Πρωτοφανή χαρακτήρισε την κατάσταση ο Κικίλιας-«Το χειρότερο καλοκαίρι»

Ως πρωτοφανή κατάσταση χαρακτήρισε ο Έλληνας Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τα πύρινα μέτωπα στη χώρα, κάνοντας λόγο για το χειρότερο καλοκαίρι από την εποχή που συλλέγονται δεδομένα και εκδίδεται ο χάρτης επικινδυνότητας για πυρκαγιά στη χώρα.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, τις τελευταίες πέντε ημέρες η Πυροσβεστική έχει κληθεί να αντιμετωπίσει 355 δασικές πυρκαγιές και 209 νέες εστίες το τελευταίο 48ωρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

«Η Πολιτική Προστασία δίνει το 110% των δυνάμεων της», δήλωσε ο κ. Κικίλιας, αναφέροντας ότι η πολλαπλότητα των πύρινων μετώπων προκαλεί πολυδιάσπαση των επίγειων και εναέριων πυροσβεστικών μέσων.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η πυρκαγιά στην Πάρνηθα είναι εξαιρετικά κρίσιμη, ιδιαίτερα κατά τις επόμενες ώρες, τονίζοντας ότι «όλες μας οι προσπάθειες έχουν επικεντρωθεί στην ανάσχεση του πύρινου μετώπου». Ειδικότερα, όσον αφορά τη συγκεκριμένη πυρκαγιά υποστήριξε ότι τα εναέρια μέσα έφτασαν 4-5 λεπτά μετά την εκδήλωση της πρώτης εστίας.

Για την πυρκαγιά στον Έβρο, σημείωσε ότι καταγράφηκαν 15 εστίες σε νοητή γραμμή από το δάσος της Δαδιάς προς Αλεξανδρούπολη, γεγονός που, όπως είπε, σε συνδυασμό με τις κλιματικές συνθήκες, δημιούργησε ένα τεράστιο πύρινο μέτωπο, μια mega-πυρκαγιά, η οποία δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε σε έρευνα που διενεργείται από τις αρμόδιες Αρχές για τα αίτια τις πυρκαγιάς, με τη συμμετοχή δυνάμεων της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων του Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά και τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ και της ΕΥΠ, ενώ υπενθύμισε και την εισαγγελική παραγγελία του Αρείου Πάγου για το συγκεκριμένο θέμα.

Για τον θάνατο των 18 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στο δάσος της Δαδιάς, ο κ. Κικίλιας εξέφρασε τη θλίψη του, ενώ σημείωσε ότι «οι άτυχοι αλλοδαποί ενώ απαγορευόταν να βρίσκονται στο δάσος, σε συνθήκες συναγερμού 4, και παρά τα πολλαπλά μηνύματα του 112, σε Έλληνες και αλλοδαπούς που βρίσκονταν στην περιοχή, δεν έφυγαν».

Μιλώντας για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αναφέρθηκε στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες που έχουν λήφθεί για τη διαμόρφωση στρατηγικού σχεδίου. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι παρά «τη συστηματική προσπάθεια για αναβάθμιση, πρόληψη και προστασία, το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που θα θέλαμε», ενώ διαβεβαίωσε ότι η Πολιτική Προστασία έχει πολλά ακόμα πράγματα να κάνει για την περαιτέρω προστασία της χώρας απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα, που θα υπάρχουν και τα επόμενα χρόνια.

Δειτε Επισης

Έγινε ο πρώτος πολιτικός γάμος ομόφυλου ζευγαριού στη Χίο (pic)
«Είναι κτήνος, πού να το φανταστώ;»-Ξεσπά η μητέρα των παιδιών που κακοποιήθηκαν
«Δάκρυσα, γιατί είναι μοναδικό να φοράς αυτή τη στολή»-Τι λέει ο εύζωνας που έγινε viral στην τελευταία του υπηρεσία
Ο Νίκος Παππάς δεν έκανε αποδεκτή την παραίτηση της Έλενας Ακρίτα για τον «γιο της πλύστρας»
ΒΙΝΤΕΟ: Εγκάρδια συνάντηση Αλέξη Κούγια και Απόστολου Λύτρα στα δικαστήρια
Χειροπέδες σε άνδρα που έδινε «δώρα» σε ανήλικο παιδί και το κακοποιούσε σεξουαλικά
Ρομά συνελήφθη στο Αγρίνιο γιατί έκανε κατάληψη σε σχολείο και απείλησε τον διευθυντή
Σύλληψη δικηγόρου που διακινούσε ναρκωτικά σε κρατούμενους
ΒΙΝΤΕΟ: Εύζωνας δάκρυσε στην τελευταία του υπηρεσία στην Προεδρική Φρουρά
Κουκουκλοφόροι επιτέθηκαν με μολότοφ κατά αστυνομικών στα Εξάρχεια