Σαφάρι ελέγχων στα σχολικά λεωφορεία για αποφυγή παρατράγουδων-Ψάχνουν λύση για τα κόμιστρα

Με τις μέρες να μετρούν αντίστροφα και τη νέα σχολική χρονιά να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής, οι αρμόδιοι φορείς έχουν φουλάρει μηχανές και εργάζονται πυρετωδώς, με στόχο να διεκπεραιωθούν όλες οι εκκρεμότητες, πριν το πρώτο κουδούνι. Ανάμεσά τους και ο έλεγχος των σχολικών λεωφορείων που θα μεταφέρουν τους μαθητές στα σχολεία, αφού τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τους προηγούμενους μήνες, προκάλεσαν έντονο προβληματισμό. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης, ψάχνει τη χρυσή τομή στο πρόβλημα που προέκυψε σε σχέση με το κόμιστρο των μαθητών και παράλληλα στα πλάνα υπάρχει και η επέκταση του προγράμματος Door to door, που εφαρμόστηκε με επιτυχία την προηγούμενη σχολική χρονιά.

Τα βίντεο που έκαναν το γύρο του διαδικτύου τους περασμένους μήνες και έδειχναν τις ρόδες λεωφορείου, που μετέφερε μαθητές μετά από εκδρομή, να φεύγουν από το όχημα και να κυλούν στον αυτοκινητόδρομο, προκάλεσε έντονη ανησυχία, τόσο στους αρμόδιους φορείς, όσο και στους πολίτες. Και αυτό διότι, εκτός από τους μαθητές και τους επιβαίνοντες του εν λόγω λεωφορείου, κινδύνευσαν και οι υπόλοιποι χρήστες του οδικού δικτύου. Εκτός αυτού, είναι συχνές οι αναφορές που υπάρχουν για την ακαταλληλότητα των λεωφορείων και στο εσωτερικό, με τις καρέκλες να είναι σκισμένες, ενώ στο διάδρομο και τα καθίσματα να υπάρχουν σκουπίδια, που δεν έπρεπε να βρίσκονται εκεί.

Με στόχο να αποφευχθούν οι ίδιες ανησυχητικές εικόνες και την επερχόμενη σχολική χρονιά, ο υπουργός Μεταφορών άρχισε ήδη τις ενέργειες, ώστε να υπάρχει κοινή γραμμή με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αφού το κυριότερο μέλημα όλων είναι η προστασία των μαθητών και η ασφάλειά τους, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο και η υγεία τους.

«Έχουμε τον έλεγχο που πρέπει να γίνεται στα λεωφορεία, βάσει νομοθεσίας. Την ερχόμενη εβδομάδα θα έχω συνάντηση με το Τμήμα Οδικών Μεταφορών, για να ενημερωθώ και θα ζητήσω συνάντηση με το Υπουργείο Παιδείας, τους οργανωμένους γονείς και όσοι εμπλεκόμενοι θεωρούν ότι πρέπει να συμμετέχουν για να συζητήσουμε τους τρόπους που χρειάζονται για να μπορέσουμε να αποφύγουμε τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν πέρσι. Θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει και η εμπλοκή των εκπαιδευτικών, για να καταρτίσουμε ένα σχέδιο δράσης που θα μας φέρει σε καλύτερη θέση από πέρσι. Την ερχόμενη εβδομάδα θα δώσω οδηγίες για να οριστεί η συγκεκριμένη συνάντηση», υπέδειξε στον REPORTER ο υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης.

Ο έλεγχος γίνεται ώστε να εντοπιστούν εκείνα τα λεωφορεία που είναι ακατάλληλα και δεν πρέπει να κυκλοφορούν, ούτε για τη μεταφορά των μαθητών, αλλά ούτε και για τη μεταφορά των πολιτών, που επιλέγουν να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ουσιαστικά, το Υπουργείο Μεταφορών πραγματοποιεί ελέγχους, τόσο στα σχολικά λεωφορεία, αλλά και στα επιβατικά, αφού αρκετές φορές χρησιμοποιούνται και λεωφορεία από τη δεύτερη κατηγορία, για μεταφορά μαθητών.

«Τα λεωφορεία που είναι ακατάλληλα αφαιρούνται από το οδικό δίκτυο. Περνούν από τεχνικό έλεγχο και αν κριθούν ακατάλληλα, αφαιρούνται από το οδικό δίκτυο. Το ίδιο συμβαίνει και με τα υπόλοιπα λεωφορεία, τα οποία περνούν από τον τεχνικό έλεγχο και αν εντοπιστούν προβλήματα, τότε αφαιρούνται από αυτά τα πιστοποιητικά καταλληλότητας, μέχρι να διορθωθεί και μετά γίνεται ξανά έλεγχος. Αυτό είναι σημαντικό, επειδή τα λεωφορεία που χρησιμοποιούνται για τις σχολικές εκδρομές πραγματοποιούν και άλλες διαδρομές».

Ψάχνουν λύση για τα κόμιστρα

Στο μεταξύ, ανοιχτό παραμένει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, όσον αφορά στο θέμα των κόμιστρων, που πρέπει να καλύψουν οι γονείς των μαθητών, δεδομένης της αύξησης που φαίνεται ότι θα ισχύσει τη νέα σχολική χρονιά, μετά και την αλλαγή στα συμβόλαια της Κυβέρνησης με την ανάδοχο εταιρεία.

