Το ΓεΣΥ αποτελεί παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές-Όραμα η δημιουργία μιας νέας κουλτούρας

Όραμα όλων μας είναι η δημιουργία μιας νέας κουλτούρας, όπου δικαιούχοι και πάροχοι με την υπεύθυνη στάση τους θα προστατεύουν το Γενικό Σύστημα Υγείας, το οποίο είναι κτήμα των πολιτών της Δημοκρατίας και μια πολύτιμη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, δήλωσε σήμερα η Υπουργός Υγείας Πόπη Κανάρη.

Σε ομιλία της στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων Διασποράς που πραγματοποιείται στη Λευκωσία, ανέφερε ότι οι αυξημένες απαιτήσεις των πολιτών, η γήρανση του πληθυσμού, η συνεχής ανάπτυξη μέσω νέων τεχνολογιών, η κλιματική αλλαγή, δημιουργούν σημαντικές προκλήσεις για το Υπουργείο Υγείας οι οποίες θα πρέπει να τύχουν αποτελεσματικής διαχείρισης, πάντοτε στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων μιας χώρας. Η πρόσφατη περιπέτεια της πανδημίας, είπε, ανάδειξε όλα τα πιο πάνω στον υπέρτατο βαθμό αλλά και τη συμβολή της επιστήμης στην αντιμετώπιση τέτοιων κρίσεων.  

Η εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας το 2019 αποτέλεσε ένα καθοριστικό βήμα ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να μπορεί να ανταποκριθεί έναντι αυτών των προκλήσεων, είπε η Υπουργός. Με την εφαρμογή του ΓεΣΥ, συμπλήρωσε, τερματίστηκε η αρνητική πρωτιά που κατείχε η χώρα μας ως το μόνο κράτος μέλος της ΕΕ χωρίς εθνικό σύστημα υγείας.

Παρά την πολύ δύσκολη περίοδο της πανδημίας, το ΓεΣΥ, είπε η κ. Κανάρη, κατόρθωσε να σταθεροποιηθεί, να αποκτήσει βάσεις και να δημιουργήσει ένα δυνατό, καινοτόμο και αποτελεσματικό δίκτυο παροχής υπηρεσιών υγείας, το οποίο διαρκώς βελτιώνεται και εξελίσσεται. Τα τελευταία 4 χρόνια, είπε, χιλιάδες δικαιούχοι λαμβάνουν καθημερινά ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, ισότιμα και χωρίς διακρίσεις. Συγκεκριμένα, από την ημέρα εφαρμογής του ΓεΣΥ 943.978 δικαιούχοι έχουν εγγραφεί σε κατάλογο Προσωπικού Ιατρού, 806.900 έχουν επισκεφθεί τους Προσωπικούς τους Ιατρούς,  611.200 έχουν επισκεφθεί τους Ειδικούς Ιατρούς, 299.900 έχουν επισκεφθεί απεικονιστικά  κέντρα, 502.300 έχουν υποβληθεί σε εργαστηριακές εξετάσεις, 286.500 έχουν επισκεφθεί οδοντίατρους και 692.500 έχουν πάρει φάρμακα. Κατά τη διάρκεια των 4 χρόνων που εφαρμόζεται το Γενικό Σύστημα Υγείας, έχουν διενεργηθεί 90.500 ενδονοσοκομειακές επεμβάσεις.

Παρά τα σημαντικά βήματα, ανέφερε, «έχουν εντοπιστεί αδυναμίες και προβλήματα που πρέπει να τύχουν αντιμετώπισης και ορθής διαχείρισης» και επιβάλλεται η λήψη μέτρων τα οποία θα κάνουν το Σύστημα πιο αποδοτικό.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, ο οποίος έχει την ευθύνη της εύρυθμης λειτουργίας του ΓεΣΥ, στη βάση του Πυλώνα «Άνθρωπος» του Προγράμματος του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, έχουν θέσει για τα επόμενα χρόνια ως βασικές προτεραιότητες την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, την αντιμετώπιση των καταχρήσεων και τη δημιουργία μακροχρόνιων δικλείδων ασφαλείας ώστε το Σύστημα να παραμείνει οικονομικά βιώσιμο.

Τόνισε ότι στα πλαίσια εφαρμογής του Κυβερνητικού Προγράμματος, διατηρείται ο μονοασφαλιστικός χαρακτήρας του Συστήματος και οι καλές πρακτικές που έχουν ενσωματωθεί στο σχεδιασμό του, ενώ την ίδια ώρα καταρτίζεται πλάνο με σαφή χρονοδιαγράμματα όσοn αφορά στη λήψη μέτρων για ένα πιο λειτουργικό, πιο αποδοτικό και πιο ποιοτικό Σύστημα Υγείας.  

«Όραμα όλων μας είναι η δημιουργία μιας νέας κουλτούρας, όπου δικαιούχοι και πάροχοι με την υπεύθυνη στάση τους θα προστατεύουν το Γενικό Σύστημα Υγείας, το οποίο είναι κτήμα των πολιτών της Δημοκρατίας και μια πολύτιμη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές», είπε η κ. Κανάρη, και πέραν των μέτρων, όπως εφαρμογή πρωτοκόλλων, εντατικοποίηση ελέγχων, εισαγωγή αυστηρότερων ποινών, καθορισμό διαδικασίας προεγκρίσεων, συνεργασία με εξειδικευμένους οργανισμούς, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία σωστής κουλτούρας.

