Πώς μπορεί ο καθένας από εμάς να συμβάλει στην προστασία της βιοποικιλότητας

H ποικιλία ζώων, φυτών, μυκήτων, ακόμη και μικροοργανισμών όπως τα βακτήρια που συνθέτουν τον φυσικό μας κόσμο, αποτελούν αυτό που ονομάζουμε βιοποικιλότητα. Όλα αυτά τα είδη, αλληλοεπιδρούν και συνεργάζονται σε οικοσυστήματα, σαν ένας περίπλοκος ιστός, για τη διατήρηση ισορροπίας στον πλανήτη. Ένα απλό παράδειγμα αποτελούν οι μέλισσες, οι οποίες παίρνουν νέκταρ από τα φυτά για να τραφούν, αλλά ταυτόχρονα μεταφέρουν τη γύρη από φυτό σε φυτό, βοηθώντας τα να αναπαραχθούν.

Αυτή η συνεργασία, όπως δισεκατομμύρια άλλες, λειτουργούν με ιδιαίτερα λεπτές ισορροπίες και είναι άκρως απαραίτητες για να στηρίξουν και να προστατεύσουν τη ζωή στη γη. Αν εξαφανιστεί ο ένας κρίκος, η αλυσίδα σπάει και ένα οικοσύστημα μπορεί να καταστραφεί. Τα τελευταία χρόνια, μεγάλο μέρος της βιοποικιλότητας βρίσκεται σε κίνδυνο και μειώνεται ανησυχητικά λόγω των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, όπως οι αλλαγές στη χρήση της γης, η υπεραλίευση, η ρύπανση και η κλιματική αλλαγή. Αυτή τη στιγμή, εκτιμάται ότι ένα εκατομμύριο είδη φυτών, εντόμων, πτηνών και θηλαστικών απειλούνται με εξαφάνιση σε παγκόσμιο επίπεδο.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι όλοι οι οργανισμοί είναι συνδεδεμένοι σαν μία καλοστημένη μηχανή, η ραγδαία μείωση της βιοποικιλότητας δεν επηρεάζει μόνο την υγεία των διάφορων οικοσυστημάτων, αλλά επηρεάζει άμεσα και το ανθρώπινο είδος. Με λίγα λόγια, αν δεν ληφθούν άμεσα δράσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αντιμετωπίζουμε ένα μέλλον όπου οι προμήθειες φαγητού θα είναι περιορισμένες, αφού τα γεωργικά προϊόντα θα είναι επιρρεπή σε παράσιτα και ασθένειες, θα υπάρχει έλλειψη πόσιμου νερού και ραγδαία αύξηση μεταδοτικών ασθενειών.

Τα καλά νέα, είναι ότι οι επιλογές που κάνουμε, τόσο σε ατομικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο, μπορούν να έχουν αντίκτυπο, τόσο στη βιοποικιλότητα, όσο και στο περιβάλλον. Υιοθετώντας μια πιο ευσυνείδητη στάση προς το περιβάλλον και ενσωματώνοντας μικρές, βιώσιμες συνήθειες στην καθημερινότητά μας, τα δεδομένα μπορούν να αντιστραφούν ή έστω, να διατηρηθούν υπό έλεγχο.

Απλές πρακτικές που μπορούμε να υιοθετήσουμε:

