Πέραν των τριάντα ηλικιωμένων θύματα ηλικιακού ρατσισμού κάθε χρόνο-«Απομονώνονται κοινωνικά»

Τριάντα με σαράντα αναφορές τον χρόνο λαμβάνει το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας, από περιπτώσεις που ηλικιωμένοι δέχθηκαν ηλικιακό ρατσισμό από λειτουργούς του δημόσιου τομέα, αλλά και από προσωπικό ημικρατικών οργανισμών. Η πρόσφατη δημόσια καταγγελία της ηθοποιού Νιόβης Χαραλάμπους, έφερε στην επιφάνεια ένα από τα πιο σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους τα άτομα Τρίτης Ηλικίας, τα οποία δεν τιμούν την κοινωνία μας.

Η απροθυμία λειτουργού να βοηθήσει την κα Χαραλάμπους να ανανεώσει τις ταυτότητες των ηλικιωμένων γονέων της που είναι κλινήρεις, δεν είναι δυστυχώς η πρώτη περίπτωση. Ηλικιωμένοι τείνουν να απομονώνονται κοινωνικά, να πέφτουν ακόμη και σε κατάθλιψη επειδή κάποιοι επέλεξαν να μειώσουν την ύπαρξή τους.

Μια από τις περιπτώσεις που θυμάται ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τρίτης Ηλικίας, Δήμος Αντωνίου, αφορά σε λειτουργό που επισκέφθηκε ηλικιωμένα άτομα που διαμένουν στα ορεινά για να τους εξηγήσει τις αλλαγές, όσον αφορά τις πολεοδομικές ζώνες στην ύπαιθρο. «Τους ζητούσε να χρησιμοποιήσουν το διαδίκτυο, πράγμα πολύ δύσκολο για τους περισσότερους αφού δεν έχουν ψηφιακές δεξιότητες. Αυτό είναι ένα είδος ρατσισμού. Θα έπρεπε να προσαρμόσουν τον τρόπο ενημέρωσή τους σε τέτοιες περιπτώσεις αναλόγως των προσώπων που θα έχουν απέναντί τους», είπε μιλώντας στον REPORTER ο κος Αντωνίου.

Σε άλλη περίπτωση, ηλικιωμένος ζήτησε εξηγήσεις από τον γιατρό του για τον τρόπο που θα προχωρούσε σε εγχείρηση και απαξιωτικά του απάντησε, «είσαι από χωριό δεν θα καταλάβεις», ενώ σε άλλη περίπτωση, η οποία καταγράφηκε πολλές φορές από το Παρατηρητήριο, αφορά ηλικιωμένα άτομα που μεταβαίνουν σε ημικρατικούς οργανισμούς για να πληρώσουν τον λογαριασμό τους και καθυστερούν, επειδή για παράδειγμα πληρώνουν με κέρματα. «Οι ηλικιωμένοι δέχονται σε πολλές περιπτώσεις παρατηρήσεις, τόσο από τον κόσμο, όσο και από το προσωπικό που απαιτεί να κάνουν γρήγορα για να μην καθυστερούν οι υπόλοιποι. Εάν αυτό δεν είναι ρατσιστική συμπεριφορά, τότε τι είναι;», διερωτήθηκε ο κος Αντωνίου.

Βέβαια το Παρατηρητήριο έχει επισημάνει το ζήτημα που προκύπτει με την απαίτηση οργανισμών να πληρώνονται ποσά, όπως για παράδειγμα οι κοινωνικές ασφαλίσεις μόνο ηλεκτρονικά, με τους ηλικιωμένους που δεν έχουν τις σχετικές γνώσεις να εξαρτώνται από τρίτα πρόσωπα. Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, το επόμενο διάστημα αναμένεται να αποστείλουν σχετική επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών και τον Υπουργό Εργασίας, στην οποία θα απαιτούν τον άνοιγμα ενός ταμείου στις υπηρεσίες για να εξυπηρετούνται οι ηλικιωμένοι. «Δεν γίνεται να μην δέχονται τις πληρωμές τους για τις κοινωνικές ασφαλίσεις και μάλιστα οι λειτουργοί να τους ζητούν να αποταθούν, είτε στα παιδιά τους, είτε ακόμη και στους γείτονές τους για να πληρώσουν ηλεκτρονικά. Η διαδικασία που ακολουθείται είναι άκρως ρατσιστική για μια μερίδα του πληθυσμού και θα πρέπει να βρεθεί λύση».

