Ενημερώνεται από τα θύματα της τουρκικής επίθεσης στην Πύλα ο Γεντζια

Συνάντηση με τους ειρηνευτές των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίοι βρίσκονταν την περασμένη Παρασκευή στην νεκρή ζώνη στην Πύλα και δέχθηκαν επίθεση από άνδρες του κατοχικού καθεστώτος, θα έχει κατά την παραμονή του στην Κύπρο ο Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ, Μίροσλαβ Γιέτζια, ο οποίος θα βρίσκεται στο νησί από την Κυριακή μέχρι την Τρίτη το βράδυ.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ κατά τη συνάντησή του την Τρίτη με τους Βρετανούς και τους Σλοβάκους ειρηνευτές – κάποιοι εκ των οποίων τραυματίστηκαν κατά τα επεισόδια - ο κ. Γιέτζια θα τους ευχαριστήσει, ενώ θα ενημερωθεί για το τί συνέβη στη νεκρή ζώνη και για την κατάσταση στην περιοχή.

Δεν είναι ακόμα γνωστό κατά πόσον ο ίδιος θα θελήσει να επισκεφθεί την νεκρή ζώνη στην περιοχή της Πύλας για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την κατάσταση εκεί. Αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα εξαρτηθεί και από το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση στο θέμα αυτό μέχρι την άφιξή του στην Κύπρο, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα ο αξιωματούχος των ΗΕ να κατοπτεύσει την περιοχή ενόσω θα βρίσκεται στο ελικόπτερο των Ηνωμένων Εθνών που θα τον μεταφέρει την Τρίτη από τη Λευκωσία στην Αμμόχωστο για επίσκεψη εκεί με τη συνοδεία Σλοβάκων ειρηνευτών.

Ο κ. Γιέτζια, ο οποίος φθάνει στην Κύπρο την Κυριακή το βράδυ, θα παρακαθίσει εξάλλου τη Δευτέρα το πρωί πριν τις χωριστές συναντήσεις του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, και τον Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ, σε σύσκεψη με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ και επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), Κόλιν Στιούαρτ, και με την ομάδα της αποστολής των καλών υπηρεσιών στην Κύπρο, προκειμένου για να ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Στιούαρτ, ο οποίος θα συνοδεύει τον κ. Γιέτζια κατά τις συναντήσεις του, πραγματοποιεί επαφές με τις δυο πλευρές στο νησί προς αναζήτηση μιας αμοιβαία αποδεκτής διευθέτησης στο θέμα της νεκρής ζώνης στην Πύλα.

Υψηλή προστιθέμενη αξία βλέπει η Κυβέρνηση σε πιθανό διορισμό απεσταλμένου του ΓΓ

Την κυβερνητική θέση ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό οτιδήποτε θέτει εν αμφιβόλω το καθεστώς της νεκρής ζώνης, επανέλαβε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, τονίζοντας, ταυτόχρονα, την ετοιμότητα της Κυβέρνησης για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, κάτι που αναμένεται να τονιστεί και στον Βοηθό Γενικό Γραμματέα των ΗΕ που έρχεται στην Κύπρο για επαφές τη Δευτέρα. Η Κυβέρνηση χαιρετίζει την αναφορά του Συμβουλίου Ασφαλείας σε διορισμό απεσταλμένου, σημειώνοντας ότι θα έχει υψηλή προστιθέμενη αξία.

«Ιδιαίτερα μετά την ομόφωνη δήλωση από το ΣΑ των ΗΕ έχει αποσαφηνιστεί ξανά και το καθεστώς της νεκρής ζώνης αλλά και το απαράδεκτο των σχεδιασμών του τουρκικού κατοχικού καθεστώτος», ανέφερε ο κ. Λετυμπιώτης. «Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Εξωτερικών και η Κυβέρνηση βρίσκεται διαρκώς σε διπλωματικές επαφές και παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις», σημείωσε. Τόνισε, δε, εκ νέου, πως «αΑυτό που δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό, όπως έχει αναφερθεί και χθες, είναι οτιδήποτε θέτει εν αμφιβόλω το καθεστώς της νεκρής ζώνης».

Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη του Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ, ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης ανέφερε πως ο κ. Γέντζια επισκέπτεται την Κύπρο -και αυτός ήταν ο λόγος επίσκεψής του- κυρίως ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. «Αναφέρεται απευθείας στον ΓΓ των ΗΕ», πρόσθεσε. Είναι μια επίσκεψη που είχε προγραμματιστεί μετά και από την τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Γκουτέρες αλλά και μετά την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών και την κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Γκουτέρες.

«Αυτό το οποίο εμείς θα επαναλάβουμε, αυτό το οποίο θα καταστήσουμε σαφές για ακόμα μια φορά είναι την ετοιμότητά μας για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, την ειλικρινή μας βούληση για εποικοδομητικό διάλογο, να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις από εκεί που έχουν σταματήσει αλλά και την άποψή μας, την οποία χαιρετίζουμε ότι συμμερίζεται η ομόφωνη απόφαση του ΣΑ, ότι ο διορισμός ενός απεσταλμένου από τον ΓΓ θα έχει υψηλή προστιθέμενη αξία, ιδιαίτερα σε αυτό το στάδιο.

Δειτε Επισης

Παρέμβαση Επιτρόπου Διοικήσεως για τις συνθήκες στις Κεντρικές-Κρατούμενοι κοιμούνται στα πατώματα
Αυτοί είναι οι αντιπρόεδροι και οι κοσμήτορες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Ανυπομονεί για την παράνομη επίσκεψη Ερντογάν και τους εορτασμούς της ντροπής ο Τατάρ
Περήφανη δηλώνει η Αϊσέ Γκιουνές που η τουρκική καταστροφή στην Κύπρο φέρει το όνομά της
Κυρώσεις κατά Τουρκίας όπως στη Ρωσία ζητά το ECR-Μίλησε για ενιαίο κράτος
Αναγνώριση του ψευδοκράτους ζήτησε από τον Στάρμερ τ/κ οργάνωση
Πόρτα εν κινήσει οχήματος τραυμάτισε πεζό στη Λεμεσό-Αναζητείται ο οδηγός
Περισσότερα από 400 άτομα έχασαν τη ζωή τους λόγω πνιγμού τα τελευταία 20 χρόνια-Τρίτη αιτία θανάτου σε παιδιά
Αρχίζει η ανέγερση κατοικιών σε κατεχόμενο Γερόλακκο και Μόρφου
Δημητρίου: Η καταδίκη του πραξικοπήματος και της εισβολής ισοδυναμεί με αφύπνιση της συλλογικής μνήμης