Πύλα, οικονομική κρίση και εγκατάσταση ξένων συζήτησε η «βουλή« στα κατεχόμενα

Το θέμα της Πύλας, της οικονομική κρίση στα κατεχόμενα και η αγορά ακινήτων από ξένους υπηκόους, συζητήθηκε στα κατεχόμενα την Πέμπτη, σε έκτακτη συνεδρία της «βουλής».

Ο Πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ), Τουφάν Έρχιουρμαν στην ομιλία του ανέφερε ότι η κυβέρνηση πρόσθεσε κρίσεις πάνω σε κρίσεις από την ημέρα που ανέλαβε την εξουσία. Για τα πρόσφατα επεισόδια στην Πύλα είπε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά υποβαθμίστηκε από τη σωστή θέση της σε μια άδικη θέση για το θέμα.  Επέκρινε την κυβέρνηση και τον Ερσίν Τατάρ,  ενώ πρόσθεσε ότι οι Τουρκοκύπριοι υποβλήθηκαν για πρώτη φορά σε κατηγορίες όπως «επίθεση» και «παραβίαση». Είπε ακόμα ότι οι Τ/κ βρίσκονται στη σοβαρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία τους, ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να αγοράσουν σπίτι, να νοικιάσουν σπίτι ή να αγοράσουν αυτοκίνητο, αλλά η συνολική ζήτηση στην αγορά δεν είχε μειωθεί επειδή οι ξένοι αγοράζουν.

«Αυτός είναι δείκτης της εξαφάνισής μας» είπε και πρόσθεσε ότι θα φέρουν πρόταση για τον περιορισμό των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας των αλλοδαπών με βάση τις επαρχίες. Ανέφερε ακόμα ότι θα έρθει η μέρα που ο ρωσικός πληθυσμός θα ζητήσει σχολεία, χώρους λατρείας και «υπηκοότητα».

Ο «πρωθυπουργός» των κατεχομένων Ουνάλ Ουστέλ είπε ότι είναι αλήθεια ότι πολλοί ξένοι ήρθαν ειδικά μετά την πανδημία και είπε ότι ετοιμάζουν σχετικό «νόμο». Ανέφερε ακόμα ότι δημιουργήθηκε επιτροπή για το θέμα αυτό και για το θέμα των αδειών οικοδομής, με ειδικούς από την Τουρκία.  

Για το θέμα της Πύλας μίλησε ο «υπουργός εξωτερικών» Ταχσίν Ερτουγρούλογλου αναφέροντας πως ό,τι και να γίνει αυτός ο δρόμος θα κατασκευαστεί και θα τελειώσει.

Λέγοντας ότι τα δυσάρεστα περιστατικά που σημειώθηκαν δεν έγιναν με οδηγίες ή εντολές κανενός, είπε ότι οι μόνοι υπεύθυνοι ήταν οι στρατιώτες του ΟΗΕ που απέτρεψαν και προκάλεσαν τους εργαζόμενους.

Αναφερόμενος στα προβλήματα των Τ/κ στην Πύλα ανέφερε ότι τα μετέφεραν στον Κόλιν Στιούαρτ και στην Ελίζαμπεθ Σπέχαρ στις συναντήσεις του. Είπε ακόμα ότι μετέφεραν την αποφασιστικότητά τους για την κατασκευή του δρόμου της Πύλας και τα αιτήματά τους για λύσεις στα προβλήματα σε όλες τις επαφές και ότι τα αιτήματά τους απορρίφθηκαν.

Ανέφερε ακόμα ότι επρόκειτο να ξεκινήσουν το έργο τον Ιούνιο, αλλά ο κ. Στιούαρτ έπρεπε να πάει στη Νέα Υόρκη, οπότε ζήτησε να μην ξεκινήσει το έργο κατά την απουσία του. Ο κ. Ερτουγρούλογλου υποστήριξε ότι ο κ. Στιούαρτ, ο οποίος επέστρεψε στο νησί στις 15 Αυγούστου και τον επισκέφθηκε στις 17 Αυγούστου, είχε πει ότι «εάν δηλωθεί ότι δεν υπάρχει στρατιωτικός σκοπός και καμία πρόθεση κλοπής γης, θα διαπραγματευτεί με άλλα μέρη και θα έρθει με επίσημη πρόταση». Ο κ. Ερτουγρούλογλου ισχυρίστηκε ότι τα Ηνωμένα Έθνη και ο κ. Στιούαρτ είχαν 2,5 μήνες για να το κάνουν και δεν χρησιμοποίησαν αυτήν την περίοδο και ότι αυτό που γίνεται τώρα είναι «να ροκανίζουν τον χρόνο». Είπε επίσης ότι την μέρα που ξεκίνησαν το δήλωσαν στον Στίουαρτ.

Παράλληλα υποστήριξε ότι τα ΗΕ έκαναν «τα στραβά μάτια» σε παρόμοια έργα που έγιναν από τους Ε/κ, ενώ έριξε την ευθύνη στους στρατιώτες των Ηνωμένων Εθνών για  τα «ατυχή γεγονότα».

Ο κ. Ερτουγρούλογλου είπε ότι πραγματοποιούν καθημερινά συναντήσεις με αξιωματούχους του ΟΗΕ σε αυτή τη διαδικασία και ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Είπε ότι αρχικά δεν γνώριζε τα θλιβερά γεγονότα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια των οδικών εργασιών και ότι κλήθηκε και ενημερώθηκε για το θέμα μετά την έναρξη. Ανέφερε ότι τα γεγονότα που έγιναν εκεί δεν έγιναν με οδηγία ή εντολή κανενός.

Ο κ.  Ερτουγρούλογλου ανέφερε ότι ανέστειλαν τις εργασίες για να δείξουν καλή θέληση, αλλά ότι η κατασκευή του δρόμου θα συνεχιστεί με την επίτευξη συναίνεσης και πρόσθεσε ότι «αυτός ο δρόμος θα κατασκευαστεί».

Δειτε Επισης

«Για πρώτη φορά ολοκληρωμένη η στεγαστική πολιτική, δίνει λύσεις σε βασικά κεφάλαια»
Προκλητικός ξανά ο Χακάν Φιντάν-«Ιστορικό λάθος της ΕΕ να εντάξει την Κύπρο»
ΠτΔ στην ΕΡΤ: Η βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας ενισχυτική της δικής μας προσπάθειας
Κόμπος και Μπορέλ συζήτησαν για τη μέση Ανατολή στη Λευκωσί
Επανέλαβε τη προσήλωση του Ην. Βασιλείου σε μία βιώσιμη λύση του Κυπριακού ο νέος Ύπατος Αρμοστής
Στ. Στεφάνου: Υπάρχουν προβλήματα και χρειάζεται αρκετή δουλειά για τη μεταρρύθμιση ΤΑ
Ικανοποίηση για την αναβάθμιση της Κύπρου από Moody's-«Μεγαλύτερη αξία λόγω γεωπολιτικών κινδύνων»
Καλύτερο το νέο μοντέλο που προωθείται για τους ΕΟΑ-«Χρειάζεται να γίνουν πολλά»
Έθεσε τις κυριότερες στρεβλώσεις στη μεταρρύθμιση της ΤΑ ο Ιωάννου-«Δρομολογούμε διόρθωσή τους»
Διπλή αναβάθμιση από Moody's και σε επενδυτική βαθμίδα Α μετά από 13 χρόνια η Κύπρος