«Το κράτος έχει μία σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία, για τα μέσα μαζικής μεταφοράς της Λευκωσίας και η σύμβαση προνοεί ότι από την 1η Ιουνίου, το κόμιστρο διπλασιάζεται και από 10 ευρώ γίνεται 20. Εμείς είχαμε πει να επωμιστεί η Κυβέρνηση τα 5 ευρώ και να αυξηθεί το κόμιστρο κατά 5 ευρώ. Και από 10 να πάει 15 ευρώ. Εμείς λέμε ότι μειώσαμε κατά 5 ευρώ το κόμιστρο, όμως οι οργανωμένοι γονείς λένε ότι είναι αύξηση κατά πέντε για εκείνους», εξήγησε ο υπουργός.

Για το συγκεκριμένο θέμα υπήρξε μία έντονη αντίδραση από πλευράς οργανωμένων γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, καθώς δεν έλαβαν επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο Μεταφορών, πριν από τη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης. Μάλιστα, οι ίδιοι δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν ειλημμένες αποφάσεις χωρίς διάλογο και προτίθενται να φτάσουν τα πράγματα στα άκρα, ενώ ζήτησαν και συνάντηση με τον υπουργό Μεταφορών. Από πλευράς του, ο Αλέξης Βαφεάδης έχει ήδη δώσει οδηγίες σε λειτουργούς του Υπουργείου του, ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή και να επιλυθεί το ζήτημα.

«Εμείς πρέπει να δούμε ξανά το θέμα των πέντε ευρώ και εξετάζουμε και το σενάριο να απορροφήσουμε εντελώς την αύξηση, επειδή για μας οι μαθητές είναι οι μελλοντικοί χρήστες των λεωφορείων και με αυτό το σκεπτικό, προσπαθούμε να βρούμε τρόπους για να βοηθήσουμε. Θα έχω τη συνάντηση με τους γονείς για το συγκεκριμένο θέμα. Δεν διορίστηκε ακόμη η συνάντηση με τους γονείς, για το θέμα των κόμιστρων, επειδή κάποιοι λειτουργοί εξετάζουν κάποια σενάρια, για να δούμε το θέμα του κόστους και είχα και μία παρέμβαση και είναι ένα θέμα που είναι σε εξέλιξη και το μελετούμε».

Επεκτείνεται το Door to door

Παράλληλα, με τη νέα σχολική χρονιά αναμένεται να συνεχιστεί και η εφαρμογή του προγράμματος Door to door, που ουσιαστικά συνοδός παραλαμβάνει, με σχολικό λεωφορείο, μαθητές από την πόρτα του σπιτιού τους και τους μεταφέρει στην πόρτα του σχολείου και το αντίστροφο μετά τη λήξη της σχολικής ημέρας, ενώ αναμένεται να υπάρξει και επέκτασή του.

«Το πρόγραμμα που έτρεχε πέρσι, με τα 13 σχολεία, θα συνεχιστεί και αυτή τη χρονιά και εμείς θέλουμε να τρέξουμε και ένα πιλοτικό πρόγραμμα στο Στρόβολο. Είναι πιλοτικό, επειδή είναι μία προσπάθεια να μαζέψουμε περισσότερα παιδιά από μία συγκεντρωμένη περιοχή. Τα άλλα 13 σχολεία ήταν από διάφορες περιοχές και έγινε για να δούμε πώς εφαρμόζεται το συγκεκριμένο πρόγραμμα και ποια προβλήματα θα αντιμετωπίζαμε. Αυτό είναι για να δούμε πώς μπορούμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα σε μία συγκεκριμένη περιοχή και να αφαιρέσουμε οχηματική κίνηση με αυτή την υπηρεσία. Θέλουμε να αφαιρέσουμε οχηματικές διαδρομές».

Πάντως, όπως εξήγησε ο κ. Βαφεάδης, υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις στις επίσημες ανακοινώσεις για την επέκταση του προγράμματος. «Έχουμε κάποια θέματα ακόμη και ο λόγος που καθυστερούν οι επίσημες ανακοινώσεις και ο λόγος είναι επειδή η ανάδοχος εταιρεία δεν μπορεί να βρει όλους τους οδηγούς που χρειάζονται. Εμείς επιδιώκουμε την ερχόμενη εβδομάδα να προβούμε σε ανακοινώσεις και να βρεθούν οι οδηγοί και σε αντίθετη περίπτωση να ξεκινήσουμε το πρόγραμμα με τους οδηγούς που υπάρχουν και στη συνέχεια, αν έρθουν κι άλλοι οδηγοί, να επεκτείνουμε το πρόγραμμα σε άλλα σχολεία».

Δειτε Επισης

Στην Πτολεμαΐδα το χρυσό δελτίο των 18,6 εκ. ευρώ-Στην Κύπρο το ένα πεντάρι του Τζόκερ
Με συννεφιά και βροχές φεύγει ο Σεπτέμβρης-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Ανησυχητικές εκτιμήσεις για τον τερματισμό μέτρων στήριξης-«Επιβάρυνση 201 εκατομμυρίων στα νοικοκυριά»
«Ανεξεταστέοι» οι μαθητές από τη χρήση των κινητών στην τάξη-Πέφτουν οι μαθησιακές τους ικανότητες
Τρέχει για το Νομοσχέδιο επικίνδυνων οικοδομών το ΥΠΕΣ-Προς κατάθεση στην επόμενη συνεδρία Υπουργικού
Ένας υπερτυχερός κέρδισε τα €18,6 εκατ. του Τζόκερ
Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν πάνω από 18,5 εκατ. ευρώ του Τζόκερ
Διαμαρτυρία για προσάρτηση ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία στη Λευκωσία
Στο Υπουργικό σχέδιο διαμονής και φροντίδας σε Στέγες Ηλικιωμένων
Στη Βουλή το Νομοσχέδιο για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων-Προνοεί αύξηση 1,5 τοις εκατό