφυπουργείου. Σε αυτά θα περιλαμβάνονται οι βραχυπρόθεσμοι, μεσοπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι στόχοι, η ιεράρχηση των ζητημάτων και χρονοδιαγράμματα υλοποίησης. Μέσα από αυτή τη διαδικασία αναμένεται πως ο Πρόεδρος θα είναι σε θέση να αξιολογήσει και το έργο του κάθε Υπουργού, περίπου έξι μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους και, όπως ο ίδιος άφησε να νοηθεί, να προβεί σε διορθωτικές πράξεις εάν το κρίνει απαραίτητο.

DYO

Κατά τη σημερινή συνεδρία, ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναμένεται να κάνει μια εισαγωγική τοποθέτηση, επαναλαμβάνοντας τα βασικά στοιχεία του οράματός του για την Κύπρο και ενδεχομένως και τις προτεραιότητες που ο ίδιος θέτει, ενώ ακολούθως θα γίνει η συζήτηση μεταξύ των Υπουργών. Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου είναι χωρισμένο σε τέσσερις πυλώνες, τον άνθρωπο, την πολιτεία, τις επιχειρήσεις και τον πλανήτη και, όπως αναφερόταν προεκλογικά, σχεδιάστηκε για να θέτει τον άνθρωπο στο επίκεντρο, να προωθήσει μια βιώσιμη και ανθεκτική Οικονομία και μια σύγχρονη, δίκαιη, συμμετοχική και διαφανή διακυβέρνηση, καθώς και με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος.

TRIA

Ο κ. Χριστοδουλίδης υποσχέθηκε ολιστικές πολιτικές, στις οποίες θα ενσωματωθεί η έννοια της ευημερίας όλων των πολιτών, κάτι που θα πρέπει να αντανακλάται στην πράξη στον πρώτο Προϋπολογισμό της Κυβέρνησης, εξού και θεωρείται σημαντική αυτή η προπαρασκευαστική συζήτηση, που θα επιτρέψει να αναπτυχθούν περαιτέρω κάποιες ιδέες αλλά και να διαπιστωθούν προβλήματα. Πέραν, βεβαίως, από τις όποιες νέες προσεγγίσεις θα εισαχθούν στον Κρατικό Προϋπολογισμό από την Κυβέρνηση, θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν και οι όποιες ανάγκες «κληρονόμησε» από τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη, καθώς και τα εκκρεμούντα ζητήματα, γεγονός που απαιτεί κινήσεις ισορροπίας από πλευράς του Υπουργείου Οικονομικών.

Δειτε Επισης

Σε 21 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά σε σχολείο στην Κένυα
Συναγερμός από CIA και ΜΙ6-Η παγκόσμια τάξη πραγμάτων απειλείται όπως δεν έχουμε ξαναδεί από τον Ψυχρό Πόλεμο
Γιατί είναι σημαντικό να κοιμάστε πριν από τα μεσάνυχτα
Ζελένσκι: Έχουμε ένα ειρηνευτικό σχέδιο και θέλω να το παρουσιάσω στον Μπάιντεν
Γιλμάζ: Η Τουρκία θα συνεχίζει να υποστηρίζει την ανάπτυξη της «ΤΔΒΚ»
Η κραυγή απελπισίας της κόρης του Ντομινίκ Πελικό-Πώς να έχουμε φυσιολογική σεξουαλική ζωή;
Πόλεμος 12 μηνών στη Γάζα, χωρίς να φαίνεται ελπίδα για εκεχειρία
Αποκλεισμένες συνοριακές διαβάσεις ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο
Στη Γαλλία εκπαιδεύουν κοράκια για να καθαρίζουν το πάρκο
Χιλιάδες πολίτες στους δρόμους, της Γαλλίας-Διαμαρτύρονται για τον διορισμό του Μπαρνιέ στην πρωθυπουργία