Ενώπιον της Ιεράς Συνόδου ο Μόρφου-Καλείται για εξηγήσεις για την αγιοποίηση του Πάτερ Σάββα Αχιλλέως

Ενώπιον της Ιεράς Συνόδου, η οποία αναμένεται να συνέλθει τον Σεπτέμβριο, θα συζητηθεί η αγιοκατάταξη του Πάτερ Σάββα Αχιλλέως από τον Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτο, έπειτα από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, τόσο από ιερείς, όσο και από τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Γεώργιο.

Πριν από ένα μήνα (σ.σ. 30 Ιουλίου), η Ιερά Μητρόπολη Μόρφου είχε μεταδώσει ζωντανά το έβδομο ετήσιο μνημόσυνο του Πατέρ Σάββα Αχιλλέως, με την εικόνα του μπροστά στο εικονοστάσι, στην οποία υπήρχε η επιγραφή «όσιος Σάββας Αχιλλέως» με την συνηθισμένη μορφή Αγίων της Εκκλησίας. Το γεγονός, έφερε αντιδράσεις στην Αρχιεπισκοπή, με τον Αρχιεπίσκοπο να καλεί σε απολογία τον Μητροπολίτη Μόρφου. Μάλιστα σε δηλώσεις του στη σελίδα ageliaforos, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου χαρακτήρισε απαράδεκτη την απόφασή του.

Σύμφωνα με πηγές, η αγιοκατάταξη ιερέων δεν μπορεί να γίνει, ούτε από Μητροπόλεις, ούτε από Μητροπολίτες, αλλά και στην περίπτωση του Πάτερ Σάββα Αχιλλέως ούτε από την Ιερά Σύνοδο της Κύπρου, αφού ο ίδιος υπηρετούσε την Εκκλησία της Ελλάδος. Κατά τη σύγκληση της Ιεράς Συνόδου, αναμένεται πως θα υποδειχθεί στον Μητροπολίτη Μόρφου ότι δεν μπορεί να ενεργεί μόνος του σε τέτοια ζητήματα.

Όπως εξήγησε μιλώντας στον REPORTER, ο θεολόγος κος Θεόδωρος Κυριακού, οι αντιδράσεις από την Αρχιεπισκοπή ήταν αναμενόμενες, αφού ο πάτερ Σάββας Αχιλλέως μπορεί να κατάγεται από την Άλωνα, ωστόσο έζησε και απεβίωσε στην Ελλάδα. «Πέραν του ότι δεν μπορούν οι Μητροπολίτες να προχωρούν σε αγιοκατάταξη, είναι θέμα που πρέπει να απασχολήσει την Εκκλησίας της Ελλάδος», ανέφερε ο κ. Θεολόγου.

Εν αναμονή της έφεσης για τον τέως Μητροπολίτη Κιτίου

Βέβαια, φαίνεται πως παραμένει άλλη μια εκκρεμότητα για την οποία η Ιερά Σύνοδος θα κληθεί να πάρει αποφάσεις, αφού επί του παρόντος τελεί στάση αναμονής, σε σχέση με την εκδίκαση της έφεσης που άσκησε ο τέως Μητροπολίτης Κιτίου, κατά της καταδικαστικής απόφασης του πρωτόδικου Δικαστηρίου που τον έκρινε ένοχο για άσεμνη επίθεση σε βάρος 16χρονης που διαπράχθηκε το 1981.

Η έφεση που κατατέθηκε για την πολύκροτη υπόθεση, είχε φέρει την Ιερά Σύνοδο ενώπιον νέων δεδομένων, αφού σε συνεδρίαση που πραγματοποίησε στις 23 Ιουνίου, αποφάσισε όπως ο τέως Μητροπολίτης Κιτίου, τεθεί σε αργία μέχρι την εκδίκαση της έφεσης. Ακολούθως, και αναλόγως της απόφασης, η Ιερά Σύνοδος θα επανέλθει για τις τελικές της αποφάσεις.

Υπενθυμίζεται πως στην απόφασή της η Ιερά Σύνοδος ανέφερε πως «εν όψει της υποβολής Έφεσης εναντίον της απόφασης, και σύμφωνα με τον Κ.Χ.Ε.Κ., επέβαλε σ’ αυτόν την ποινή της αργίας μέχρι την εκδίκαση της Έφεσης».

Ως εκ τούτου, είτε επικυρώσει την απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, είτε αθωώσει τον καταδικασθέντα τέως Μητροπολίτη το Ανώτατο Δικαστήριο, η Ιερά Σύνοδος θα πρέπει να εξετάσει εκ νέου εάν θα αναθεωρήσει την αρχική της απόφαση.

Πάντως, μόλις πρόσφατα ο Μητροπολίτης τέως Κιτίου, αποχώρησε εν τέλει από την Μητρόπολη και επέστρεψε στο χωριό του, το Παλιομέτοχο της επαρχίας Λευκωσίας, ενώ λαμβάνει το μισό ποσό της μισθοδοσίας του και έχει εξαιρεθεί από όλα τα προνόμια που του προσφέρονταν μέχρι πριν την καταδίκη του.

Οι άλλες εκκρεμότητες

Την ίδια ώρα, ο κος Κυριακού, θεωρεί πως παραμένουν σε εκκρεμότητα από την Αρχιεπισκοπή ακόμη δύο ζητήματα. Αυτό της υλοποίησης της υπόσχεσης που έδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος για προσφορά οικονομικής στήριξης των πολύτεκνων οικογενειών, αλλά και της ευθείας και ξεκάθαρης τοποθέτησης της Ιεράς Συνόδου για την ομοφυλοφιλία.

Όπως σχολίασε ο κος Κυριακού, η Ιερά Σύνοδος θα πρέπει να λάβει ξεκάθαρη θέση επί του θέματος, όμως το αποφεύγει. «Θα πρέπει ο κόσμος να γνωρίζει ποια είναι η θέση της Εκκλησίας».

Δειτε Επισης

Κατασχέθηκαν 800 περίπου κιλά κρέας κατόπιν ελέγχων από Κτηνιατρικές Υπηρεσίες
Σοβαρό τροχαίο στα κατεχόμενα-Ελληνοκύπριοι συγκρούστηκαν με τουριστικό λεωφορείο
Πώς θα κατανεμηθεί η ευρωπαϊκή βοήθεια στον Λίβανο-Στη διαχείριση του συριακού το μεγαλύτερο μέρος
Συνδικαλιστική ελευθερία στον στρατό ζητά η Ισότητα
Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Επιτροπής Δεοντολογίας Αθλητισμού και Γενική Γραμματεία Αθλητισμού Ελλάδας
Οδηγίες Ευαγγέλου να σταματήσει να αποκόπτεται το ΕΕΕ από γυναίκες στα καταφύγια
Το προσωπικό της Βουλής εκφράζει συλλυπητήρια για το θάνατο της Γεωργίας Ψαριά
Περιοδεία Υπ. Μεταφορών στην Πάφο για αξιολόγηση αναπτυξιακών έργων
Καταγγέλθηκε 11 φορές για λαθροθηρία και αναζητείται ξανά-Άρπαξε το όπλο και έτρεχε στα κατεχόμενα
ΒΙΝΤΕΟ: Πεδίο μάχης το UCLA-Προσαγωγές και λαστιχένιες σφαίρες κατά των διαδηλωτών