Σημείωσε ότι επιθυμία είναι και όπως το Σύστημα Υγείας να είναι οικονομικά βιώσιμο. «Έτσι δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση ώστε ο περαιτέρω εμπλουτισμός του πακέτου υπηρεσιών του ΓεΣΥ και κατ’ επέκταση η αύξηση των δαπανών, όπως παραμείνουν σε συνάρτηση με τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας και κατ’ επέκταση των εισφορών του ΓεΣΥ. Η τελευταία αναλογιστική μελέτη από το Διεθνή Οργανισμό Εργασίας κατέδειξε ότι το Σύστημα είναι οικονομικό βιώσιμο για όλη την περίοδο που εξετάσθηκε δηλαδή μέχρι το 2030 στη βάση των προβλέψεων του Υπουργείου Οικονομικών για την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας, είπε. 

Όλα τα πιο πάνω, είπε, «θα συμβάλουν ώστε το ΓεΣΥ να παραμείνει βιώσιμο και λειτουργικό αποτελώντας το βασικότερο δείκτη ασφαλείας για κάθε οικογένεια που διαμένει στις ελεύθερες περιοχές, το οποίο φυσικά θα ισχύει και για όλους τους απόδημους «σε περίπτωση που κάποια στιγμή αποφασίσετε να επαναπατρισθείτε. Η πατρίδα πάντοτε θα σας περιμένει με εκτίμηση και ευγνωμοσύνη».

Η Υπουργός Υγείας είπε επίσης ότι στα πλαίσια του Σχεδίου Διακυβέρνησης του Προέδρου Χριστοδουλίδη, «έχουμε προχωρήσει με εντατικά βήματα στην επικαιροποίηση της μελέτης αναδιοργάνωσης του Υπουργείου Υγείας που ετοιμάστηκε από τη Διεθνή Τράπεζα, με μετάκληση εμπειρογνώμονα που συμμετείχε στην ετοιμασία της αρχικής πρότασης για την ενίσχυση αυτού του ρυθμιστικού και εποπτικού μας ρόλου». Η επικαιροποιημένη μελέτη κατατέθηκε στο Υπουργείο Υγείας αρχές Αυγούστου, ανέφερε, και το Υπουργείο βρίσκεται στη φάση ολοκλήρωσης και ετοιμασίας σχεδιασμού σταδιακής υλοποίησής της σε συνεργασία με την εμπειρογνώμονα.

Με απώτερο στόχο την περαιτέρω ενδυνάμωση του ρυθμιστικού και εποπτικού ρόλου του, το Υπουργείο Υγείας έχει εξασφαλίσει συμβουλευτικές υπηρεσίες από Ειδικούς μέσω της DG Reform της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορούν στην ανάπτυξη στρατηγικής καθώς και επιχειρησιακού πλάνου για σχεδιασμό των αναγκών και των δυνατοτήτων του στον τομέα της υγείας της Κύπρου που θα καλύπτουν θέματα επαγγελματιών υγείας, υποδομών στον τομέα της υγείας και εξοπλισμού, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα στην χώρα μας.

Στα πλαίσια αναβάθμισης του ρυθμιστικού ρόλου του Υπουργείου Υγείας, έχει εντατικοποιηθεί η προσπάθεια ετοιμασίας νέων αλλά και ολοκλήρωσης νομοθεσιών που εκκρεμούν ενώπιον του Υπουργείου Υγείας, είπε. Συγκεκριμένα έχουν ολοκληρωθεί, ετοιμάζονται, ή τροποποιούνται νομοσχέδια που αφορούν στην αδειοδότηση της ίδρυσης και λειτουργίας υποδομών υγείας όπως τα Κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης, παροχής υπηρεσιών Ασθενοφόρων, Ανακουφιστικής Φροντίδας, Ιατρεία και Οδοντιατρεία, Νοσηλευτήρια, Ακτινοδιαγνωστικά Εργαστήρια. Ακόμα έχει ολοκληρωθεί Νομοσχέδιο που θα διασφαλίζει την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας. 

Τέλος είπε ότι εξίσου σημαντικό είναι η προαγωγή της υγείας, η έγκαιρη ανίχνευση και η πρόληψη των ασθενειών οι οποίοι αποτελούν βασικούς άξονες της στρατηγικής του Υπουργείου Υγείας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μ. Παναγιώτου για φράγμα Μαυροκόλυμπου: Στόχος να παρέχεται νερό για ύδρευση στο 100%
Αναβολή του «Πληρώνω Όσο Πετώ» και διαβούλευση αρμοδίων ζήτησε η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ
Στα κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα παγκοσμίως το Πανεπιστήμιο Κύπρου
Απαντά ξανά για το eΔΕΑ το ΥΠΑΝ-«Άτοπη η προσπάθεια δημιουργίας αναστάτωσης»
Μπαίνει στην σφαίρα του AI η Κύπρος-Συστάθηκε Εθνική Εξειδικευμένη Επιτροπή για την Τεχνητή Νοημοσύνη
Διευκρινίσεις ΥΠΕΣ για το στεγαστικό σχέδιο για νέους-Τι συμβαίνει με όσους υπέβαλαν αίτηση για στη Μέριμνα
Έργα πέραν των 12 εκατ. ευρώ προγραμματίζονται στην Ορόκλινη
Εντός επόμενων δυο ημερών το άδειασμα φράγματος Μαυροκόλυμπου
Βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 16 βαθμούς η θερμοκρασία
Καλύπτει και παράνομους το νομοσχέδιο για βία και παρενόχληση στην εργασία-Στο τελικό στάδιο η συζήτηση