Άφησαν για δύο χρόνια στα συρτάρια το διάταγμα για το συγκρότημα στην Χλώρακα-Σφραγίζεται ο χώρος

Τα σπασμένα των πρώην καλούνται να μαζέψουν οι νυν σε σχέση με την κατάσταση στην Χλώρακα και το συγκρότημα διαμερισμάτων στο οποίο διέμεναν παράνομα εκατοντάδες μετανάστευες, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα, λόγω και των συνθηκών διαβίωσης, η περιοχή να μετατραπεί σε γκέτο και σε αρκετές περιπτώσεις να σημειώνονται σοβαρά επεισόδια, γεγονός που δημιούργησε αισθήματα ανασφάλειας και τρομοκρατίας για τους κατοίκους.

Μετά και τα τελευταία γεγονότα, η Κυβέρνηση αποφάσισε σειρά μέτρων, μεταξύ των οποίων και η εκτέλεση του διατάγματος που παραμένει στα συρτάρια από τον Νοέμβριο του 2021. Ένα διάταγμα το οποίο αποτελούσε το ισχυρότερο όπλο για τις αρχές ώστε να δώσει τέλος στην όλη κατάσταση, ωστόσο εδώ και δύο χρόνια, τόσο οι εμπλεκόμενες υπηρεσίας όσο και η Αστυνομία που είναι η αρμόδια αρχή για την εκτέλεση του, παρέμειναν με σταυρωμένα τα χέρια, μέχρι που η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο.

Είναι για αυτό το λόγο, που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, άφησε σκιές γύρω από την Αστυνομία, λέγοντας πως ο ίδιος ανέφερε στον Αρχηγό, πως η Αστυνομία θα πρέπει να υλοποιεί τις αποφάσεις και τα διατάγματα του κράτους και της Κυβέρνησης. Ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα από πλευράς Νίκου Χριστοδουλίδη, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει δυσφορία γύρω από την στάση της Αστυνομίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τρίτωσαν οι... καταχωρήσεις του Προέδρου σε Αστυνομία-Η ολιγωρία και το αίσθημα ανασφάλειας

Ωστόσο η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη για να δοθεί οριστικό τέλος στο σήριαλ, εξού και με ρητές οδηγίες η Αστυνομία την επόμενη ημέρα των αποφάσεων, πραγματοποίησε επιχείρηση, την οποία έπρεπε να κάνει εδώ και δύο χρόνια, χωρίς ωστόσο να το πράξει, ενώ ενεργό ρόλο διαδραματίζουν το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας.

Στο εν λόγω συγκρότημα, διέμεναν εκατοντάδες αλλοδαποί, οι περισσότεροι εκ των οποίων αποχώρησαν με την ανακοίνωση των μέτρων, για ευνόητους λόγους, με αποτέλεσμα από την μέχρι στιγμής καταγραφή, να εντοπιστούν 81 μετανάστες, εκ των οποίων ο ένας ήταν παράνομος και συνελήφθη και 23 μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Φιλοξενίας Κοφίνου, ενώ οι υπόλοιποι αναμένεται να εξεύρουν άλλο νόμιμο χώρο διαμονής.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, έγιναν ενέργειες για να στηριχθούν συγκεκριμένες οικογένειες με παιδιά, ο αριθμός των οποίων είναι περίπου έντεκα, καθώς και γυναίκες που κυοφορούν. Για αυτές τις περιπτώσεις, το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, διευθέτησε την μετακίνηση των οικογενειών σε ξενοδοχείο, ενώ σε μία περίπτωση έγινε κατορθωτό να εξευρεθεί οικία. Υπενθυμίζεται, πως η Κυβέρνηση είχε ανακοινώσει πως στην περίπτωση ευάλωτων ατόμων και οικογενειών με ανήλικα παιδιά, το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας θα παράσχει τη σχετική υποστήριξη.