Το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας, από το 2018 εκπαιδεύει μέλη της Αστυνομίας δύο φορές τον χρόνο για θέματα που αφορούν ηλικιωμένους και ο πρόεδρός του, θεωρεί πως θα ήταν καλό τα προγράμματα που διαθέτουν να χρησιμοποιηθούν και από άλλες υπηρεσίες στην Κύπρο, με σκοπό την εξάλειψη αυτών των φαινομένων. «Δεν τους βάζω όλους στο ίδιο καζάνι, αλλά για μερίδα ανθρώπων που θα πρέπει να εκπαιδευτούν γιατί οι ηλικιωμένοι θέλουν ιδιαίτερο χειρισμό. Όταν μειώνεις την αξιοπρέπεια του ηλικιωμένου, μπορεί να πέσει ακόμη και σε κατάθλιψη. Αντιμετωπίσαμε πολλά τέτοια περιστατικά που λόγω ηλικιακού ρατσισμού, ηλικιωμένοι απομονώθηκαν και κλειδώθηκαν στα σπίτια τους και αρνούνταν να φάνε. Το φέρουν βαρέως», εξήγησε ο κος Αντωνίου.

Το Παρατηρητήριο το επόμενο διάστημα ετοιμάζει σχετική έκθεση για την παραμέληση και τον ηλικιακό ρατσισμό στην Κύπρο, που σκοπό θα έχει την ενημέρωση του κόσμου, αλλά και των πολιτικών. «Σκοπός είναι να ενημερωθούν για το τι συμβαίνει και να παρθούν αποφάσεις σε πολιτικό επίπεδο. Τα αντανακλαστικά και η άμεση αντίδραση του Υπουργού Εσωτερικών είναι παράδειγμα προς μίμηση και τον συγχαίρουμε. Πρέπει να δοθεί προς τον κόσμο η πλήρης εικόνα για το τι αντιμετωπίζουν καθημερινά οι ηλικιωμένοι», είπε τέλος ο κος Αντωνίου.

Δειτε Επισης

Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ
Στο τραπέζι ΤΟΜ και βουλευτές για την ανάκληση των αερόσακων Takata-Διαβουλεύσεις επί της πρότασης Νόμου
Αδυναμία στην πρόληψη για τους βανδαλισμούς σε μαθητικά λεωφορεία, εμπόδια στην τοποθέτηση καμερών
Μπαίνει στο χορό και η Ελεγκτική για την ρήξη στην Υγεία-Σε αδιέξοδο για τα οικονομικά κριτήρια
Έλεγαν έκαναν έρευνες αλλά ήταν νεκρή στην ίδια της την πολυκατοικία-Εκτεθειμένο το ΤΑΕ Λεμεσού, σωρεία ερωτημάτων
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί που χαρίζουν πάνω από 1 εκ. ευρώ στο Τζόκερ
Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα Post2Santa για αποστολή γραμμάτων στον Άγιο Βασίλη
Τον θεμέλιο λίθο για τη Μονάδα Κυκλοτρονίου στο Ογκολογικό κατέθεσε ο Πρόεδρος
Υπερψηφίστηκε νομοθεσία που ενισχύει πλαίσιο καταπολέμησης εταιρικής φοροδιαφυγής
Το Διεθνές Δικαστήριο διώκει τον... νεκρό ηγέτη της Χαμάς-Εγείρεται ξανά το ερώτημα αν ζει