Πρώτη στην αύξηση των εργαζομένων στον πολιτισμό η Κύπρος σύμφωνα με Eurostat

Κατά 21,5% αυξήθηκε ο αριθμός των ατόμων που απασχολούνταν στον τομέα του πολιτισμού στην Κύπρο το 2022 σε σχέση με το 2021, από περίπου 14,9 χιλιάδες σε 18,1 χιλιάδες άτομα, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε επίπεδο ΕΕ, καταγράφηκε αύξηση κατά 4,5%, από 7,4 εκατομμύρια άτομα που εργάζονταν στον τομέα του πολιτισμού το 2021, σε 7,7 εκατομμύρια άτομα το 2022.

Το μερίδιο των ατόμων που απασχολούνταν στον συγκεκριμένο τομέα σημείωσε σε 19 μέλη της ΕΕ και μειώθηκε στα υπόλοιπα οκτώ.

Οι σημαντικότερες αυξήσεις καταγράφηκαν στην Κύπρο (+21,5 %), το Λουξεμβούργο (+14,5 %), την Ιρλανδία (+14,0 %), τη Σουηδία (+11,9 %) και τις Κάτω Χώρες (+10,5 %).

Οι σημαντικότερες μειώσεις καταγράφηκαν στη Βουλγαρία (-7,7%), την Τσεχία (-7,3%), την Κροατία (-6,3%), την Εσθονία (-5,3%) και τη Λετονία (-2,5%).

Από το 2019 μέχρι το 2022, η σημαντικότερη αύξηση στον ετήσιο ρυθμό μεταβολής της πολιτιστικής απασχόλησης παρατηρήθηκε στην Κύπρο, από -5,7% μεταξύ 2019 και 2020 στο +21,5% μεταξύ 2021 και 2022.

Ακολουθούν το Λουξεμβούργο (από -15,1% σε +14,5%) και η Ιρλανδία (από -3,0% σε +14,0%).

Οι σημαντικότερες μειώσεις καταγράφηκαν στην Τσεχία (από +5,3% μεταξύ 2019 και 2020 σε -7,3% μεταξύ 2021 και 2022), στην Κροατία (από +6,3% σε -6,3%) και στη Βουλγαρία (από +4,1% σε -7,7%).

Η Γαλλία, η Λιθουανία και η Πορτογαλία ήταν οι μόνες χώρες της ΕΕ όπου καταγράφηκε αύξηση της απασχόλησης στον πολιτιστικό τομέα τόσο μεταξύ του 2019 και του 2020 όσο και μεταξύ του 2021 και του 2022. Η Εσθονία ήταν η μόνη χώρα της ΕΕ που παρουσίασε μείωση και κατά τις δύο περιόδους.

Όσον αφορά τις διαφορές μεταξύ των δύο φύλων όσον αφορά την απασχόληση στον πολιτιστικό τομέα, το 2022 μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί.

Πιο συγκεκριμένα, ο αριθμός των γυναικών που απασχολούνται στον πολιτιστικό τομέα αυξάνεται σε ολόκληρη την ΕΕ κάθε χρόνο από το 2013, με μόνη εξαίρεση το 2020. Το 2022, ο πολιτιστικός τομέας κατέγραψε το μικρότερο ποτέ χάσμα απασχόλησης μεταξύ των φύλων με διαφορά μόλις 1,6 ποσοστιαίων μονάδων (3,93 εκατομμύρια άνδρες και 3,80 εκατομμύρια γυναίκες ή 50,8% και 49,2%).

Το ποσοστό των γυναικών ήταν μεγαλύτερο από αυτό των ανδρών που εργάζονταν στον πολιτιστικό τομέα το 2022 σε 14 χώρες. Οι μεγαλύτερες διαφορές, υπέρ των γυναικών, καταγράφηκαν στη Λετονία (26,3 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά μεταξύ γυναικών και ανδρών), τη Λιθουανία (25,7 πμ), την Κύπρο (17,1 πμ), τη Βουλγαρία (13,6 πμ) και το Λουξεμβούργο (13,3 πμ).

Οι χώρες με τη μεγαλύτερη διαφορά στην απασχόληση μεταξύ των δύο φύλων στον πολιτιστικό τομέα υπέρ των ανδρών ήταν η Μάλτα (21,6 πμ διαφορά μεταξύ του μεριδίου ανδρών και γυναικών), η Ισπανία (9,5 πμ), η Ιρλανδία και η Ιταλία (περίπου 8,5 πμ).

Δειτε Επισης

Ξεκινά καταγραφή και εκτίμηση ζημιών από το κρύο σε ηλιακούς θερμοσίφωνες, ώστε να δοθεί βοήθεια
Αντισταθμιστικά μέτρα για λειτουργία αεροδρομίου ζητούν Δήμοι Λάρνακας και Δρομολαξιάς-Μενεού
Άδεια για δίκτυο επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης στην Κύπρο έλαβε η Hellas Sat
Ζήτησαν ανέγερση νέου σχολείου στην Ανατολική Λεμεσό 824 μαθητές-Απειλούν με κλιμάκωση οι γονείς
Βγήκαν στην αντεπίθεση οι συντεχνίες της ΑΗΚ-Πυροβολούν Παπαναστασίου για την ανεπάρκεια ηλεκτρισμού
Πλημμυρισμένα με ακατάλληλα προϊόντα τα σπίτια-«Αυτό το Κράτος είμαστε που σκοτώνει τους πολίτες του»
Σε απόγνωση οι πατατοπαραγωγοί λόγω Coral-«Οι ζημιές πολλές δεν το ξαναζήσαμε αυτό»
Ανέπτυξε την περιβαλλοντική πολιτική ΥΠΑΜ για εξέλιξη της ΕΦ να ανταποκρίνεται σε απαιτήσεις η Αριστοτέλους
Η Coral καταρρίπτει κάθε ρεκόρ, καταγράφηκε η χαμηλότερη θερμοκρασία-Ανησυχία για την ηλεκτροδότηση
Ηλεκτρικές συσκευές που δεν τηρούν πρότυπα ασφάλειας στην αγορά-Καταγγελίες για ελλιπή έλεγχο