Σε ότι αφορά το ερώτημα γιατί δεν λήφθηκαν μέτρα ώστε να περιοριστούν οι αλλοδαποί μέχρι τους σχετικούς ελέγχους, πληροφορίες αναφέρουν πως ενώπιον των Αρχών υπήρχαν πληροφορίες αναφορικά με τις «προθέσεις» ορισμένων προσώπων και ως εκ τούτου κρίθηκε πως δεν θα μπορούσε να γίνει επιχείρηση από πλευράς Αστυνομίας με τρόπο που ενδεχομένως να προκαλούσε αντιδράσεις και σοβαρά επεισόδια. Και αυτό διότι, στο συγκρότημα διέμεναν οικογένειες και παιδιά, και σε περίπτωση που υλοποιούνταν οι απειλές περί πρόκλησης φωτιών, τότε θα τίθενται σε κίνδυνο.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ανακοινώθηκε, η καταγραφή των δεδομένων αναμένεται να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι την Παρασκευή και από εκεί και πέρα, το συγκρότημα αναμένεται να σφραγιστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην μπορεί οποιοδήποτε πρόσωπο στη συνέχεια να εισέλθει στον χώρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ενδείξεις για αποχώρηση αλλοδαπών από το συγκρότημα στη Χλώρακα μετά την ανακοίνωση των μέτρων

Αποδίδει καρπούς η συνεργασία ΥΠΕΣ με Λίβανο

Την ίδια ώρα, καρπούς φαίνεται να αποδίδει η γέφυρα επικοινωνίας που άνοιξε πρόσφατα το Υπουργείο Εσωτερικών και ο Κωνσταντίνος Ιωάννου με τις αρχές του Λιβάνου, στα πλαίσια της συνεργασίας τους για αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος, όπου μεταξύ άλλων συγκροτήθηκε Ομάδα Ανταλλαγής Πληροφοριών, ενώπιον της οποίας διαβιβάστηκαν πληροφορίες και στοιχεία που αφορούν κυκλώματα διακινητών στην Κύπρο.

Στην βάση αυτών των στοιχείων, τα οποία αποδείχθηκαν σημαντικά και αξιόπιστα, το Υπουργείο Εσωτερικών διαβίβασε τα σχετικά στην Αστυνομία, η οποία από την πλευρά της, αφού προχώρησε σε σχετική περαιτέρω διερεύνηση, πραγματοποίησε ευρείας κλίμακας επιχείρηση, καταφέρνοντας να χτυπήσει κύκλωμα διακινητών μεταναστών. Ένα κύκλωμα με μια αλυσίδα προσώπων που ξεκινά από την Συρία και τον Λίβανο και καταλήγει στην Κύπρο, το οποίο διακινεί παράνομα μετανάστες έναντι αμοιβής, προσφέροντας τους μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις, προσωρινό τόπο διαμονής.

Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί τέσσερα πρόσωπα, αραβικής καταγωγής, που διαμένουν στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια, ενώ αναζητούνται άλλοι τουλάχιστον επτά. Πρόκειται για πρόσωπα που από τα στοιχεία φαίνεται να λειτουργούσαν ως μεσάζοντες ή συνεργάτες του παράνομου δικτύου.

Πάντως, από τα στοιχεία που καταγράφονται, προκύπτει πως από τον περασμένο Ιούνιο, έχουν παρατηρηθεί αλλαγές στον τρόπο δράσης των διακινητών, για την αντιμετώπιση των οποίων γίνονται ενέργειες σε πολιτικό, διπλωματικό, τεχνοκρατικό και επιχειρησιακό επίπεδο. Λόγω του ευρωπαϊκού εμπάργκο στις επαφές με την κυβέρνηση Ασαντ στη Συρία, η Κυπριακή Δημοκρατία εστιάζει τις προσπάθειές της στο Λίβανο, όπου φαίνεται να δρουν κυκλώματα διακινητών μεταναστών, κατά κύριο λόγο Σύρων υπηκόων, τους οποίους μεταφέρουν με ψαροκάικα, θέτοντας σε κίνδυνο και τη ζωή τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με πληροφορίες ΥΠΕΣ ξήλωσαν κύκλωμα διακινητών μεταναστών-Συνελήφθησαν τέσσερις, καταζητούνται και άλλοι

