#PlantHealth4Life: Διατηρήστε τα φυτά υγιή, προστατεύστε τη ζωή

Η υγεία των φυτών είναι θεμελιώδης για την ευημερία μας και για το περιβάλλον. Αρκετός κόσμος αγνοεί ότι οι επιβλαβείς οργανισμοί για τα φυτά και φυτικά προϊόντα μπορούν να έχουν αντίκτυπο στην επισιτιστική μας ασφάλεια, την οικονομία και το περιβάλλον, ενώ τα υγιή φυτά συνεπάγονται υγιή τρόφιμα και ένα βιώσιμο μέλλον. Ίσως να πήρε ήδη το μάτι σου στα social media ή να δεις κάπου αυτές τις μέρες την εκστρατεία #PlantHealth4Life να σε καλεί να λάβεις και συ μέρος στην προσπάθεια που γίνεται. Πριν την προσπεράσεις, καλό είναι να γνωρίζεις πως πρόκειται για μια σημαντική Ευρωπαϊκή Εκστρατεία, βασισμένη στην εμπεριστατωμένη ανάλυση αντιλήψεων και συμπεριφορών που συνδέονται με την υγεία των φυτών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία προωθεί τη ζωτική σχέση μεταξύ της υγείας των φυτών και της καθημερινής μας ζωής. Αφορά λοιπόν όλους μας γιατί από όλους μας εξαρτάται η διατήρηση της υγείας των φυτών.

Στόχος της #PlantHealth4Life

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι εταίροι τους στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εγκαινίασαν την εκστρατεία #PlantHealth4Life, στόχος της οποίας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για την υγεία των φυτών και τη σύνδεσή της με την καθημερινότητα μας. Ανάμεσα στις 12 χώρες στις οποίες υλοποιείται φέτος η εκστρατεία είναι και η Κύπρος, η οποία συμμετέχει με το Τμήμα Γεωργίας του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ως Αρμόδια Αρχή για τα θέματα Υγείας των Φυτών (National Plant Protection Organization). «Η χλωρίδα του τόπου μας αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της κυπριακής μας πολιτιστικής ταυτότητας. Η διασφάλιση της υγείας των δασών της Κύπρου, του αστικού μας πρασίνου, της γεωργίας μας, δεν αποτελεί απλά ευθύνη αλλά αποτελεί καθήκον όλων μας» δήλωσε η Δρ Άνθεμις Μελιφρονίδου – Παντελίδου, Ανώτερη Λειτουργός Επιθεώρησης Προϊόντων και υπεύθυνη στα θέματα Φυτοϋγείας του Τμήματος Γεωργίας.

Λάβε και ‘συ μέρος στην εκστρατεία

Σήμερα, λόγω της κλιματικής αλλαγής αλλά και των ανθρώπινων δραστηριοτήτων όπως το εμπόριο και τα ταξίδια, τα φυτά δέχονται μεγάλες πιέσεις, με τους επιβλαβείς οργανισμούς να τα απειλούν, με κίνδυνο τεράστιες οικονομικές και περιβαλλοντικές απώλειες. Με την προσέγγιση «Μία Υγεία» να βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η προστασία από επιβλαβείς οργανισμούς για τα φυτά που εισέρχονται στο χώρο της ΕΕ πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για όλους μας. Οι μικρότερες δράσεις μπορούν να επιφέρουν τα σπουδαιότερα αποτελέσματα και μια καλή αρχή είναι να οπλιστούμε με σωστές πληροφορίες και να διασφαλίσουμε ότι όλοι κατανοούν αυτόν τον αγώνα όσον αφορά την προστασία της βιοποικιλότητας. Λάβετε μέρος στο #PlantHealth4Life και μάθετε τι μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την υγεία των φυτών προστατεύοντας παράλληλα τη χώρα μας. Στην ιστοσελίδα https://campaigns.efsa.europa.eu/PlantHealth4Life της #PlantHealth4Life μπορείτε να βρείτε υλικό μεταφρασμένο σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ – δελτία Τύπου, βίντεο, έτοιμες αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μαζί μπορούμε να διασφαλίσουμε ένα πιο υγιές μέλλον για εμάς, τις κοινότητές μας και το περιβάλλον!

Ευαισθητοποιήστε τα παιδιά

Όλοι μας, μικροί και μεγάλοι, έχουμε το δικό μας σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουμε. Τα παιδιά λατρεύουν τον πολύχρωμο κόσμο των φυτών και των λουλουδιών. Πολλοί γονείς περνούν ώρες στον κήπο, ένα μέρος γεμάτο προκλήσεις για τα παιδιά, φυτεύοντας μαζί τους. Δεν πρόκειται απλά για μια διασκεδαστική δραστηριότητα αφού ταυτόχρονα τους δίνεται και η δυνατότητα να εξοικειωθούν με το περιβάλλον και να μάθουν βιωματικά να σέβονται, να φροντίζουν και να προστατεύουν τη φύση. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό, ειδικά οι νέοι γονείς με μικρά παιδιά να τους μιλήσουν για τη σπουδαιότητα των φυτών και τη σημασία της προστασίας της υγείας τους για την ευημερία μας. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται μια νεότερη γενιά από πρεσβευτές της σημασίας της προστασίας της υγείας των φυτών. Στο χέρι μας είναι να δημιουργήσουμε μια νεότερη γενιά φυτοϋγειονομικών πρεσβευτών.

Ο ρόλος της EFSA

Η EFSA ιδρύθηκε το 2002 για να λειτουργεί ως αμερόληπτη πηγή επιστημονικών συμβουλών για τους υπεύθυνους διαχείρισης κινδύνων και να ενημερώνει σχετικά με τους κινδύνους που συνδέονται με την αγροδιατροφική αλυσίδα. Συνεργάζεται με τους ενδιαφερόμενους φορείς για την προώθηση της συνοχής των επιστημονικών συμβουλών της ΕΕ και παρέχει την επιστημονική βάση για νομοθετικές και κανονιστικές διατάξεις για την προστασία των Ευρωπαίων καταναλωτών από κινδύνους που σχετίζονται με τα τρόφιμα, από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση.

Δειτε Επισης

Στην Πτολεμαΐδα το χρυσό δελτίο των 18,6 εκ. ευρώ-Στην Κύπρο το ένα πεντάρι του Τζόκερ
Με συννεφιά και βροχές φεύγει ο Σεπτέμβρης-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Ανησυχητικές εκτιμήσεις για τον τερματισμό μέτρων στήριξης-«Επιβάρυνση 201 εκατομμυρίων στα νοικοκυριά»
«Ανεξεταστέοι» οι μαθητές από τη χρήση των κινητών στην τάξη-Πέφτουν οι μαθησιακές τους ικανότητες
Τρέχει για το Νομοσχέδιο επικίνδυνων οικοδομών το ΥΠΕΣ-Προς κατάθεση στην επόμενη συνεδρία Υπουργικού
Ένας υπερτυχερός κέρδισε τα €18,6 εκατ. του Τζόκερ
Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν πάνω από 18,5 εκατ. ευρώ του Τζόκερ
Διαμαρτυρία για προσάρτηση ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία στη Λευκωσία
Στο Υπουργικό σχέδιο διαμονής και φροντίδας σε Στέγες Ηλικιωμένων
Στη Βουλή το Νομοσχέδιο για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων-Προνοεί αύξηση 1,5 τοις εκατό