  • Περνάμε περισσότερο χρόνο στη φύση, δίνοντας την ευκαιρία στον εαυτό μας και στα παιδιά μας να συνδεθούν με τη φύση και να μάθουν να σέβονται αυτήν και τις λεπτές της ισορροπίες.
  • Όταν βλέπουμε σκουπίδια σε παραλίες, πάρκα και καταφύγια άγριας ζωής, τα μαζεύουμε.
  • Δε ξεχνούμε τα τρία R του περιβάλλοντος: Reduce, reuse, recycle! Με άλλα λόγια, μειώνουμε τη χρήση πλαστικού και αποφεύγουμε αχρείαστες αγορές, βρίσκουμε τρόπους να ξαναχρησιμοποιήσουμε τα πράγματά μας όταν τελειώσουμε με τη χρήση τους, ή τα χαρίζουμε και φυσικά, ανακυκλώνουμε, σε κάδους ανακύκλωσης αλλά και μεταποιώντας παλιά αντικείμενα και ρούχα, δίνοντάς τους νέα ζωή.
  • Σβήνουμε τα φώτα και κλείνουμε το νερό όταν δεν τα χρησιμοποιούμε.
  • Θαυμάστε την άγρια φύση όσο θέλετε όμως μην την φέρνετε σπίτι, καθώς τα φυτά και τα ζώα έξω από το φυσικό τους περιβάλλον συχνά πεθαίνουν, ενώ αν επιβιώσουν δεν μπορούν να αναπαραχθούν στο φυσικό τους περιβάλλον.
  • Δώστε σημασία στις ετικέτες. Αποτελούν δείκτες πιστοποιήσεων για τα πάντα, από βιολογικά προϊόντα έως δίκαιου εμπορίου, και σηματοδοτούν ότι οι εταιρείες εξετάζουν ηθικές και βιώσιμες πρακτικές για τους ανθρώπους και τον πλανήτη.

Η Lidl Κύπρου, μια διαχρονικά ευαισθητοποιημένη εταιρεία σε περιβαλλοντικά και οικολογικά θέματα, με τη βοήθεια ειδικών και διεθνών οργανισμών, ανέπτυξε το πρώτο πρότυπο πιστοποίησης για τη συμβατική καλλιέργεια οπωροκηπευτικών, που εστιάζει στη βιοποικιλότητα και καλύπτει από την παραγωγή μέχρι τη διανομή των προϊόντων. Στα καταστήματα Lidl το κοινό μπορεί να βρει μια μεγάλη γκάμα βιολογικών τροφίμων και προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας με πιστοποίηση bio organic.

H ουσιαστική προσφορά στην κοινωνία και στο περιβάλλον αποτελεί προτεραιότητα για τη Lidl Κύπρου, και για αυτό δημιούργησε τη σειρά μικρών βίντεο Lidl Social Talks, με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού, γύρω από σημαντικά θέματα που απασχολούν την σημερινή κοινωνία. Στο δεύτερο βίντεο “Lidl Social Talks” η Δρ. Μιρτάνη Πιερή, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών Ζωής και Υγείας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, μιλάει για τη βιοποικιλότητα και πώς μοιάζει με παιχνίδι Jenga, όπου αφαιρώντας το λάθος τουβλάκι από τον «πύργο», αυτός καταρρέει.

Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ:

Δειτε Επισης

Καρκίνος του προστάτη: Τι θα πρέπει να γνωρίζεις για το δεύτερο πιο συχνά διαγνωσμένο καρκίνο του αντρικού πληθυσμού;
Το Foody δημιούργησε μια νέα λειτουργία έκτακτης ανάγκης για τους διανομείς του.
Stephanis - Oι Black Friday προσφορές ξεκίνησαν και έρχονται…περισσότερες!
8ος Εθνικός Διαγωνισμός Δεξιοτήτων SkillsCyprus 2024
Ξεχώρισε ανάμεσα σε εκατοντάδες υποψηφιότητες...Φιναλίστ στα WAF Awards το «The Island Private School»
Υπεύθυνη ηλεκτροκίνηση σε ένα ανυψωμένο πακέτο SUV-Το Kia EV3 είναι έτοιμο για την Ευρώπη
Με μόλις έξι ευρώ κέρδισε τα 4,2 εκατομμύρια ο Κύπριος υπερτυχερός του Τζόκερ
Το Natura Physio & Pilates μαζί με το Physio Peak Pilates ενώνονται για ένα σημαντικό σκοπό
Παρουσίαση του 1ου Επιστημονικού Εργαστηρίου Εγκλήματος στην Κύπρο
Εργαστήρια ενδυνάμωσης για γυναίκες της αγροτικής επιχειρηματικότητας