Μειώθηκαν οι ροές σε σχέση με πέρυσι

Μετά τις πρόσφατες επαφές του υπουργού Εσωτερικών, Κωνσταντίνου Ιωάννου, με την κυβέρνηση του Λιβάνου, έγινε εφικτή η επιστροφή αρκετών μεταναστών που είχαν ως αφετηρία τη γειτονική χώρα. Ωστόσο, ζητούμενο είναι η αντιμετώπιση των κυκλωμάτων διακινητών, εξού και με πρωτοβουλία του Κωνσταντίνου Ιωάννου, έχει συσταθεί ειδική ομάδα υπηρεσιακών από την Υπηρεσία Ασύλου, το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, την Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, καθώς και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Όροι εντολής της ομάδας είναι να εξετάσει την πιθανότητα αναθεώρησης της πολιτικής που αφορά στους Σύρους υπηκόους, με στόχο την ορθή διαχείριση όσων ήδη βρίσκονται στην Κυπριακή Δημοκρατία, και την αποτροπή των περαιτέρω ροών από τη Συρία.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο λαμβάνονται μέτρα για εντοπισμό των διακινητών των συγκεκριμένων μεταναστών, ενώ γίνονται και ενέργειες για ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των συναρμόδιων ευρωπαϊκών υπηρεσιών και ευρωπαϊκών οργανισμών, όπως είναι η EUROPOL. Οι αιτούντες διεθνούς προστασίας, οι οποίοι έχουν αφιχθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία μετά την 1/1/2023, δεν θα περιλαμβάνονται στους καταλόγους δικαιούχων υποψήφιων για το πρόγραμμα εθελούσιας μετεγκατάστασης. Στόχος της εν λόγω πολιτικής είναι το πρόγραμμα μετέγκαταστασης να μην αποτελεί παράγοντα έλξης για υπηκόους συγκεκριμένων τρίτων χωρών, οι οποίοι, πιθανόν να εκμεταλλεύονται το πρόγραμμα και να χρησιμοποιούν την Κύπρο ως διαμετακομιστικό σταθμό προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Δειτε Επισης

Συνελήφθησαν άλλοι 24 παράνομοι αλλοδαποί-Άρχισαν οι διαδικασίες απέλασης
Καλώδια της ΑΗΚ έπεσαν σε οχήματα, εγκλωβίστηκαν δύο οδηγοί-Στις 87 οι κλήσεις για βοήθεια
Επεισοδιακή καταδίωξη καταζητούμενου για απαγωγή στη Λακατάμεια-Συγκρούστηκε με περιπολικό
Πυρκαγιά σε συνεργείο στη Λάρνακα-Κάηκαν ελαστικά και καναπέδες
Κόπηκαν δέντρα, έπεσαν αλουμίνια και πέτρες από υψώματα-Ζημιές από τους σφοδρούς ανέμους στη Λευκωσία
Διπλό χτύπημα βανδάλων σε Δημοτικό-Έκλεψαν 200 ευρώ που μάζεψαν οι μαθητές για φωτογραφίες
Αυτός καταζητείται από την Αστυνομία για την παραχάραξη των χαρτονομισμάτων στην Πάφο (pic)
Συνελήφθη 20χρονος για την κλοπή του μοιραίου οχήματος του θανατηφόρου στη Λάρνακα
Νέοι βανδαλισμοί σε σχολείο-Έκαψαν αίθουσα Γυμνασίου στη Λευκωσία
Την προεδρία του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Ακαδημίας (CEPOL) ανέλαβε η Κύπρος