Συνεχίζει τις επαφές για την κατάσταση στην Πύλα ο Στιούαρτ-Στην Κύπρο ο Γιέτζια

Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ και επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), Κόλιν Στιούαρτ, συνεχίζει τις επαφές του με τις δυο πλευρές στην Κύπρο, προκειμένου να εξευρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή πορεία προς τα μπρος σε ό,τι αφορά το θέμα της νεκρής ζώνης στην Πύλα, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ενημερωμένη πηγή, προσθέτοντας πως οι διπλωματικές διεργασίες για το ζήτημα αυτό συνεχίζονται.

Στο μεταξύ, στην Κύπρο φθάνει την Κυριακή το βράδυ ο Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ, για την Ευρώπη, την Κεντρική Ασία και την Αμερική, Μίροσλαβ Γιέτζια, ο οποίος θα έχει χωριστές συναντήσεις τη Δευτέρα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, και τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ. Το ταξίδι του κ. Γιέτζια είχε προγραμματιστεί πριν από τα γεγονότα της 18ης Αυγούστου στη νεκρή ζώνη.

Απαντώντας σε ερώτηση, η αρμόδια πηγή ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως ο κ. Στιούαρτ συνεχίζει τις επαφές και τις συζητήσεις με τις δυο πλευρές, προκειμένου να υπάρξει μια αμοιβαία αποδεκτή κατάληξη για την πορεία προς τα μπρος στο θέμα της νεκρής ζώνης στην Πύλα.

Πρόσθεσε πως η κατάσταση στην περιοχή είναι ήρεμη και παρακολουθείται από τα μέλη της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ που παραμένουν εκεί.

Στο μεταξύ, στην Κύπρο φθάνει το βράδυ της Κυριακής 27 Αυγούστου ο Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ, για  την Ευρώπη, την Κεντρική Ασία και την Αμερική, Μίροσλαβ Γιέτζια, προκειμένου να ακούσει τους δυο ηγέτες και στη συνέχεια να ενημερώσει μετά την επάνοδό του στη Νέα Υόρκη τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για τις θέσεις που θα του εκφράσουν κατά τις κατ’ ιδίαν συνομιλίες μαζί τους.

Σκοπός είναι να διαπιστωθεί κατά πόσον υπάρχει περιθώριο για να υπάρξει μια κοινή συνάντηση των δυο ηγετών με τον ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, από την οποία να υπάρχει η δυνατότητα να προκύψει κάτι θετικό.

Ο κ. Γιέτζια θα συναντηθεί τη Δευτέρα το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, ενώ αργότερα θα συναντηθεί στα κατεχόμενα με τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ. Όπως έχει γίνει γνωστό, ο Τ/κ ηγέτης έχει απορρίψει πρόταση του Προέδρου Χριστοδουλίδη για κοινή συνάντησή τους με τον κ. Γιέτζια.

Την Τρίτη, ο αξιωματούχος των ΗΕ θα πετάξει με ελικόπτερο από τη Λευκωσία στη νεκρή ζώνη στην περιοχή της Αμμοχώστου, την οποία θα επισκεφθεί συνοδευόμενος από Σλοβάκους ειρηνευτές των Ηνωμένων Εθνών, και το βράδυ θα αναχωρήσει από το νησί.

Δειτε Επισης

Β. Πάλμας: Ο κυπριακός λαός δεν θα υπαναχωρήσει, παρά τις όποιες δυσκολίες
Μηνύματα καταδίκης της επετείου της εισβολής από Υπουργούς της Ελλάδας
Αρχιεπίσκοπος: Αδιανόητη η ομαλοποίηση ελληνοτουρκικών σχέσεων χωρίς την Κύπρο
Καταδίκασαν την μαύρη επέτειο της εισβολής τα κόμματα-«Πενήντα χρόνια θρήνου και προσφυγίας»
«Το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό»-Η αναφορά της Φον ντερ Λάιεν και το ευχαριστώ του Χριστοδουλίδη
Παραλήρημα Ερντογάν και Τατάρ-Η επίθεση σε Μητσοτάκη, τα δύο κράτη και η «ειρηνευτική επιχείρηση»
Έστειλε επιστολή σε Βέμπερ και ηγέτες του ΕΛΚ για το Κυπριακό η Αννίτα-«Αποτύπωση του δράματος»
ΒΙΝΤΕΟ: Εμπρηστικός ο Ερντογάν στα κατεχόμενα-Πανηγύρια ντροπής σε Λευκωσία και Κερύνεια
Προκλητικός ο Ερντογάν από τα κατεχόμενα-«Δεν είναι δυνατή η ομοσπονδιακή λύση»
«Διεκδικούμε ένα ευρωπαϊκό κράτος, ενιαίο, με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ»